Guterres görevi süresince ilk kez Gazze için yetkisini kullandı

BM Genel Sekreteri Guterres, görevi süresince ilk kez yetkisini kullanarak Gazze’de insani felaketin önlenmesi için Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi.

GİRİŞ 07.12.2023 00:12 GÜNCELLEME 07.12.2023 00:29
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, elindeki en güçlü diplomatik araç olarak kabul edilen yola başvurdu.

BM Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan İsrail-Filistin krizi konusunda harekete geçmeye çağıran Guterres, "Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunabilir" hükmünü içeren BM Şartı’nın 99. maddesini devreye soktu.

"İNSANİ SİSTEMİN CİDDİ BİR ŞEKİLDE ÇÖKME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Guterres'in, BM Güvenlik Konseyine gönderdiği mektupta, “İnsani sistemin ciddi bir şekilde çökme riskiyle karşı karşıyayız. Böyle bir sonuçtan ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Uluslararası toplumun daha fazla gerilimi önlemek ve bu krizi sona erdirmek için tüm nüfuzunu kullanma sorumluluğu vardır. İnsani ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrımı yineliyorum. Bu acil bir durum. Sivil halkın daha büyük zararlardan korunması gerekiyor” ifadeleri kullanılarak, İsrail-Filistin çatışmalarının sonuçlarının Filistinliler ve tüm bölgenin barışı ve güvenliği üzerinde geri dönüşü olmayan etkileri olacağını vurgulandı.

GÖREVİ DEVRALMASINDAN BERİ İLK KEZ

Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Guterres'in 1 Ocak 2017'de BM Genel Sekreterliği görevini devralmasından bu yana bu maddeyi ilk kez devreye soktuğunu belirterek, Guterres’in kısa sürede inanılmaz boyutlara ulaşan can kayıpları nedeniyle bu adımı attığını açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’ndeki insani durumu görüşmek için 16 Kasım’da yapılan toplantıda, Malta tarafından sunulan ve Gazze Şeridi’ndeki insani durumla ilgili 4 başarısız girişimin ardından 5’inci karar tasarısı 12 “evet” ve 3 “çekimser” oyla kabul edilmiş, Rusya, ABD ve İngiltere çekimser oy kullanmıştı.

Kararda, genişletilmiş insani duraklamalar, sınırsız yardım dağıtımı, tıbbi tahliyeler ve Gazze'de tutulan esirlerin koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunulmuş, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka riayet etmesi gerektiğini vurgulanmıştı.

DSÖ'DEN GUTERRES'E DESTEK

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, görev süresi boyunca Birleşmiş Milletler Şartı’na bağlı yetkisini ilk kez kullanarak, Güvenlik Konseyi'ne mektup gönderen BM Genel Sekreteri Guterres'i desteklediğini duyurdu.

​​​​​​​Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan, Guterres'in BM Şartı'ndaki 99. maddesine atıfta bulunarak BMGK'ya gönderdiği mektuba ilişkin paylaşımda bulundu. "Genel Sekreter Guterres'in Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği, 99. maddeyi hatırlatan ve ateşkes çağrısı yapan mektubunu destekliyorum." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, Gazze'nin sağlık sisteminin tamamen çökmek üzere olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, sağlık için barışa ihtiyacın olduğunu da vurguladı.

BİR DESTEK DE İSPANYA BAŞBAKANI SANCHEZ'DEN

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasına destek verdi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokması nedeniyle destek vererek, “Gazze'de yaşanan insani felaket dayanılmaz boyuttadır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesini devreye sokmasını tamamen destekliyorum. Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunma gerekçelerini tamamen katılıyorum. Gazze'deki insani durumun çökme tehlikesi karşısında Güvenlik Konseyi derhal harekete geçmeli ve insani ateşkes ilan etmelidir” dedi.

 

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 67
  • İzmirli 4 ay önce Şikayet Et
    Andım var: İsrail ve Amerika'ya öyle bir bedel ödeteceğim ki zamanı gelince tüm dünya görecek!
    Cevapla
  • Ahmet başçavuş 4 ay önce Şikayet Et
    Bilir bilmez yorum yazmayın Antonio guterest BM tarihinde ilk kez Filistin için bu kadar gayretli canla başla çalışan bir başkan Türkiye'nin tezlerine benzer şeyler söylüyor İsrail bu adamı tehdit ediyor Filistin'in bağımsızlığını savunuyor diye
    Cevapla
  • muro 4 ay önce Şikayet Et
    bütün müslüman ülkeler türkiye dahil bir ispanya kadar olamazdınız yazıklar olsun size. bizim ülkemiz tv lerden salvolar atıyor ama gemilerle israil askerine malzeme gönderiyor bu ne rezillik.bunun hesabını seçimlerde sorarız.
    Cevapla
  • çeto 4 ay önce Şikayet Et
    bana bak sahte müslüman . ispanyanın tezleri filistinde islamın bitirlmesini destekliyor. el fetihle mi kurtuluş olacak . ne idüğü belirsiz silik sol parti . hamas olmazsa filistinde islam biter . ispanyanın tezinde hamas yok. ama sesinin çıkması çoğunluğa katkı sunabilir
    Cevapla
  • Yunus akbulak 4 ay önce Şikayet Et
    Napcan İsrail'in safında yer alan CHP ile iş birligimi yapacaksın. Sizden da ancak bu beklenirdi....
    Cevapla
  • Sabır 4 ay önce Şikayet Et
    Mektup göndermekte acele etmiş siyonist kuruluş
    Cevapla
  • MaKuS 4 ay önce Şikayet Et
    Jeton geç düştü ama "zararın neresinden dönersen kârdır " .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tepki çeken Ege hamlesiyle ilgili Miçotakis'ten açıklama: Türkiye'den de...
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit