Soykırım davası savaşı durdurabilir mi?

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davası bugün başlıyor. İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini tespit edilirse Tel Aviv, UAD'ın kararına göre hareket etmek zorunda kalacak.

Soykırım davası savaşı durdurabilir mi?
Soykırım davası savaşı durdurabilir mi?
GİRİŞ 11.01.2024 12:47 GÜNCELLEME 11.01.2024 12:48
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı "soykırım" davasındaki duruşmalar bugün başlıyor.

İsrail'in Gazze'de işlediği insanlık dışı soykırım suçlarının ardından açılan davanın ilk duruşması Lahey'de gerçekleşecek.

İSRAİL ALEYHİNE TEDBİR KARARI

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık'ta dava açtı. İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.

Bugünkü duruşmada Güney Afrika avukatları, 12 Ocak'ta ise İsrail avukatları Divan hakimlerine sunum yapacak.

KARARLAR BAĞLAYICI OLACAK MI? DAVA SAVAŞI DURDURABİLİR Mİ?

Uzmanlara göre yargıçların nasıl oy vereceğini veya cezanın ne şekilde olabileceğini tahmin etmek zor. Ancak aylarca süren görüşmelerin sonunda çoğunluk İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini tespit ederse Tel Aviv, UAD'ın kararına göre hareket etmek zorunda kalacak.

Adalet Divanı'nın kararları yasal olarak bağlayıcı ve temyiz edilemez. Ancak mahkemenin gerçek bir uygulama yetkisi bulunmuyor. Çıkan sonuca göre İsrail'in silah temin etme kapasitesi zarar görebilir. 

GÜNEY AFRİKA BMGK'YA BAŞVURABİLİR

İsrail'in buna uymaması durumunda Güney Afrika, yaptırım için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurabilir. Ancak İsrail'in bir numaralı destekçisi olan ABD'nin daimi üye olarak veto yetkisi var. Washington, bu savaşta birçok kez yaptığı gibi, İsrail'i cezadan koruyabilir. ABD, 1945'ten bu yana İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili 36 BMGK karar tasarısından 34'ünü veto etti.

İSRAİL'E BASKI ARTACAK

Washington merkezli Tahrir Orta Doğu Politikası Enstitüsü direktörü Mai El-Sadany, davanın başlı başına İsrail'e savaşı durdurması için daha fazla uluslararası baskı uygulanması açısından daha yararlı olabileceğini söyledi:

"İster mağdurların deneyimlerini belgelemek, ister failleri isimlendirmek ve utandırmak, ister uluslararası bir emsal oluşturmak olsun, farklı bir biçimde hesap verebilirlik açısından önemli etkileri olabilir."

 
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 74
  • ABD cokmelidir 3 ay önce Şikayet Et
    Sorun sadece İsrail soykirimi değil geçmişte ırak takı soykırım vs de var yeni dünya düzeninde tarafsız güçlü bir oluşum şart soykırımı engelleyecek bir dünya gücü kurulmalı gerekirse anında tamponbolge oluşturacak sözü geçen güç ABD gibi tek kutuplu degil
    Cevapla
  • ABD ditatorlugu 3 ay önce Şikayet Et
    Bence ABD İngiltere varken bağlayıcılığı zor işin içinde ABD de var neden ona karşıda dava açılmamış bu davadan çıkacak karara israil uymaz ABD engel olur fakat ilerde ABD çökünce ceza kesilir 3 ülkeye en kötüsü BM UCM yapısı cokmustur hiçbir caydiriciligi yok bu oluşumların ABD nin egemen olduğu dünyada hak hukuk demokrasi aramayin
    Cevapla
  • Fani 3 ay önce Şikayet Et
    Müslüman liderlerin yeni kılıfı, Karar çıksa da, çıkmasa da batı suçlanacak, böylece kendileri aklanacak. İsrail'e yaptırım kararı çıksa, Rusya'ya çıkan gibi uygulanamayacak, müslüman devletler ordu kurup müdahale etmeyecek, batıdan müdahale etmesini isteyecek, onlarda müslümanlar birşey yapmazken, neden İsraille savaşsın.....
    Cevapla
  • AHMET ADIBELİ 3 ay önce Şikayet Et
    Bu mahkemeden İsraile ceza çıkmaz Avrupa amerika istemedikçe bu mahkemeye inananlara sade güluyorum
    Cevapla
  • Metin. 3 ay önce Şikayet Et
    İki yüzlü batı, soykırımcı İsrail'e cılızda olsa bir mahkeme kurdu. Batı kendiside suç ortağı. Meğerse siyonizme hizmet ediyorlarmış. Bu mahkemeden işgalci, soykırımcı İsrail'e bir şey çıkmaz gibi geliyor. Ancak mahkemenin kurulması bile Siyonist Yahudi'nin, gerçek kimliğinin, çirkin ve pis yüzünün görünmesi açısından önemli görünüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Hamas'tan ateşkes açıklaması