Bakan Fidan'dan BMGK'de tüm dünyaya Gazze çağrısı! Tarihi diyerek duyurdu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'deki "Filistin Dahil Ortadoğu'da Durum" konulu BMGK toplantısında "Dün risk dediğimiz bugün gerçek oldu" diyerek tüm dünyaya çağrı yaptı.

GİRİŞ 24.01.2024 03:22 GÜNCELLEME 24.01.2024 03:22
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Son dakika Hakan Fidan haberleri: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) düzenlediği "Filistin Dahil Ortadoğu'da Durum" toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Fidan, İsrail'in Gazze'de savaş suçları işlediğini belirterek tüm dünyaya çağrı yaptı.

Bakan Fidan'dan BMGK'de tüm dünyaya Gazze çağrısı! Tarihi diyerek duyurdu

'GAZZE'NİN GELECEĞİ SADECE FİLİSTİNLİLERİN ELİNDEDİR'

İsrail ve Filistin arasında barış sağlayacak bir garantörlük mekanizması kurulması gerektiğini belirten Hakan Fidan, "Savaş sonrasına ilişkin yanıt bulmamız gereken tek soru, 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüm üzerinde adil ve kalıcı bir barışı nasıl güvence altına alabileceğimizdir. Bu konudaki çabalarımızın odak noktası, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulması olmalıdır. Bu amaçla, İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantörlük mekanizmasının kurulması yönündeki çağrımızı yinelemek istiyorum." dedi.

'ACİL VE KALICI BARIŞ TALEP EDİYORUZ'

Fidan, "Derhal ve kalıcı barış talep ediyoruz. Bu dirençli ulusun onuru, bağımsızlığı ve egemenliğine yönelik çabamızı gerçekleştirmek için birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyacımız bulunmaktadır. Geçici çözümlerin işe yaramayacağını artık hepimiz biliyoruz. " fadelerini kullandı.

Bakan Fidan'dan BMGK'de tüm dünyaya Gazze çağrısı! Tarihi diyerek duyurdu

BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği korumada bir kez daha başarısız olduğunu kaydeden Fidan, acil ve kalıcı bir ateşkes için iki tarafın da tüm esirleri serbest bırakması ve Gazze'ye sürekli insani yardım akışının sağlanması gerektiğini vurguladı.

FİDAN'DAN NETANYAHU'YA SERT SÖZLER

Uluslararası toplumun Gazze ve Batı Şeria’da akan kanı durdurmakta hala aciz kaldığını gördüklerini belirten Fidan, "Gazze bir açık hava hapishanesiydi. Şimdi ise İsrail Başbakanının siyasi bekasını uzatmak amacıyla askeri operasyonlar düzenleyerek sivilleri katlettiği bir savaş alanına döndü." diye konuştu.

Bakan Fidan'dan BMGK'de tüm dünyaya Gazze çağrısı! Tarihi diyerek duyurdu

Fidan konuşmasına şöyle devam etti:

"Halihazırda yaşanan savaşın İsrail’in güvenliğini sağlamak amacı güttüğüne, İsrail’in meşru müdafaa hakkı olduğuna dair iddialar, inandırıcı olmaktan çok uzaktır. Üstelik, bu iddiaları ortaya atanlar, Filistin’in güvenliğinden ya da meşru müdafaa hakkından ise hiçbir şekilde bahsetmiyorlar. Gazze ve Batı Şeria’daki tablo, güvenliğe ve meşru müdafaa hakkına en çok kimin ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

'İSRAİL CİDDİ SAVAŞ SUÇLARI İŞLEMEKTEDİR'

İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğine ilişkin Uluslararası Adalet Divanı'na yapılan başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını belirten Fidan, bunun, Filistin halkını daha fazla zarar görmekten koruyacak, zamanlı bir girişim olduğunu kaydetti.

Fidan, "İsrail ciddi savaş suçları işlemektedir. Uluslararası hukuka ve kurallara dayalı düzene olan inancın yeniden tesis edilmesini istiyorsak, sorumlular hesap vermelidir. İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarının soykırım seviyesine ulaşmış olabileceği yönündeki haberlerden ciddi endişe duyuyoruz." diye konuştu.

Bakan Fidan'dan BMGK'de tüm dünyaya Gazze çağrısı! Tarihi diyerek duyurdu

'DÜN RİSK DEDİĞİMİZ BUGÜN ARTIK GERÇEK OLDU'

Fidan, "Dün 'risk' dediğimiz, bugün artık gerçek oldu. Kızıldeniz, Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, İran ve Pakistan'daki son hadiseler çok endişe vericidir. Bu tırmanışın, kimsenin kolay kolay kaçamayacağı jeostratejik bir girdaba dönüşme potansiyeli bulunmaktadır." dedi.

Fidan, uluslararası toplumun çoğu üyesinin ateşkesin, insani yardımın ve iki devletli çözümün aciliyeti konusunda hemfikir olduğuna ancak İsrail'in bunu hayata geçirmesini sağlayacak etkili bir mekanizmanın olmadığına vurgu yaptı.

Bakan Fidan'dan BMGK'de tüm dünyaya Gazze çağrısı! Tarihi diyerek duyurdu

"Gazze'deki mevcut durumun devam etmesi, uluslararası sistemin temel ilkelerini ve ahlaki değerlerini daha da sarsacaktır." diyen Fidan, insanlığın geleceği için elzem olan bu değerlerin erozyonunu durdurmak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 57
  • Vatansever 55 3 ay önce Şikayet Et
    Gazzedeki yaşanan soykırıma karşı İsraile destek olan urünleri boykot ederek duyarlı davranan herkesden Allah razı olsun. Bunun yanında alış veriş merkezlerinde görüyoruz ki hala İsrail ürünlerini alarak israile destek olan çok vatandaşımız da var. Bu nasıl bir vicdan anlamakta güçlük çekiyorum.
    Cevapla
  • Hoca 3 ay önce Şikayet Et
    Başkenti Doğu Kudüs olan iki devletli bir çözümü anlayamadım. Başkenti KUDÜS demek gerekmiyormu. Batı Kudüs İsraile mi bırakılıyor. Bunun kabul edilmemesi gerek.
    Cevapla
  • Can 3 ay önce Şikayet Et
    İsrail evet savaş suçu işlemektedir ama laheye isterdimki bir Müslüman devlet baş vursun güney Afrika başvurdu ilkonce sonra iki Latin ülkesi esip gurlemekle olmuyor mutlaka iki bağımsız devlettir çözüm Filistin özgür bağımsız bir ülke olmalıdır iranin bu konudaki durusuda güzel amerikaya İsraile boyun eymiyor
    Cevapla
  • Ikü 3 ay önce Şikayet Et
    İsrail tearihini bilmiyorsun oku. Şu makaleyi oku. Uluslararası hukuka göre Kudüs sorunu. Yazarı ben
    Cevapla
  • SEHITLERINRUHU 3 ay önce Şikayet Et
    israil , sabah aksam masum bebekleri bombalarken incirlik kürecik israile testek oluyor siz neyin kafasindasiniz tankerler petroltasiyor israle siz nasilbir zihniyetsiniz israili lafla yerip her türlü ticateri yapiyorsunuz ? BU NASILCÖZÜM BU NASIL YAPTIRIM
    Cevapla
  • ssk emeklisi 3 ay önce Şikayet Et
    reis hamas terör örğütü değil ülkesini savunan askerler dedin, o zaman bağımsız filistine niye tb2 , silah cephane vermiyorsun, ukraynaya bile tb2 bağışladın, ukrayna bizim hiç bir şeyimiz olmaz
    Cevapla
  • Hakan 3 ay önce Şikayet Et
    Hangi karayolundan hangi hava yolundan gecirecek. Abd ingiltere fransa almanya savas ucaklarini orada bekletiyor ve yaklasan herseyi vuruyor karadan gecise ve cikisa da izin verilmiyor. Dedigin gibi yardim imkansiz tek care tum batiya savas acmak bunu da yapacagiz ama sozde musluman ulkeler desteklemiyor bunu gene tek kaldik
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    küçücük konserve kutularına patlayıcı koyarak çocukların ölümünü isteyen bir zihniyet bu dünyada yaşıyor. böyle bir zihniyet tüm insanlık için tehlikeli ve yok olması elzemdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den İran'a tepki: Yaptıkları hoş değil
Almanya'dan silah ihracatı adımı! Hükümete flaş İsrail çağrısı