AB'den Ukrayna'ya 50 milyar euro'luk yardım

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, oy birliğiyle Ukrayna'ya 50 milyar euro yardım sağlama konusunda anlaştı. Bazı AB liderleri, Macaristan'ın vetosunu kaldırması için Başbakan Orban'la zirve öncesi görüşme yaptı.

AB'den Ukrayna'ya 50 milyar euro'luk yardım
AB'den Ukrayna'ya 50 milyar euro'luk yardım
GİRİŞ 01.02.2024 15:16 GÜNCELLEME 01.02.2024 15:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB), Macaristan'ın vetosunu kaldırmasıyla Ukrayna'ya 50 milyar euroluk yeni bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB üyesi 27 ülkeye atıfla, "Anlaşmaya vardık, 27 liderin tamamı AB bütçesi içerisinde Ukrayna için 50 milyar euroluk ek bir destek paketi üzerinde mutabık kaldı." ifadesini kullandı.

Michel ayrıca, "Bu, Ukrayna için kararlı, uzun vadeli ve öngörülebilir finansmanı güvence altına alıyor. AB, Ukrayna'ya destekte liderlik ve sorumluluk alıyor; bu konuda nelerin söz konusu olduğunu biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ORBAN'LA ÖZEL GÖRÜŞME

Zirvedeki ana toplantı öncesinde Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen; Fransa, Almanya ve İtalya liderleri ile birlikte Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la özel bir görüşme yaptı. Görüşme sonrasında Michel, 27 liderin tamamının destek paketi üzerinde anlaştığını duyurdu.

MACARİSTAN DA ONAY VERDİ

AB Komisyonu, Ukrayna'ya gelecek 4 yılda kesintisiz destek sağlayabilmek için, 2024-27 bütçesine 50 milyar euroluk bir fonun dahil edilmesine karar verdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 13 Aralık 2023'te Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, "Ukrayna'nın siyasi desteğimizin yanı sıra sürdürülebilir mali desteğimize de ihtiyacı var." ifadesini kullanmış, 2020'de mevcut bütçe onaylandığında "kimsenin Avrupa topraklarında topyekun bir savaş çıkacağını öngöremediğini" söylemişti.

Macaristan ise, AB bütçesinin üye ülkeleri desteklemesi gerektiği, Ukrayna'da ciddi yolsuzluklar olduğu ve savaşta Batı'nın sunduğu desteğin sonuç vermediği gerekçeleriyle Ukrayna'ya mali yardım sağlanmasına karşı çıkıyordu.

KAYNAK: EURONEWS
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • İklimDeğişikliği 2 ay önce Şikayet Et
    Avrupa merkez bankası bol keseden para dağıtıyor yakında iflası boyladığında bakalım Avrupa halkına nasıl hesap verecek iki yüzlü Avrupa gazzeye geldimi yardımı durdurursunuz
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    iki yüzlü avrupa
    Cevapla
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    batarsınız inşaallah 50 yetmez 100 milyar daha yollayın rusya iyi yoluyor sizi yaptığınız amborgoları çıkarıyor sizden kat kat ...
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Az vermiş
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü