Hindistan, Umman Denizi'ndeki saldırı sonrası bölgeye savaş gemileri konuşlandırdı

Hindistan, Umman Denizi'nde bir geminin dron saldırısına uğraması sonrası bölgeye güdümlü füze taşıyan 3 savaş gemisi konuşlandırdı. Bölgede uzun mesafe Sahil Güvenlik uçakları da görevlendirildi.

Hindistan, Umman Denizi'ndeki saldırı sonrası bölgeye savaş gemileri konuşlandırdı
Hindistan, Umman Denizi'ndeki saldırı sonrası bölgeye savaş gemileri konuşlandırdı
GİRİŞ 25.12.2023 23:50 GÜNCELLEME 26.12.2023 00:50
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Asian News International'ın (ANI) haberine göre, Hindistan Deniz Kuvvetleri, Suudi Arabistan'dan Hindistan'ın Karnataka eyaletine "etilen diklorür" taşıyan "MV Chem Pluto" isimli geminin saldırıya uğraması üzerine harekete geçti.

Deniz Kuvvetleri, Hindistan donanmasına ait "INS Mormugao", "INS Kochi" ve "INS Kolkata" isimli güdümlü füze taşıyan savaş gemilerini, Umman Denizi'nin çeşitli bölgelerine konuşlandırdığını aktardı.

Bölgede, savaş gemilerinin yanı sıra "Boeing P8I" tipi uzun mesafe Sahil Güvenlik uçakları da görevlendirildi.

Gemiler, Yemen'deki İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'de artan saldırılarının serbest ticaret akışını tehdit ettiği dönemde konuşlandırıldı.

SALDIRIYA UĞRAYAN GEMİ MUMBAİ'YE ULAŞTI

Deniz Kuvvetleri, saldırıya uğrayan "MV Chem Pluto" isimli geminin, Hindistan'ın Mumbai şehrine ulaştığını bildirdi.

Geminin, Hindistan açıklarında bir dron tarafından vurulduğunu belirten ekipler, teknik incelemeye devam ediyor.

HİNDİSTAN AÇIKLARINDA SALDIRI DÜZENLENMİŞTİ

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) tarafından yapılan açıklamada, 23 Aralık'ta Umman Denizi kıyısında yer alan Veraval kentinin 370 kilometre güneybatısı açıklarında bir geminin dron saldırısına uğradığı belirtilmişti.

Saldırının ardından patlama meydana gelen gemide herhangi can kaybı olmadığı ifade edilmişti.

KIZILDENİZ'DE SALDIRILAR VE GÖREV GÜCÜ

Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti.

İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek, gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını duyurmuştu.

Son dönemlerde Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu belirtmişti.

Buna karşılık Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, "Amerika'nın gerilimi tırmandırmaya yönelik herhangi bir eğilimi veya Yemen'i hedef alması karşısında boş durmayacaklarını" açıklamış ve "ABD'yi, İsrail gemilerini korumak amacıyla Kızıldeniz'i askerileştirmeye çalışmakla" suçlamıştı.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • Dede 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye orduyu guclendirmeli ağır zamana giriş yaptık artı uzay çağına dikkat sihinaklar yappilmali yerin300 mertre altında şehirler yapılmalı saygilar
    Cevapla
  • Riddick 4 ay önce Şikayet Et
    Bu bir oyun olabilir yanlız bundan sonra olacaklar dünyayı etkilicektir Allah bizim ve dostlarımızın yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • Hüseyin 4 ay önce Şikayet Et
    Karsi taraf 5 000 inek esir almis ! isleri kolay olmayacak bence
    Cevapla
  • iran 4 ay önce Şikayet Et
    en büyük düşman iran iran desteklemese pkk olmaz suriyede mazlumlari öldürdü rusyayi desteklemeseydi suriye bütünlüğü devam ederdi iran israil amerika birbirlerine havlasada ayni sov hepsi iran pkk desteklemese kandil diye bir yer olmazdi
    Cevapla
  • Ahmet 4 ay önce Şikayet Et
    Saçmalama
    Cevapla
  • emekli 4 ay önce Şikayet Et
    ahlaksızların doldurduğu bu Dünya artık RAB bin izniyle küresel iklim değişiminin hızlanmasıyla sonu gelmeli inşallah hızlanacak batıdan doğuya doğru kış ortası yazdayız dünya malı için koşturun bakalım az kaldı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi
İYİ Parti'de devir teslim töreni gerçekleşti