Vatikan'dan eşcinsellerin kutsanmasına onay

2021 yılında Kardinal Luis Ladaria, eşcinsel çiftlerin kutsanmasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini bildirmişti. 2023'te Vatikan, Katolik papazların eşcinsel çiftleri kutsamasına izin verdi.

Vatikan'dan eşcinsellerin kutsanmasına onay
Vatikan'dan eşcinsellerin kutsanmasına onay
GİRİŞ 19.12.2023 15:47 GÜNCELLEME 19.12.2023 15:47

Vatikan'ın inanç ile ilgili dairesi, Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko'nun izni ile eşcinsel evliliklerin kutsanmasını öngören belgeyi Pazartesi günü yayımladı.

Belge, birbirini seven insanların kutsanması ile dini evlilik töreni arasında kesin bir ayrım yapıyor. Kilisenin sadece kadın ve erkeğin evlenmesine izin verdiğine işaret edilen belgede, bu tutumda herhangi bir değişiklik olmadığına vurgu yapıldı. Bu nedenle de eşcinsel çiftleri kutsayacak papazların bunu belirli şartlar altında yapabileceğine dikkat çekildi.

KUTSAMAYA ŞARTLI İZİN

Buna göre, eşcinsel çiftlerin kutsanmasının bir evlilik töreni gibi olmasından papazların kaçınması istendi. Kutsamanın, hiçbir şekilde kıyılan bir nikah veya birlikte yaşamanın kayıtlara geçirilmesi gibi törenlerle bağlantılı olmaması gerektiği vurgulandı.

Bunun yanı sıra çiftin, düğünlerde giyilen giysiler ile kiliseye gelmemesi gerektiği, birbirinin parmağına yüzük takmak gibi nikah törenlerine ait davranışlara izin verilmeyeceği ifade edildi. Getirilen bir diğer şart ise çiftlerin dini ayin sırasında kutsanmamasını öngörüyor.

2021 YILINDA REDDEDİLMİŞTİ

Eşcinsel çiftlerin kutsanmasına izin verilmesi Katolik Kilisesi'nde bir devrim olarak nitelendiriliyor. Değişiklik ile kilise cemaatlerinde eşcinsellerin kendilerini rahat hissetmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Eşcinsel çiftlerin kutsanması Katolik Kilisesi'nde uzun süredir tartışma yaratan bir konuydu. Papa Françesko bu konuda daha ılımlı çizgi izlemesine rağmen birçok muhafazakâr din insanı bunu reddediyordu. Bu nedenle, Kardinal Viktor Fernandez tarafından hazırlanan ve eşcinsel çiftlerin kutsanmasını kabul eden belge beklenmedik bir adım olarak değerlendirildi.

2021 yılında, inançla ilgili dairenin eski yöneticisi Kardinal Luis Ladaria, eşcinsel çiftlerin kutsanmasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini bildirmişti. 

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?