Rus muhalif Navalny, hayatını kaybetti

Rusya'daki muhalefetin lideri Aleksey Navalny, hapishanede hayatını kaybetti. Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük muhalifi olarak biliniyordu ve Ocak 2021'den bu yana cezaevinde kalıyordu.

Rus muhalif Navalny, hayatını kaybetti
Rus muhalif Navalny, hayatını kaybetti
GİRİŞ 16.02.2024 14:35 GÜNCELLEME 16.02.2024 17:06
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Rusya'daki muhalefetin lideri Aleksey Navalny, iki hafta kadar önce ilettiği mesajda, Rusya'da mart ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Putin'i protesto etmek için seçmenlerden öğlen saatlerinde oy kullanmalarını istemişti.

Telegram hesabından paylaşımda bulunan Navalny, Putin'e karşı oy kullanmanın yeterli olmadığını, zira bu seçimlerde ilk defa uygulanacak elektronik oylama sistemine hile karıştırılacağını öne sürmüştü.

ÖLDÜĞÜ AÇIKLANDI

47 yaşındaki Navalny'nin bugün hapishanede hayatını kaybettiği duyuruldu. Kremlin'den yapılan açıklamada ise, "Putin'e Navalny'nin ölümüne dair bilgi verildi." denildi.

Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Federal Ceza Kurumu'nun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Navalni'nin cuma günü yürüyüş yaptıktan sonra kendisini iyi hissetmediği ve hemen bilincini kaybettiği ifade edildi. Ceza Kurumu, sağlık personelinin çağrıldığını ama Navalni'yi hayata döndürmeyi başaramadıklarını kaydetti. Açıklamada, ölüm sebebinin araştırıldığı bilgisi verildi.

19 YIL HAPİS CEZASI ALMIŞTI

"İşlediği siyasi suçlardan" 19 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Putin'in en büyük rakiplerinden biri olarak adlandırılan Navalny'den bir süre haber alınamamış, geçen aralık ayında ise Rusya'nın Yamalo-Nenets bölgesindeki bir hapishaneye nakledildiği duyurulmuştu.

DAHA ÖNCE DE ZEHİRLENMİŞTİ

Navalny, 2020 yılında zehirlenmişti. Sibirya'daki Tomsk kentinden başkent Moskova'ya gitmek üzere uçakta olan Navalny'nin seyahat sırasında rahatsızlandığı açıklanmış ve tedavi için Almanya'ya götürülmüştü. Navalny'nin havaalanında içtiği çaydan zehirlendiği açıklanmıştı.

"RUSYA'YA GİTME" UYARILARINI DİNLEMEMİŞ, ÜLKESİNE DÖNMÜŞTÜ

Tedavisi tamamlandıktan ve 2021'de iyileştikten sonra, gözaltına alınabileceği uyarılarına rağmen Rusya'ya dönen Navalny, Moskova Vnukovo Havalimanı'na ayak basar basmaz gözaltına alınmıştı.

TEPKİLER PEŞ PEŞE

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne: "Navalny'nin baskı sistemine karşı direnişi hayatıyla ödedi. Ceza kolonisindeki ölümü, Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini bize hatırlattı."

Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel: "Özgürlük ve demokrasi değerleri için mücadele etti. Ailesine ve demokrasi için mücadele edenlere başsağlığı diliyorum" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Shcolz da Navalny'nin, "cesaretinin bedelini hayatıyla ödediğini" söyledi. Shcolz, "Navalny'nin ölümü, Rusya'nın nasıl değiştiğinin göstergesi" diye konuştu.

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics: "Navalny, Kremlin tarafından vahşice öldürüldü. Bu ölüm Rusya'daki mevcut rejimin gerçek yüzünü gösteriyor."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'dan gelen haberler karşısında derin üzüntü ve rahatsızlık duyduğunu belirterek, tüm gerçeklerin saptanması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, Rusya'nın 'ölümüyle ilgili koşullara ilişkin tüm ciddi sorulara yanıt vermesi gerektiğini' söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström: "Aleksey Navalny hakkında korkunç haberler. Eğer Rus hapishanesindeki ölümü hakkındaki haber doğruysa, bu, Putin rejiminin korkunç bir suçunu daha temsil etmiş olur. Navalni'ye karşı olan acımasızlık, otoriterliğe karşı mücadele etmenin neden gerekli olduğunu tekrar gösteriyor."

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Navalny'nin ölümünün "korkunç bir haber olduğunu" söyleyerek, "Navalny Rusya'da demokrasinin ateşli bir savunucusu olarak, hayatı boyunca büyük bir cesaret gösterdi." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jake Sullivan, "Navalny'nin ölümü, eğer doğrulanırsa, korkunç bir trajedidir." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Eğer Navalny'nin ölüm haberi doğruysa, bu sadece Rusya'nın zayıflığını ve çürümüşlüğünü vurgular." açıklamasını yaptı.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "Hapiste zulüm gördükten sonra Navalny'nin ölümü beni çok etkiledi. Ailesinin ve Rus halkının acısını paylaşıyoruz." diye konuştu.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski "Yanlış suçlamalarla mahkum edildi, korkunç şartlarla cezaevine konuldu. Tüm bunlardan Putin sorumlu." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Navalny'nin ölümü için Putin'i suçladı. Zelenskiy, "Putin tarafından öldürüldüğü çok açık, tıpkı diğer binlercesi gibi, bu tek yaratık yüzünden eziyet ve işkence gördü." ifadesini kullandı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda: "Navalny hapishanede ölmedi, Navalny’i Kremlin’in vahşeti ve bedeli ne olursa olsun muhalefeti susturma hedefi öldürdü. Rus rejimi mahkemelerde hesap vermeli."

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: "Bu, Putin ve rejiminin ne istediğine dair karanlık bir hatırlatma. Putin, en çok Rus halkının farklı düşüncelerinden korkuyor. Özgürlüğü ve otokratlara karşı mücadele etme cesareti gösterenlerin güvenliğini sağlamak için birlikte savaşmalıyız."

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide: "Navalny'nin ölümünde sorumluluk Rus hükümetindedir."

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel: "Navalny, baskıcı devlet gücünün kurbanı oldu. Cesur, korkmayan ve ülkesi için mücadele eden biriydi. Korkunç yöntemlerle susturuldu."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 32
  • sivaslımertolur 2 ay önce Şikayet Et
    Rusyanın cemal kaşıkçısı
    Cevapla
  • Hakikat 2 ay önce Şikayet Et
    Bizim gibi ülkelere Rus demokrasisi uygun olabilir
    Cevapla
  • Ayışığı 2 ay önce Şikayet Et
    Konuşanlar haçlılar putin doğrusunu yapmış demek ki,hele hele Filistin de binler öldü hala ölüyor şu adam kadar değerli olmadı niye ki rusya oyununuzu bozdu diye mi.
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 2 ay önce Şikayet Et
    Küreselciler Trumpın seçilmesini istiyor.2025 yılında trump seçilirse natoyu fesh edip putinin Avrupayı işgal etmesine göz yumacak.Bundan trumpın kazancı tüm Avrupadaki zenginlerin Abd ye kaçıp paralarını Abd ye yatırması olacaktır.Ab ülkelerindeki ırkçılık akımının artması ve avrupanın ordu kurma hayalleri Trumpı ve kureselcilerin işine gelmeyip çözümü ise savaşta bulmaktalar.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Putini tebrik ediyorum bize bir Putin lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de teknik direktör kıyımı! İnanılmaz rakam...
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza