Pakistan'da seçim sonuçları belli oldu

Pakistan seçimlerini tutuklu eski Başbakan İmran Han destekli bağımsızlar birinci sırada, eski Başbakan Şerif'in partisi Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ikinci sırada tamamladı.

GİRİŞ 11.02.2024 11:34 GÜNCELLEME 11.02.2024 15:22
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Pakistan'da Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Şubat’ta düzenlenen seçimleri, eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri birinci, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise ikinci sırada tamamladı.

Seçim Komisyonu'nun paylaştığı verilere göre, 266 sandalye için yarışılan Ulusal Mecliste tutuklu PTI destekli bağımsız milletvekilleri 101, PML-N 75 ve Bilaval Butto Zerdari'nin liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) 55 sandalye kazandı.

Seçim kampanyası sürecinde İmran Han'ın partisi "Pakistan Tahriki-İnsaf'ın (PTİ)" mitingleri ve adaylıkları engellenmiş, parti seçimlere bağımsız adaylarla katılmıştı.

EYALETLERDEKİ SONUÇLAR

Pencap Eyalet Meclisi'nde PTI 138, PML-N 137, PPP ise 10 sandalye elde etti.

Hayber Pahtunhva'da Eyalet Meclisi için açıklanan sonuçlara göre, PTI 90 sandalye kazandı, PML-N 5, PPP ise 4 sandalye elde etti. PTI, Hayber Pahtunhva eyaletinde seçimleri açık ara önde tamamladı.

Belucistan Eyalet Meclisi'nde PPP 11, PML-N 10 ve PTI 6 sandalye kazandı.

Sind Eyalet Meclisi'nde PPP, seçimi önde tamamladı. Eyalet Meclisinde PTI 13, MQM-P 28 ve PPP 84 sandalye kazandı.

İMRAN HAN'IN ALDIĞI HAPİS CEZALARI

Ağustos 2018'den, parlamentoda güven oylamasını kaybettiği Nisan 2022'ye kadar Pakistan'ın başbakanlık koltuğunda oturan 71 yaşındaki İmran Han, yargılandığı 3 farklı davada seçime 1 hafta kala hapis cezasına çarptırılmıştı.

Han, 30 Ocak’ta devlet sırlarını ifşa etmekten yargılandığı davada 10 yıl hapse mahkum edilmiş, 31 Ocak'ta ise başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerinin ayrıntılarını açıklamadığı ve hediyeleri sattığı gerekçesiyle yargılandığı yolsuzluk davasında eşi Büşra Han ile 14'er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Han ve eşi ayrıca yasa dışı evlilik yaptıkları gerekçesiyle yargılandıkları davada 3 Şubat'ta 7'şer yıl hapse mahkum edilmişti.

Han hakkında açılan davaların ardından mahkemenin verdiği tutuklama kararı üzerine 5 Ağustos 2023'te cezaevine gönderilmişti.

KAYNAK: HABER7, AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 92
  • Tebrikler 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun. İmran Han'ı tekrar başkan görmek isteriz. Inşallah
    Cevapla
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş Pakistan 15 Temmuz benzeri darbe girişimini atlattı, şükürler olsun.
    Cevapla
  • Muhsin 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyük İslam Devleti kurulmalı artık...
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    O Amerikan uşağı namaz şerif ve mahkeme yakında cezasını bulurlar
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede ki tezgahın benzerini Pakistan'dada yapıp İmran Hanı tutuklamışlardı. Şahsen sevindim yasaklı olmalarına rağmen seçimi önde tamamlayabilmelerine.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailli sözde gazeteciden Türkiye'ye alçak tehdit: Bugün Katar, yarın Türkiye
12 Dev Adam Polonya'yı parkeden sildi: Yarı finaldeyiz