Çin'den İngiltere ve MI6 açıklaması! Flaş 'üçüncü ülke' detayı!

Çin'de istihbarattan sorumlu Devlet Güvenliği Bakanlığı, İngiliz istihbaratı adına faaliyet yürüten bir "üçüncü ülke vatandaşını" tutukladığını açıkladı.

Çin'den İngiltere ve MI6 açıklaması! Flaş 'üçüncü ülke' detayı!
Çin'den İngiltere ve MI6 açıklaması! Flaş 'üçüncü ülke' detayı!
GİRİŞ 08.01.2024 18:06 GÜNCELLEME 08.01.2024 18:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Son dakika Çin haberleri: Bakanlığın WeChat hesabından yapılan paylaşıma göre, soyadının "Huang" olduğu iddia edilen üçüncü ülke vatandaşının İngiliz istihbarat kuruluşu MI6 adına casusluk yaptığı tespit edildi ve soruşturuldu.

ÖZEL CASUSLUK CİHAZLARI EDİNDİĞİ AÇIKLANDI

Çin'deki bir uluslararası danışmanlık şirketinin yöneticisi olduğu ifade edilen Huang'ın, 2015 yılında MI6 ile ilişki kurarak "istihbarat işbirliğine" girdiği, İngiltere'de ve diğer ülkelerde eğitim aldığı, özel casusluk cihazları edindiği ileri sürüldü.

Huang'ın, istihbarat toplamak üzere birçok kez Çin'i ziyaret ettiği, bu ziyaretler sırasında devlet sırrı niteliğinde gizlilik içeren ve istihbarat değeri olan belgeleri ele geçirerek MI6'e aktardığı savunuldu.

MI6 CASUSU TUTUKLANDI

Çin'de MI6 adına istihbarat elemanı bulmak üzere de çalıştığı öne sürülen Huang'ın faaliyetlerinin tespit edilmesinin ardından yakalandığı, yasalara uygun olarak adli soruşturmaya tabi tutulduğu, bu süreçte konsolosluk ziyaretleri ve yasal haklarının sağlandığı kaydedildi.

Bakanlığın paylaşımında casuslukla suçlanan şahsın kimliğine dair detay verilmezken, hangi danışmanlık şirketinde çalıştığı da belirtilmedi.

MI6'İN ADINI İLK KEZ GEÇİRDİLER

Devlet Güveliği Bakanlığı, paylaşımıyla, ilk kez İngiliz istihbarat kuruluşu MI6'in Çin'deki faaliyetlerine işaret etti.

Bakanlığın sosyal medya hesabında daha önce ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) adına casusluk yaptığı öne sürülen kişilerin yakalandığına dair paylaşımlar yer almıştı.

10 Ağustos 2023'te Çin'de kamuya ait bir silah şirketinin 52 yaşındaki çalışanının casusluk şüphesiyle gözaltına alındığı, zanlının İtalya'da öğrenim görürken CIA için çalışmaya başladığı öne sürülmüştü.

21 Ağustos 2023'te Çin'de 39 yaşındaki bir bakanlık yetkilisinin CIA adına casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına altına alındığı, soyadının "Hao" olduğu belirtilen şahsın Japonya'da öğrenimini sürdürürken CIA tarafından "işe alındığı" iddia edilmişti.

CASUSLUKLA MÜCADELE KANUNU DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Çin'de Casuslukla Mücadele Yasası'nda Temmuz 2023'te yürürlüğe giren değişiklikle, devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin tanımı muğlaklaştırılırken adli makamlara istihbarata karşı koyma konusunda geniş soruşturma yetkilileri tanınmıştı.

Yasal değişikliğin ardından ülkede faaliyet gösteren uluslararası danışmanlık şirketlerinin ofislerine baskınlar düzenlenmiş, şirketler bilgi toplama usullerine ilişkin soruşturma ve cezalarla karşılaşmıştı.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Yesinler birbirlerini yatacam ben
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    dünyanın ve masum insanların baş belası kraliyet.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Çin birleşik krallık i vurabilir çin bunu büyük tehlike olarak görüyor demekki çin İngiltere'ye nükleer başlıklı balistik füze atabilir İngiltere'nin işi zor artık
    Cevapla
  • Dursun 3 ay önce Şikayet Et
    Çin İngiltere’ye balistik füze atamaz , Anında Hindistan saldırıya geçer Çini önce dörde sonra Sekize bölerler
    Cevapla
  • Hamit 3 ay önce Şikayet Et
    Bilgisayarda çok fazla savaş oyunu oynayınca böyle oluyor demek ki.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yönetilemeyen Türk futbolunda yeni olay! 3. kez sahadan çekilme vakası
Ferrari en güçlü otomobilini tanıttı! 820 beygirlik canavar! Fiyatı inanılmaz