AB'den Macaristan'ı karar alımında tamamen denklem dışı bırakma planı

AB, Ukrayna'nın birliğe giriş müzakerelerine 'kahve molası' oyunu ile ikna ettiği Macaristan'ı etkisizleştirmek için 7. Madde olarak adlandırılan cezalandırma prosedürünü etkinleştirmeyi düşünüyor.

GİRİŞ 18.12.2023 17:50 GÜNCELLEME 18.12.2023 18:55
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen AB üyesi ülkelerin liderleri, Macaristan’ın karşı çıkmasına rağmen Ukrayna’ya AB’ye katılımı için yeşil ışık yaktı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, "Bu Ukrayna için bir zafer. Tüm Avrupa için bir zafer. Motive eden, ilham veren ve güçlendiren bir zafer" dedi.
Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı çıkan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, toplantıdaki oylamada çekimser kaldığını belirterek, “Ukrayna'nın AB üyeliği kötü bir karar. Macaristan bu kötü kararda yer almak istemiyor” dedi.

MACARİSTAN HEP AYAK DİREDİ

Macaristan Başbakanı Orban'ın, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'nın Birliğe katılım müzakerelerinin başlatılmasına itirazı, görüşmeleri çıkmaza sürüklemişti.

Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'nın üyelik müzakerelerinin başlatılması oylamasının yapılabilmesi için Orban'ı, diğer ülke liderlerinin de önünde, kahve molası için salon dışına çıkmaya davet etmişti.

Scholz, AB kuralları uyarınca bir üyenin eksikliği halinde geri kalan 26 üyenin, müzakerelerin başlatılması için gerekli oy birliğini sağlayacağını hatırlatmıştı.

Teklifin ardından Orban salonu terk ederken, Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerini başlatma görüşmelerinin de önü açılmıştı.

50 MİLYAR AVROLUK BLOKE!

Ancak birkaç saat sonra 50 milyar avroluk dört yıllık mali yardım paketini veto ederek Kiev'in kutlama anını mahvetti - ve Kremlin'i sevindirdi.

MACARİSTAN'I BYPASS PLANI

İngiliz gazetesi Financial Times düşünce kuruluşu uzmanlarından aldığı bilgilerle yaptığı haberde Avrupa Birliği liderlerinin, Ukrayna'ya fon tahsisine ilişkin bir anlaşma imzalamak için Macaristan'ı oy haklarından mahrum etme olasılığını değerlendiğini kaydetti.

7. MADDE DEVREYE SOKULABİLİR

"Orban 13 yıllık iktidarının büyük bölümünde seçmenleri harekete geçirmek ve Brüksel'den mali tavizler koparmak için AB ile düşmanca bir ilişki kurdu" denilen haberde yetkililerin 7. madde önerisine yer verildi.

Buna göre:

Bazı yetkililer, oy hakkının askıya alınmasıyla sonuçlanabilecek hukukun üstünlüğü ihlalleri için 7. Madde olarak adlandırılan cezalandırma prosedürünü yeniden etkinleştirmeyi düşünüyor. Bu prosedür başka bir üye devlet tarafından engellenebilir, ancak Polonya'daki hükümet değişikliği Macaristan'ın artık garantili bir koruyucuya sahip olmadığı anlamına geliyor. Yine de birçok ülke AB'nin en büyük silahını bir üye ülkeye karşı kullanma konusunda tedirgin.

"MACARİSTAN BİZİM UKRAYNA'YA PARA SAĞLAMAMIZI ENGELLEYEMEZ"

gazeteye konuşan zirvede de bulunan bir başka AB üst düzey yetkilisi "Belki Macaristan daha fazla sorun yaratabilir" dedi. "Belki Macaristan bizi birkaç farklı araç kullanmaya zorlayabilir. Ama nihayetinde Macaristan bizim Ukrayna'ya para sağlamamızı engelleyemez." ifadelerini kullandı.

MACARİSTAN'IN İSTEDİĞİ 20 MİLYAR AVRO

Macaristan'a ödenmesi gereken kalan 20 milyar Avro, Brüksel'e hukukun üstünlüğü ve demokratik ihlalleri tersine çevirmek için ihtiyaç duyduğu kaldıracı sağlayan yeni bir "koşulluluk" mekanizması olan ayrı bir prosedür kapsamında alıkonuluyor. Yetkililer, Budapeşte'ye boyun eğmenin Brüksel'in güvenilirliğine büyük zarar vereceğini söyledi.

"ORBAN PUTİN'İN KUKLASI DEĞİL"

Gazeteye konuşan bir başka yetkili ise, "Bazılarının düşündüğü gibi Putin'in kuklası değil. Birçokları da öyle düşünüyor." diye ekledi. 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12
  • Türk 4 ay önce Şikayet Et
    Yahu bunlar istediğin hemen üye yapalım sunalım yaparken biz 2 Ci büyük Ordu olarak ne bilim belki iç dünyası farklıdır ama biz neden sunum yapmıyoruz Azerbaycan Katar veya başka gerçekten dost olduğumuz ülkeleri bizde niye böyle bir istek yok
    Cevapla
  • Das 4 ay önce Şikayet Et
    Ukraine ab alinmali Macaristana baski santaj sabotaj kabul edilemez avrupa nin ikiyüzlü oldugunun kaniti av üyeleri esit haklara sahip degil dagilmanin önünü acar güclü ülke gücsüz ülkenin hakkini yiyor onu salondan def ediyor kahve icmeye gönderiyor avrupa ninda güvenilir tarafi kalmadi Macaristana devletine böyle yapan almanya da yasayan türkiye iscilerine neler yapar neler
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Avrupa bazı şeyleri zorlayarak ancak kendi fişini çeker.çok önem verdikleri Kuzey akım boru hattının akıbeti gibi bir sona doğru hızla sürükleniyorlar.kendinize sığınacak kapı ayarlamadan böyle atraksiyonlara heveslenmeyin
    Cevapla
  • T.C vatandaşı 4 ay önce Şikayet Et
    Tarihi aptallar topluluğu hasta adamlar Macaristan dışında çok iyi bilinen topluluğa bak harbi hastalar
    Cevapla
  • Osman 4 ay önce Şikayet Et
    Eğer Ukrayna Avrupa birliğine girerse rusyayla fili savass girmiş olur buda Avrupa'yı ateşe atar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şampiyonlar Ligi'ni kazanmıştı! Hasan Arat dünyaca ünlü teknik adamla görüşecek
Dünya bu kararı bekliyordu! Tutuklamanın ilk adımı atıldı