Hollanda'da mahkemeden İsrail kararı: F-35 parçaları gönderilmeyecek

Hollanda Temyiz Mahkemesi, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri sebebiyle, Hollanda'dan İsrail'e yapılan tüm F-35 parçaları ihracatının 7 gün içinde sona ermesi gerektiğine hükmetti.

GİRİŞ 12.02.2024 13:09 GÜNCELLEME 12.02.2024 13:59
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Hollanda Temyiz Mahkemesi, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri sebebiyle, Hollanda'dan İsrail'e yapılan tüm F-35 parçaları ihracatının 7 gün içinde sona ermesi gerektiğine hükmetti.

Mahkemenin karar metninde, "İhraç edilen F-35 parçalarının, uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerinde kullanılma riskinin açık olduğu inkar edilemez. Mahkeme, devletin bu kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde nihai varış noktası İsrail olan F-35 parçalarının tüm fiili ihracatını ve transit geçişini durdurmasını emretmektedir." denildi.

HOLLANDA'DAKİ F-35 DEPOSU

ABD'ye ait F-35 parçaları, Hollanda'daki bir depoda saklanıyor ve daha sonra mevcut anlaşmalar kapsamında İsrail dahil olmak üzere anlaşmanın taraflarına gönderiliyor.

YEREL MAHKEME TAM TERSİ KARAR VERMİŞTİ

Aralık ayında bölge mahkemesi, parçaların tedarik edilmesine hakimlerin müdahale etmemesi gereken siyasi bir karar olduğunu söylemişti. Mahkeme o dönemde, "Bakan'ın yaptığı değerlendirmeler siyasi niteliktedir ve hakimler Bakan'a geniş bir özgürlük alanı bırakmalıdır." şeklinde karar vermişti.

Hollandalı yetkililer ise, tüm F-35 ortaklarına parça tedarik eden ve ABD tarafından yürütülen bir operasyonun parçası olan teslimatlara müdahale etme yetkilerinin olup olmadığını tam olarak bilmediklerini söylemişlerdi.

Hükümet avukatları da eğer Hollanda depodan parçaları tedarik etmezse İsrail'in bunları başka bir yerden kolayca temin edebileceğini savunmuştu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 55
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM Şeriat isteriz ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ ALLAHIN ADALETİNİ İSTERİZ ALLAHIN RAHMETİNİ BEREKETİNİ RIZASINI SEVGİSİNİ HOŞNUTLUĞUNU ve DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ...Amin amin amin amin amin amin amin amin amin amin amin amin amin amin
    Cevapla
  • HAKAN 2 ay önce Şikayet Et
    İnandık mı?!!!!
    Cevapla
  • Morelli 2 ay önce Şikayet Et
    Baska ulke uzerinden gonderir hollanda ikinci israildir isimsiz kargo ucagiyle gonderir bu gostermelik hollanda yahudiler tarafindan yonetiliyor
    Cevapla
  • Şaşmaya gerek yok 2 ay önce Şikayet Et
    Alacağını fazlasıyla almıştır zaten.. 7 günlük sürede biraz daha depolar. Sonrasında ihtiyacı olursa farklı yollardan istediği kadar almaya devam eder. Göstermelik, show amaçlı hareketler bunlar.
    Cevapla
  • TRT izleyen KÖYLÜ 2 ay önce Şikayet Et
    Hollanda başbakanıda bugün İTraile gitmişti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Valilik günlerdir uyarıyordu! Ankara'da kuvvetli yağış sonrası altyapı çöktü
Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları yayınlandı