Arap Birliği, Somali-Etiyopya gerilimini görüşmek için toplanacak

Arap Birliği, Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimi görüşmek üzere bakanlar düzeyinde çevrim içi olarak toplanacağını duyurdu.

Arap Birliği, Somali-Etiyopya gerilimini görüşmek için toplanacak
Arap Birliği, Somali-Etiyopya gerilimini görüşmek için toplanacak
GİRİŞ 15.01.2024 06:04 GÜNCELLEME 15.01.2024 06:10
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Mısır resmi haber ajansına (MENA) göre, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki, gazetecilere, Arap Birliğinin 17 Ocak'ta dışişleri bakanları düzeyinde çevrim içi olarak acil toplanma kararı aldığını söyledi.

Zeki, toplantıda, "Etiyopya ile Somaliland arasında yasa dışı bir şekilde imzalanan ve Addis Ababa yönetiminin Kızıldeniz'de Somali'nin kuzeybatısında işletme imtiyazını aldığı bir mutabakat zaptının yansımalarının" ele alınacağını belirtti.

Toplantıya Fas'ın başkanlık edeceğini aktaran Zeki, toplantı kararının Somali'nin talebi ve 12 Arap ülkesinin desteğiyle alındığını aktardı.

Zeki, Somali'nin tutumuna ilişkin tam bir fikir birliği ve desteğin bulunduğunu ifade etti.

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, dün yaptığı açıklamada, söz konusu mutabakat zaptının hükümsüz olduğunu söylemiş ve Etiyopya’ya Somali topraklarına müdahale uyarısında bulunmuştu.

Somali hükümeti, Etiyopya'nın, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland'la denize erişim anlaşması yapması üzerine büyükelçisini Etiyopya'dan geri çekmişti.

Arap Birliği ile aralarında Mısır'ın da bulunduğu birliğe üye çok sayıda ülke, anlaşmayı reddettiklerini ve Somali'nin toprakları üzerindeki egemenliğini desteklediklerini duyurmuştu.

Somali'den 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, 1 Ocak'ta imzalanan mutabakat zaptıyla Etiyopya'ya ticari ve askeri amaçlar için kıyılarını kullanma izni vermişti.

Somaliland nihai anlaşmanın imzalanmasıyla Etiyopya'nın kendisini bağımsız olarak tanıyacağını açıklamıştı.

Somali'nin tepkisini çeken anlaşma sonrası bölge ülkeleri liderleri, tansiyonu düşürme çağrısında bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 17
  • NİNE 3 ay önce Şikayet Et
    Sudan'ı bölmek için Terörü kışkırtıp-besleyerek 22 yıl uğraştılar. Etiyopyayı da üs olarak kullandılar
    Cevapla
  • mevhibe inal 3 ay önce Şikayet Et
    TUZAĞA düşmeyelim. Yurt içi ve Yurt dışında ETNİK-MEZHEP ayrılık besleyen ÇAKALLAR var. 100 yıldır bir onu-bir bunu destekler görünüp BİZİ birbirimize KIRDIRAN. En korktukları şey BARIŞ-BİRLİK.
    Cevapla
  • 456 3 ay önce Şikayet Et
    bu iki ülkenin arasınıda bozan ve bundan silah ticareti sağlamaya çalışan abd nato israildir
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Kafirin OYUNUNA GELMEYİN... BİRLİK OLUN.. Size, sizden başka dost yok.. GEÇİŞİ ELE GEÇİRMEK için üzerinizden Kafir OYUN KURUYOR. Buna gelmeyin..
    Cevapla
  • ...... 3 ay önce Şikayet Et
    Komedi. Önce Filistin için cesur kararlar alın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den son dakika Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı