Husiler: Kızıldeniz'de İngiliz gemisini hedef aldık, Hudeyde'de ABD İHA'sını düşürdük

Husiler, Aden Körfezi'nde İngiltere'ye ait bir gemiyi hedef aldıklarını, Hudeyde kentinde de ABD'ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini duyurdu.

GİRİŞ 19.02.2024 11:46 GÜNCELLEME 19.02.2024 13:00
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Yemen'deki İran destekli Husiler, Aden Körfezi'nde İngiltere'ye ait bir gemiyi hedef aldıklarını, Hudeyde kentinde de ABD'ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, "Kızıldeniz'de çok sayıda uygun deniz füzesiyle İngiliz gemisi RUBYMAR'ı vurduklarını" belirtti.

Seri, hedef alınan İngiliz gemisinin ciddi şekilde isabet aldığını, zarar gördüğünü ve tamamen durduğunu aktardı.

Geminin aldığı büyük hasar sonucunda Aden Körfezi'nde batma riski bulunduğunu kaydeden Seri, saldırı sırasında gemi mürettebatının güvenli bir şekilde çıkış yapmasını sağladıklarını belirtti.

Seri, "Yemen hava sahasında Siyonist oluşum adına ülkeye karşı düşmanca faaliyet yürüttüğü tespit edilen ABD'ye ait MQ9 tipi insansız hava aracının uygun füzelerle düşürüldüğünü" ifade etti.

Saldırının Filistin halkına destek amaçlı gerçekleştirildiğine işaret eden Seri, Filistin halkına yönelik saldırıların durdurulup abluka kaldırılıncaya kadar İsrail gemilerine ve işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilere yönelik saldırıların devam edeceğini kaydetti.

İngiltere ve ABD tarafından ise saldırıya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

CENTCOM'DAN RAPOR

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), yayımladığı 17 Şubat Kızıldın imha edildiğini belirtti.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “CENTCOM, 17 Şubat saat 15:00 ile 20:00 arasında Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerde 3 gemisavar seyir füzesi, 1 insansız su altı aracı ve bir insansız eniz aracına karşı savunma saldırılarını başarıyla gerçekleştirdi. Bu, 23 Ekim'de saldırıların başlamasından bu yana Husilerin gözlemlenen ilk insansız su altı aracı kullanımıdır. CENTCOM, Yemen'in Husilerin kontrolündeki bölgelerinde gemisavar seyir füzeleri, insansız su altı aracı ve insansız deniz aracını tespit etti ve bunların bölgedeki ABD Donanması gemileri ve ticari gemiler için yakın bir tehdit oluşturduğunu belirledi. Bu eylemler seyrüsefer özgürlüğünü koruyacak ve uluslararası suları ABD Donanması ve ticaret gemileri için daha güvenli ve emniyetli hale getirecektir” denildi.

KIZILDENİZ'DE SON DURUM

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 49
  • Yavuz 2 ay önce Şikayet Et
    Dualarimiz yemenin aslanlariyla beraber
    Cevapla
  • Eyman 2 ay önce Şikayet Et
    ALLAHUEKBER! Allah, tüm mücahitlerin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • Karesibey 2 ay önce Şikayet Et
    yav he he...İran gibi, yandaşları da blöf poff
    Cevapla
  • düşünmeyeNERE 2 ay önce Şikayet Et
    Allahın emrineuyan gavur uymayan ları ALLAHIN EMRİNİ CANLI CANLI TABİKATINI YAPTIRIYO UYUN DİYE
    Cevapla
  • antep2701 2 ay önce Şikayet Et
    yemezler..yine fitne tohumu... her bir gemi için binlerce masum vatandaşın ölümüne sebep olacaksınız.. Hamas geri zekalılarının yaptığı gibi..
    Cevapla
  • Islam 2 ay önce Şikayet Et
    Densiz onlar zaten her gün ölüyordu. Bunun için bir gün ölmeyi tercih ettiler. Rahat mı yaşıyorlardı. Onlarca yıldır siyonist kafirler hep aynı zulmü yapıyorlardı. Kendi topraklarında mahkumdular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı