Mona Lisa'ya çorbayla saldırı

Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen Mona Lisa tablosuna, iklim aktivistleri tarafından çorbayla saldırı gerçekleştirildi. Eser, koruma camı sayesinde zarar görmedi.

GİRİŞ 28.01.2024 13:28 GÜNCELLEME 28.01.2024 15:35
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen Mona Lisa tablosuna, iklim aktivistleri tarafından çorbayla saldırı gerçekleştirildi. Eser, koruma camı sayesinde zarar görmedi.

Son günlerde, Fransa'da hükümetin tarım politkaları büyük protesto görüntülerine sahne olmuştu. Gelirlerinin azlığından şikayetçi olan çiftçiler, günlerdir Toulouse, Beauvais ve Agen gibi kentlerde yolları trafiğe kapatarak hükümetin tarım politikasını protesto etti. Çiftçiler ayrıca, kamu binaları önüne gübre ve saman döktü.

Leonardo da Vinci'nin nadide eserine saldıran iki kişinin de bu politikalara atıf yaparak, "Hangisi daha önemli? Sanat mı tarım mı? Tarım sistemimiz hasta. Sağlıklı ve sürdürülebilir gıda talep ediyoruz." dediği duyuldu.

MONA LİSA'NIN UĞRADIĞI SALDIRILAR

1950'li yılların başında bir kişinin asitli saldırısına maruz kalan Mona Lisa tablosunun önüne, o gün emniyet için cam yerleştirilmişti. 2019'da bu cam, kurşun da geçirmeyecek şekilde revize edilmişti.

2022'de yine bir aktivist, tabloya pasta fırlatıp insanları "Dünya'yı düşünmeye" çağırmıştı.

Mona Lisa, 21 Ağustos 1911'de Vincenzo Peruggia adlı müze çalışanı tarafından çalınmıştı. İki sene kayıp olan tablo, Peruggia'nin eseri İtalya'nın Floransa kentinde bir antikacıya satmaya çalıştığı sırada bulunmuştu.

İKLİM AKTİVİSTLERİ "DİKKAT ÇEKMEK" İÇİN TARİHİ ESERLERE SALDIRIYOR

İklim aktivistler daha önce de İngiltere'nin başkenti Londra'daki National Gallery'de sergilenen Vincent Van Gogh'un "Ayçiçekleri" tablosuna domates çorbası atmış; Almanya'nın Potsdam kentindeki Barberini Müzesi'nde sergilenen Fransız ressam Claude Monet'in "Les Mueles (Saman Yığınları)" serisinde yer alan bir eserine ise patates püresi fırlatmış; Londra'daki bal mumu heykel müzesi Madame Tussauds'daki Kral 3. Charles'ın heykeline de çikolatalı kek atmış; İtalya'nın Roma şehrindeki "Aşk Çeşmesi"ne de seyreltilmiş kömür dökmüştü.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    çorbaya yazık yaa
    Cevapla
  • Samsun 3 ay önce Şikayet Et
    Ilk defa duydum iranin boyle bir is yaptigini kimsumuzda varsa gurur duyariz
    Cevapla
  • Vatan 3 ay önce Şikayet Et
    Pürmüzle saldırsın
    Cevapla
  • TurcoBEY 3 ay önce Şikayet Et
    Saldırıya uğraya uğraya en sonunda Mona Rıza olacak tablo ha gayret
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gelecek Partisi'nde restleşmeler! Davutoğlu'ndan ilginç çıkış: Şimdiden ilan etti
Vekaletle kurban kesim bedeli açıklandı