Körfez'de sular ısınıyor! Yemen açıklarında ABD'nin ticari yük gemisi füzeyle vuruldu

İngiltere Deniz Ticaret Organizasyonu, Yemen açıklarındaki bir geminin füzeyle vurulduğunu bildirdi. CENTCOM da, Husilerin kontrolündeki bölgeden atılan balistik füzenin ABD konteyner gemisi "Gibraltar Eagle"ı vurduğunu açıkladı.

Körfez'de sular ısınıyor! Yemen açıklarında ABD'nin ticari yük gemisi füzeyle vuruldu
Körfez'de sular ısınıyor! Yemen açıklarında ABD'nin ticari yük gemisi füzeyle vuruldu
GİRİŞ 15.01.2024 19:00 GÜNCELLEME 15.01.2024 21:36
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Kızıldeniz'deki tansiyon zirve yaptı. Yemen'deki İran destekli Husiler, son zamanlarda işgalci İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere saldırı düzenlenmeye devam ediyor.

UKMTO'dan yapılan açıklamada, kaptanın, Yemen'in Aden şehri yakınlarında geminin füzeyle vurulduğunu aktardığı belirtildi.

Açıklamada, civardaki gemilere dikkatlice transit geçiş yapmaları ve herhangi şüpheli bir faaliyetin kuruma bildirilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

ABD, KONTEYNER GEMİSİNİN VURULDUĞUNU AÇIKLADI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgeden atılan balistik füzenin ABD konteyner gemisi "Gibraltar Eagle"ı vurduğunu duyurdu.

CENTCOM'dan saldırıyla ilişkin X sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Sana saatiyle yaklaşık 16.00'da İran destekli Husi militanları, Yemen'de kontrol ettikleri bölgeden bir anti balistik füze attı. Füze, Marshall Adaları bayraklı, ABD tarafından işletilen ve ABD'ye ait 'Gibraltar Eagle' konteyner gemisini vurdu." ifadeleri kullanıldı.

Yaralanan olmadığı ve geminin önemli hasara uğramadığı aktarılan açıklamada, geminin seyrine devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, günün daha erken saatlerinde de ABD güçlerinin Kızıldeniz'e yönelik bir balistik füze atıldığını tespit ettiği, söz konusu füzenin başarısız olduğu ve Yemen'de karaya isabet ettiği, yaralanan ya da hasar kaydedilmediği bildirildi.

KIZILDENİZ'DE YÜKSELEN TANSİYON

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim'den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Pentagon, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu duyurdu.

Kızıldeniz'de 31 Aralık'ta İsrail'le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden kararı kabul etti.

SALDIRILAR EN KISA ROTAYI TEHLİKEYE ATTI

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 104
  • Hazim 3 ay önce Şikayet Et
    Dünya nın her yerinde amerika ve ingiliz üsleri ve askerleri hedef olmalı...
    Cevapla
  • Tarsus'a gel. 3 ay önce Şikayet Et
    Gemi vurulmuş, büyük hasar oluşmamış, ölü ve yaralı yokmuş. Ben tam unutkanlaştım, düşünüyorum düşünüyorum gene düşünüyorum bir türlü hatırlayamıyorum, bu İran ve İran'ın destekledikleri ne zaman saldırıp bir ABD'li öldürdüler. ABD üssünde veya gemisinde ağır hasar verdirdiler.
    Cevapla
  • Börü 3 ay önce Şikayet Et
    Balistik füze gemiyi batıramıyor yersen balistik füze
    Cevapla
  • simko 3 ay önce Şikayet Et
    bütün kötülüklerin anası belli öyle karışıklıklar çıkartılmalı ki kendi derdiyle kül olmalı
    Cevapla
  • Gültepeli bjk 3 ay önce Şikayet Et
    İnşallah ALLAHIN izniyile Kızıldeniz son durağıniz olucakkk
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme! Bulunan kemikler Berzeg'in kızıyla eşleşti
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı