Sudan: Çad'dan özür dilemeyeceğiz

Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık, ordu komutan yardımcısı Orgeneral Yasir el-Ata’nın Çad aleyhindeki açıklamaları nedeniyle ülkesinin özür dilemeyeceğini söyledi.

Sudan: Çad'dan özür dilemeyeceğiz
Sudan: Çad'dan özür dilemeyeceğiz
GİRİŞ 12.12.2023 22:54 GÜNCELLEME 12.12.2023 23:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Vekili Sadık, ordu komutan yardımcısı Ata’nın Çad’ın "isyanı desteklemedeki" rolüne dair açıklamaları nedeniyle ülkesinin Çad’dan özür dilemeyeceğini belirtti.

Sadık, Çad’ın, Ata’nın açıklamaları nedeniyle Sudan Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdığını ve 3 gün içerisinde özür beklediğini bildirerek, "Ordu komutan yardımcısının açıklamaları nedeniyle Çad’dan özür dilemeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ata, 28 Kasım’da başkent Hartum’un kuzeyindeki Vadi Seyyidna askeri üssünde yaptığı konuşmada, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE); Çad, Orta Afrika ve Uganda’daki havalimanları üzerinden nisan ortasından bu yana orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) silah ve mühimmat desteği vermekle suçlamıştı.

Sudan, BAE’li 15 diplomatı istenmeyen kişi ilan ederek 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmelerini istemişti.

SUDAN İÇ SAVAŞI

Sudan ordusu, paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin askeri ve güvenlik reformu kapsamında 2 yıl içinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK'nin, sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

HDK, 15 Nisan'da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü. Sudan hükümeti, uluslararası topluma HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.

Sudan'da taraflar, başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişinin öldüğü, 33 binden fazla kişinin yaralandığı Sudan'da, nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.

Sudan'da yaklaşık 6,8 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi veya komşu ülkelerde güvenlik arayışıyla evlerinden kaçtı.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 2
  • Pasha 4 ay önce Şikayet Et
    oğlum sizin derdijiz ne yaa birbirinizi yediğiniz daha yetmedi mi? hiç mi akillanmayacaksinz????
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    yine Fransız oyunu .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması