Güney Afrika'dan vatandaşlarına 'İsrail' uyarısı

Güney Afrika hükümeti, Gazze'de İsrail'in yanında savaşan vatandaşlarını uyararak, bu kişilerin mahkemeye çıkarılabileceğini ve vatandaşlıklarının iptal edilebileceğini bildirdi.

Güney Afrika'dan vatandaşlarına 'İsrail' uyarısı
Güney Afrika'dan vatandaşlarına 'İsrail' uyarısı
GİRİŞ 20.12.2023 12:52 GÜNCELLEME 20.12.2023 14:01
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Güney Afrika hükümeti, Gazze'de İsrail'in yanında savaşan vatandaşlarını uyararak, bu kişilerin mahkemeye çıkarılabileceğini ve vatandaşlıklarının iptal edilebileceğini bildirdi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa savaşı soykırım olarak nitelendirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLADI

Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bazı vatandaşlarının Gazze'de savaşmak için İsrail ordusuna katıldığı veya katılmayı düşündüğü yönündeki haberlerden derin endişe duyduğunu söyledi.

DÖNDÜKLERİNDE YARGILANABİLİRLER

Bakanlık, bu tür eylemlerin uluslararası hukuku ihlal edebileceğini ve daha fazla uluslararası suça karışma potansiyeli taşıdığını belirterek, bu nedenle bu kişilerin Güney Afrika'da yargılanabileceğini ifade etti.

Açıklamada İsrail ordusunun yanında savaşacak Güney Afrika vatandaşlarının sayısını belirtilmedi ancak hükümet, önceki açıklamalarda bu kişilerin güvenlik güçleri tarafından takip edildiğini ifade etmişti.

Güney Afrika, geçen ay İsrail'in işlediği savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne talepte bulunmuştu. İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden bombalaması sonucunda sivil kayıpların artması üzerine, İsrail ile ilişkilerini değerlendirmek üzere İsrail'deki diplomatlarını çağırdı. 

Güney Afrika daha önce İsrail'in büyükelçisini Gazze'deki savaşla ilgili 'talihsiz davranış' olarak tanımladığı durumu protesto etmek için çağırmıştı.

Savaşın başında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Filistin kefiyesi giyen Cumhurbaşkanı Ramaphosa, "X" platformundaki resmi hesabında yayınladığı videoda şunları söyledi: "Filistin-İsrail çatışmasını çözmenin ana yolu iki devletli çözümü uygulamak ve bağımsız bir Filistin devleti kurmaktır."

Ramaphosa, Güney Afrika'nın Filistin halkıyla dayanışmasını ve barışçıl çözüme desteğini dile getirerek, "İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlığa barışçıl bir çözümün tüm Orta Doğu'ya olumlu yansıyacağını" vurguladı.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 18
  • Resul çftç 4 ay önce Şikayet Et
    Kahrolasın yıkılasın İsrail
    Cevapla
  • Furkan 4 ay önce Şikayet Et
    Bizim türkiyeden gidip İsrail için savaşan türk yahudileri içinde yargılama olsun vatandaşlıktan çıkarılsın.
    Cevapla
  • Turgut 4 ay önce Şikayet Et
    Güney Afrika kadar olamadik
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    yahudi aslı Türk vatandaşların hepsinin kimliği iptal edilmeli
    Cevapla
  • yılmaz 4 ay önce Şikayet Et
    Aynı kararı bizim de almamız lazım Türk vatandaşı yahudiler israile gidip askerlik yapıyor ve Müslümanlara karşı savaşıyor. Bizde de yargılama yapılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tayvan'dan son dakika Çin duyurusu! Savunma bölgesi ilan edildi: 22 askeri araç...
İsrail'de bir bakanın aracı daha kaza yaptı! Otomobil hurdaya döndü