Bir ilk daha: İtalyan Astore İHA'sına Türk CİRİT füzesi!

İtalyan Leonardo şirketi tarafından geliştirilen Astore İHA, Roketsan tarafından geliştirilen CİRİT Füzesi ile silahlandırılarak İtalyan Hava Kuvvetleri envanterine girecek.

GİRİŞ 10.01.2024 08:35 GÜNCELLEME 10.01.2024 09:41
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Roketsan tarafından geliştirilen CİRİT Lazer Güdümlü Füzesi’nin ihracat performansı devam ediyor. İtalyan Leonardo şirketi tarafından geliştirilen Astore İHA’ya, Roketsan üretimi CİRİT Füzesi ile lançerinin entegrasyonu gerçekleştirildi.

CİRİT Füzesi ile silahlandırılan Astore SİHA’nın, İtalyan Hava Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor. Astore SİHA’lar ile İtalyan Hava Kuvvetleri’nin, ABD’den tedarik edilen MQ-9 Blok 5 SİHA’ların teslimatları başlayana kadarki boşluğu kapatması hedefleniyor.

Öte yandan İtalya’nın, Bayraktar TB2 SİHA tedarikiyle ilgilendiği daha önce duyurulmuştu. Uzmanlar, Bayraktar TB2 SİHA’nın Astore SİHA’ya göre çok daha yüksek kabiliyetlere sahip olduğunu değerlendiriyor.

İlaveten CİRİT Füzesi entegre edilen Astore İHA’nın, Bangladeş’te bazı atışlı testler gerçekleştirdiği biliniyor. Ancak Bangladeş Hava Kuvvetleri envanterindeki Astore İHA’ların CİRİT Füzesi ile silahlandırıldığı yönünde henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.

CİRİT FÜZE SİSTEMİ

Roketsan üretimi CİRİT 2.75” Lazer Güdümlü Füze; taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir çözümdür.

Yeni nesil bir füze olan CİRİT, 2.75” güdümsüz roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla Roketsan tarafından geliştirilmiştir. Halihazırda; T129 ATAK Taarruz Helikopteri, AH-1W SuperCobra Taarruz Helikopteri, Kaideye Monteli CİRİT Aracı ile birçok yabancı platform tarafından kullanılmaktadır.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Çap: 2.75” (70 mm)
Boy: 1.9 m
Ağırlık: 15 kg (Tüp Kompleksi Hariç)
Menzil: 1.5 (Min.) – 8 km (Maks.)
Harp Başlığı: Çok Maksatlı Başlık (Zırh Delici - Personel - Yangın Çıkarıcı), Yüksek İnfilaklı Başlık
Güdüm: MEMS-AÖB ile Ara Safha Güdüm Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
Motor: HTPB Bazlı Az Dumanlı Kompozit Katı Yakıt
Platformlar: AH-1W, T-129 ATAK ve MIL-STD-1760 Arayüzüne Sahip Tüm Platformlar
Hedef Tipleri: Hafif Zırhlı/Zırhsız Araçlar, Silahlı Birlikler
Lazer İşaretleme: STANAG 3733 ile Uyumlu Lazer İşaretleyiciler

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST.COM
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 46
  • Drachen 1 3 ay önce Şikayet Et
    Neden satıyoruz diye soran arkadaşlara söylüyorum bu yaptıklarımızı satmaz isek bunların Turşusunu mu kuracağız ? Satalım ki bize muhtaç olsunlar bak F 16 için ABD bizimle nasıl oynuyor biz bunlardan ne kadar çok satarsak bize o kadar muhtaç olurlar zaten üretici biziz . Biz izin vermediğimiz sürece istedikleri gibi kullanamazlar merak etmeyin zaten Türkiye bunun önlemini almıştır .
    Cevapla
  • Hayrettin Alemdağ 3 ay önce Şikayet Et
    KKTC yi tanımayan ülkelere karşı mesafeli olmalıyız.
    Cevapla
  • Ayhan karaduman 3 ay önce Şikayet Et
    Tanıyan mı var ki? Azeriler bile tanımıyor
    Cevapla
  • Vatansever 3 ay önce Şikayet Et
    Niye silahlandırıylruz bunlar sonra bize kullanır
    Cevapla
  • Clk12 3 ay önce Şikayet Et
    T129 atak İtalyan a129 helikopteridir . pekala onlar neden bize sattı bir düşün .
    Cevapla
  • vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    elin gavurunu neden silahlandırıyoruz?
    Cevapla
  • Göhan 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Almanya alışkın hiç mili bir şey olmayacak rahmetli Turgut özal uçak faprikası kurdu kapatılar Anadulu arabası vardı satılar tofaşı kapatılar Türkiye de bir bayraktar var cîti işisini geliştiren herşeyi devlede beklemeyin Fransa da tek adam daso uçak daso lojisel yapaıyor arabalar hep özel patron bizde ne araba ne uçak yapmaya niyetleri yok komisona alışmışlar sabancı koç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek