Dünyadaki ilk resmi hareket sonrası İsrail'i korku sardı!

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'a göre, Güney Afrika'nın İsrail hakkında "soykırım davası" açmasının ardından İsrail hükümetini korku sardı.

GİRİŞ 02.01.2024 07:22 GÜNCELLEME 02.01.2024 09:29
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

7 Ekim'den bu yana devam eden işgalci İsrail ablukası altında, binlerce Filistinli katledilirken ağır soykırım suçları işleniyor.

İşgalci İsrail'in hastane ve okullara yönelik saldırıları, uluslararası toplumu ayağa kaldırmış durumda. Bu kritik dönemde Güney Afrika Cumhuriyeti'nin attığı kritik adım şimdiden Netanyahu hükûmetini sıkıntıya sokmaya yetti.

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık'ta, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ'de dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

SOYKIRIMLA SUÇLAMASINDAN KORKU DUYMAYA BAŞLADILAR

Bu adımın ardından İsrail basınından çarpıcı bir haber güdeme geldi. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'a göre Devlet Yetkilileri Uluslararası Adalet Divanının İsrail'i Gazze'deki Soykırımla Suçlamasından Korku duymaya başladı.

Haberde görüşüne başvurulan Uluslararası hukuk uzmanı Dr. Shelly Aviv Yeini'e göre, "Güney Afrika'nın iddiasının tanınmasının İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığı algısını güçlendirebileceğini " söylüyor.

İSRAİL YAPTIRIMLARLA KARŞI KARŞIYA

Soykırım davasının İsrail'e yönelik diplomatik izolasyon, boykot ve yaptırımlara neden olabileceğini ifade eden Yeini, Güney Afrika'nın açtığı davanın ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, ICJ'nin uluslararası hukuku şekillendirmede büyük etkisi olduğuna vurgu yaptı.

ICJ'nin kararlarının uluslararası toplumun algısını etkilediğine işaret eden Yeini, Güney Afrika'nın iddiasının tanınmasının, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığı algısını güçlendirebileceğine dikkat çekti.

Uluslararası Adalet Divanı kararının bağlayıcı olduğunu hatırlatan Yeini, İsrail ordusu ve Yüksek Mahkeme'nin soykırım davasıyla ilgili hazırlıklara başladığını bildirdi.

Yeini, İsrail'in kendisine yöneltilen suçlamalara karşı detaylı bir yanıt sunmaması durumunda, ICJ'in muhtemelen İsrail saldırılarının BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği yönünde karar vereceğini belirtti.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 106
  • Haydar hko 3 ay önce Şikayet Et
    Evet çekindiğin durum İsrail gibi bir dostu kaybetmek istememek bunu anlamak bu kadar zormuş.t.c israilin en önemli taşakçısı
    Cevapla
  • Halil 3 ay önce Şikayet Et
    Aynı adımı biz neden atamıyoruz. Çekindiğimiz bir durum mu var? Soykırım yaptığına dair bir dünya delil var.
    Cevapla
  • Erman 3 ay önce Şikayet Et
    Filistinliler insan hakları mahkemesine başvurarak tazminat isteyebilir mi?
    Cevapla
  • Kim kurmuş 3 ay önce Şikayet Et
    Uluslarası Adalet Divanını kuran yahudilerdir,kendilerini yargılamalarını beklemek suya yazı yazmaya benzer
    Cevapla
  • fahri 3 ay önce Şikayet Et
    8 milyar insan aval aval bakarken kimse yahudilere dur demiyor bunun anlamı başımıza bomba düşerse ölmeye razıyız demek istiyor saılan 3. dünya savaşı çıkar korkusu abd den başlar diye büyük ülkeler önce abd nin hakkından gelmelidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme! Bulunan kemikler Berzeg'in kızıyla eşleşti
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak