Son dakika haberi: Ve İsveç'ten 'Türkiye' hamlesi! Kritik gelişmeyi duyurdu

İsveç, uzun bir ambargo sürecinin ardından Türkiye’ye yönelik savunma sanayii alanındaki ihracat lisanslarını onaylamaya başladı.

GİRİŞ 27.12.2023 07:38 GÜNCELLEME 27.12.2023 10:26
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Ekim 2019’dan bu yana Türkiye’ye savunma sanayii alanında ambargo uygulayan İsveç, NATO’ya üyelik sürecinin başlamasına müteakiben Eylül 2022’de bu kararından geri adım atmıştı. 2022 yılında Türkiye’ye yönelik askeri ürünler için geçerli olan tüm ihracat izinlerinin iptal eden İsveç, yeniden bu alanda ihracat izinlerini onaylama başladı.

Bugün İsveç’in NATO’ya üyeliğinin oylandığı esnada Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen son aşama hakkında bilgi verildi.

"BAŞVURULAR OLUMLU SONUÇLANDI"

Bakan Yardımcısı Akçapar, “İsveç, Türkiye’ye yönelik savunma sanayii alanındaki ürünlere yönelik ambargoyu kaldırdı. Sürecin (NATO’ya üyelik) başlamasının ardından, Türk firmalarınca yapılan başvurular olumlu sonuçlandırıldı.” ifadelerini kullandı.

Savunma sanayii alanında İsveç’in, 2022 yılı son çeyreğinde de Türkiye’ye yönelik bazı ihracat izinlerine onay verdiği biliniyor. 2022 yılı içerisinde onaylanan ihracat izinleri; elektronik ekipman, yazılım ve teknik yardım kategorilerindeki askeri teçhizatların Türkiye’ye tedarikini de kapsıyor.

GRİPEN SAVAŞ UÇAĞI TEDARİK EDİLEBİLİR Mİ?

Öte yandan Türkiye’nin savaş uçağı tedariki için Birleşik Krallık ve ABD ile temasta bulunduğu bir dönemde, “İsveç’ten Gripen savaş uçağı tedarik edilebilir mi?” sorusu kamuoyunda sıklıkla dile getiriliyor.

Motor dahil birçok aksamı ABD olan Gripen savaş uçağının, Türkiye tedarik talebinde bulunma ve İsveç onaylasa dahi ABD izin vermeden ihraç edilemeyeceği değerlendiriliyor.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST.COM
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 108
  • vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    gripen alınsın diyen kişi yada kişiler lütfen sussun, herkes bildiği işi yapsın.
    Cevapla
  • Arkut 3 ay önce Şikayet Et
    Merak etmeyin kimsenin isveci natoya aldığı yok, meclise gelir ordan döner..
    Cevapla
  • Bahri 3 ay önce Şikayet Et
    Dünyada Türkiye nin yumuşak karnını yakalamak için siyaset yapanlar Türkiye nin açığını bulmakta zorlanmıyorlar böylesi meşakkatli devreleri aşabilirseniz o zaman kazanabilirsiniz nihayetinde süper güç olabilirsiniz
    Cevapla
  • tepki 3 ay önce Şikayet Et
    iyi de butun dunya usa mi olay veriyor kimse kendisi karar alamiyor mu tam komedi
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Maalesef Öyle oluyor çok ilginç Dünyanin her ülkelerde kendi içerisinde bölünmeler oluyor Rusya'dan ayrılan Ukrayna Çin Tayvan olayı ...Ama koskoca Amerika kıtasında Amerika'da kendi içinde hiç bölünme parçalanma olmuyor hem binbir çeşit ırklar zencilerin olduğu halde . Bunları kimin yaptığı ortada
    Cevapla
  • yasar 3 ay önce Şikayet Et
    hani biz her şeyi üretiyorduk?
    Cevapla
  • Abdullah 3 ay önce Şikayet Et
    Heykel yapmaktan fırsat bulup , uçak fabrikalarını da kapatmasaydınız yapardınız. Son 10 senedir birşeyler yapılamaya başlandı. 10 ülke kaç yıldır uğraşıyor F35 i hala doğru dürüst uçuramıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı
Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi