Çin'in Antarktika'daki beşinci araştırma üssü faaliyete geçti

Çin'in Antarktika'daki beşinci araştırma üssü Ross Denizi kıyısındaki Çinling İstasyonu'nun açılışı yapıldı.

Çin'in Antarktika'daki beşinci araştırma üssü faaliyete geçti
Çin'in Antarktika'daki beşinci araştırma üssü faaliyete geçti
GİRİŞ 07.02.2024 15:29 GÜNCELLEME 07.02.2024 15:29

Çin'in Antarktika'daki beşinci araştırma üssü Ross Denizi kıyısındaki Çinling İstasyonu'nun açılışı yapıldı. Çin'in Antarktika'daki beşinci ve Pasifik sektörüne odaklanan ilk araştırma üssü olan istasyon faaliyete geçti.

BUZKIRAN GEMİLER

İstasyona, Çin ana karasında Yangzı Nehri ve Sarı Nehir'in drenaj havzalarını ayıran, ülkenin kuzeyi ile güneyi arasında doğal sınır kabul edilen Çinling Dağları'nın adı verildi.

Üssün yapımı ülkenin 40. Antarktika araştırma seferi sırasında tamamlandı.

Çin'in buzkıran gemileri Şüelong (buz ejderi) ve Şülong-2, sefer için 1 Kasım 2023'te Şanghay'dan Antarktika'ya doğru yola çıkmıştı.

Üssün yapımı için inşaat malzemelerini taşıyan kargo gemisi de buzkıran gemilerine eşlik etmişti.

ÇİN'İN ANTARKTİKATAKİ İSTASYONLARI

Avustralya ve Yeni Zelanda'nın güneydoğusunda Ross Denizi kıyısında kurulan üs, Çin'in Antarktika'daki beşinci ve Pasifik sektörüne odaklanan ilk araştırma istasyonu oldu.

Çinling İstasyonu, Çin'in Antarktika'nın batısında Fildes Yarımadası'ndaki Çin Seddi İstasyonu ve doğusunda Prydz Körfezi yakınındaki Sun Yat-Sen (Congşan) İstasyonu'nun ardından kıtadaki üçüncü kalıcı üssü olma özelliği taşıyor.

Çin'in ayrıca kıtanın iç kesimlerinde yalnızca Güney Yarım Küre'nin yaz döneminde kullanılan Kunlun ve Tayşan istasyonları bulunuyor.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çocuğu kanlar içinde o yayın derdinde! Bir TikTok rezaleti daha
Fenerbahçe-Beşiktaş! Muhtemel 11'ler