ABD'de Türkiye'ye F-16 satışına ilk itiraz

Cumhuriyetçi Senatör Paul, Türkiye'ye F-16 satışını engellemek için yasa tasarısı sundu. Tasarının kabulü için Temsilciler Meclisi ve Senato'nun onayı gerekiyor. İtirazın ciddiye alınması ve yasalaşması beklenmiyor.

GİRİŞ 08.02.2024 10:38 GÜNCELLEME 08.02.2024 12:03
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye'ye F-16 satışına Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul'dan itiraz geldi. Paul, satışın engellenmesi için Senato Dış ilişkiler Komisyonu'na bir karar tasarısı sundu. Paul'un bu adımının Türkiye'ye F-16 satışının önünde önemli bir engel oluşturması beklenmiyor.

Paul bir süre önce de Mısır'a silah satışının engellenmesi için aynı şekilde Senato Dış ilişkiler Komisyonu'na karar tasarısı sunmuştu. Paul'un Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun bir üyesi olarak böyle bir tasarı sunma hakkı bulunuyor ancak tasarının bir sonuca varma ihtimali oldukça düşük.

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul

PAUL DIŞINDA İTİRAZ EDEN YOK

Öncelikle Dış İlişkiler Komisyonu'nda diğer senatörlerin tasarıya destek vermesi gerekiyor. Eski Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Türkiye'ye F-16 satışına karşı olduğunu birkaç defa açıklamıştı ancak komisyonun başkanı artık Menendez değil. Komisyonun Menendez'den sonraki başkanı Ben Cardin ise, Türkiye'ye F-16 satışına onay vermişti. Türkiye'ye F-16 satışına Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonundan da bir itiraz gelmedi.

AKSİ KARAR ÇIKMALI

Kongre, yabancı bir ülkeye silah satışını engelleyebilir ancak bunun için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'dan aksi yönde karar çıkması gerekiyor.

İTİRAZ İÇİN SON GÜN CUMA

Biden yönetimi, 25 Ocak'ta Kongre'ye satış için bildirimde bulunmuştu. İtiraz için 15 günlük süre cuma günü doluyor. Bir gün içinde de Türkiye'ye F-16 satışını engelleyecek önemli bir adımın Kongre'den gelmesi beklenmiyor.

TÜRK KAYNAKLAR: MUHATABIMIZ ABD YÖNETİMİ

Konuyla ilgili konuşan Türk diplomatik kaynaklar ise, ABD Senatosu'ndaki itirazla ilgili olarak ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle diyaloğu sürdürecekleri ve Biden yönetimini muhatap aldıkları mesajını verdi. Kaynaklar, "F-16 satış süreci planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu süreçte muhatabımız ABD Yönetimi'dir." mesajını iletti.

ABD DIŞİŞLERİ, SATIŞA DESTEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışının, "Avrupa'da siyasi ve ekonomik istikrar gücü olan bir NATO müttefikinin hava kabiliyetini ve birlikte işlerliğini geliştirerek, ABD'nin dış politika hedefleri ve ulusal güvenliğini destekleyeceğini" kaydetmişti.

KAYNAK: VOİCE OF AMERİCA (VOA) TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 14
  • DARK 2 ay önce Şikayet Et
    F-16 çok sipariş aldı. Yetiştirebilmeleri için Türkiye ye ihtiyaçları var büyük bölümü Türkiye'de üretilecek.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Seve seve vereceksiniz
    Cevapla
  • vatan25 2 ay önce Şikayet Et
    f-16 uçaklarını vermeyecekler olay bu kadar net ve basit bizimkilerde bunu çok iyi biliyor.. bir an önce KAAN ve motot olayını halletmemiz gerekiyor...
    Cevapla
  • orhan 2 ay önce Şikayet Et
    nasil olsa isveç içinnistediklerini aldilar nasil olsa vermeyeceklerdi bizde cupp cukkaya düştük
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Ne ilki, ne son ❗Türkiye ye savaş jeti vermezler, politakanizi ona göre yapın, adamlar bizi oyalayıp, tuş yapmayı planlıyorlar, bölgemiz halen Arap saçı gibi dolaşık, uyanık olup çevre ve diğer güçlü ülkelerle sağlam ileriye dönük planlarımız olmalı,, Gaziantep ❤️❤️❤️
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi