İsrail Gazze'yi yapay zeka ile vuruyor: 1 Hamaslı için yüzlerce sivil

İsrail'in Gazze'de binlerce sivilin ölümüne neden saldırılarının arkasında "Habrosa" sistemi var. Gazeteciler bu konuyu İsrail istihbaratında daha önce çalışmış isimlere sordu. Buna göre İsrail Habsora adı verilen bir yapay zeka kullanıyor

GİRİŞ 03.12.2023 23:17 GÜNCELLEME 04.12.2023 10:32
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

İsrail'in Gazze'de binlerce sivilin ölümüne neden saldırılarının arkasında Habsora denilen bir yapay zekanın olduğu ortaya çıktı.  Ama eski İsrail istihbarat subayları bu sistem için "Kitle İmha Fabrikası" tanımını yapıyor. 

HABROSA NASIL BİR SİSTEM?

İsrail ve Filistinli gazetecilerin çıkardığı, "+972" isimli dergi ve İbranice yayın yapan "Local Call" adlı internet sitesi bu sorunun yanıtını aradı. 

Habsora on binlerce istihbarat subayının bile altından kalkamayacağı kadar çok veriyi işleyerek bu veriler ışığında vurulacak yeni hedefleri ortaya koyuyor. 

Yalnızca hedef belirlemekle de kalmıyor, saldırılar sonrası kaç sivilin ölebileceğini de hesaplıyor.

Yapay zekanın İsrail ordusunda kullanımı, 2019'da yüzlerce subayın görev yaptığı "Hedef Belirleme Birimi"nin kurulmasıyla ivme kazandı.

İsrail'in 2021'deki Gazze saldırılarında daha önce senede yalnızca 50 hedef belirlenebilirken, yapay zeka sayesinde sadece 1 günde 100 hedef belirlenebildi.

Gazze'ye yönelik son saldırılardaysa günlük 100 hedef belirleme kapasitesinin de kat be kat üstüne çıkıldı.

Araştırmaya göre İsrail ordusu 7 Ekim'den sonra Gazze'ye yönelik saldırılarında bariz bir politika değişikliğine gitti. 

Uzmanlara göre İsrail, 2006'daki 2. Lübnan Savaşında uyguladığı "Dahiya Doktrini"ni yeniden benimsedi.

ORANTISIZ VE BOĞUCU GÜÇ KULLANIMI

"Dahiya Doktrini"yle Hamas ve Hizbullah gibi gerilla gruplarına karşı, orantısız ve boğucu bir güç kullanılıyor.

7 Ekim sonrası ilk 5 günde 1000'den fazla hedefin vurulması da İsrail'in bu Doktrini benimsediğini göstergesi.

Amaç boğucu saldırılarla ezilen sivil halkın, Hamas veya Hizbullah gibi gruplara baskı yaparak, bu grupların İsrail'e yönelik saldırılarını durdurmak zorunda bırakması.

7 Ekim Hamas saldırıları sonrası İsrail'in binlerce hedefi vurarak binlerce sivili öldürmesinin arkasında yapay zekayla belirlenen hedefler ve ordunun artık sivil kayıpları nerdeyse gözetmeyerek hareket etmesi yatıyor.

BİR HAMASLI İÇİN YÜZLERCE SİVİL

Hatta üst düzey bir Hamas liderinin öldürülmesine yönelik bir operasyon sonrası yüzlerce sivilin öleceğinin tahmin edilmesine rağmen saldırının gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Ordunun sivil hedefleri gözetmeksizin Gazze'yi vurmasının arkasındaki gerçek sebebin, İsrail kamuoyuna karşı bir "zafer" portresi çizerek kaybettiği saygınlığı geri kazanmak olduğu belirtiliyor.

KAYNAK: NTV
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 85
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Adliyeye gidip bebek çocuk sivil katlederek insanlık suçu işleyen netanyahu ve kabinesi hakkında suç duyurusunda bulunduk sizlerde bu insanlık suçunu karşın suç duyurusunda bulunun! Ülkemize ellerini kollarını sallayarak giremesinler!
    Cevapla
  • Barış 7 ay önce Şikayet Et
    Herkes atıp tutuyor ben sadece iki satır bir şey yazıcam beğenmeye bilirsiniz bence İsrail’le biranönce barış yapılmalı Hamasın kazanma şansı sıfır savaşa son verilmeli zararın neresinden dönülse kardır İsrail düşmanlığı savaşı bitirmez ne olursa mazlum Filistin halkına olur savaştan yana değil barıştan yana olmayı tercih edin Hamasın biranönce İsrail’i ateşkes yapmaya davet etmelidir
    Cevapla
  • Kaya 7 ay önce Şikayet Et
    Çok safsın ya da kasti böyle yazıyorsun
    Cevapla
  • Okur 7 ay önce Şikayet Et
    Atıp tutanlar yapay zekalılar belli.Savaşa son verilmeli derken itraile lafın yok.zarardan bahsederken 20bin sivilden 6bin 10yaş altı çocuktan yıkılan okul hst cami haberin yok.Hamas derken onbinlerce gözünün üstünde kaş var diye tutuklunan işkence yapılan çoğunluğu kadın ve çocuk esirden haberin yok.Tek derdin barış olsun herkes sinyal finlş aryel kullansın burger yesin miskafe içsin.
    Cevapla
  • Burcu 7 ay önce Şikayet Et
    Ne demiş Hz .Ali efendimiz,eğer zalim ısrarla zulme devam ediyorsa bilki sonu yakındır.Eger mazlum da ısrarla direniyorsa bilki zafer yakındır
    Cevapla
  • Rahmi savas 7 ay önce Şikayet Et
    Guzel kardesim keske bunlar yasanmasaydi yuregimiz ciyor sonuc ortda 16 bin mazlum yok oldu halen devam ediyor filistin yok oldutan sonra zaferden bahsetmek bence akil tutulmasidir
    Cevapla
  • Yanlış 7 ay önce Şikayet Et
    Yani öyle diyorsunuz
    Cevapla
  • Kerim 7 ay önce Şikayet Et
    Arap ülkeleri israili destekleyen ülkelere petrol satışını durdurmalı
    Cevapla
  • Kerim 7 ay önce Şikayet Et
    Aynı sistemi abd kullanıyor ırak da kaç defa pazar yeri vurdular bir kişi için afganistan da düğün bombaladılar müslüman ölüyorsa önemsiz onlar için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'dan Türkiye duyurusu: En yüksek ve en üst düzeyde...
Bir forkliftin hatası bin 500'den fazla aracı küle döndürdü