ABD'li Müslümanlar FBI'ın arama listesinde

ABD'li Müslümanlar "FBI'ın İzleme Listesi"ne karşı hukuki mücadeleyi sürdürüyor.

GİRİŞ 20.02.2024 17:43 GÜNCELLEME 20.02.2024 17:43
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

 ABD'nin en büyük Müslüman sivil özgürlükler örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Ulusal Direktör Yardımcısı Edward Ahmed Mitchell basına açıklamada bulundu.

'TERÖR İZLEME LİSTESİ'

FBI Terör İzleme Listesi"nin ülkedeki Müslümanların yaşamını olumsuz etkilediğini belirterek, "Bir işe başvururken, banka hesabı açmaya çalışırken, uçağa binerken, diğer Amerikalıların uğraşmak zorunda kalmadan yapabilecekleri pek çok şeyi yapabilmek için ekstra çaba sarf etmek zorunda kalıyorlar." dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI

Mitchell  ABD'deki Müslümanların Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından izleme listelerine alındığının ortaya çıkmasının ardından devam eden hukuki süreci değerlendirdi.

FBI'ın, 11 Eylül saldırılarının ardından ülkedeki Müslümanları takip altına alan bir sistem geliştirdiğini, bunun da FBI Terör İzleme Listesi olarak adlandırıldığını kaydeden Mitchell, "ABD'deki federal hükümet, izleme listesi olarak adlandırılan şeyi koruyor ve bunu yaklaşık 20 yıldır gizlilikle yürütüyor. Bu sistem, hükümetin tehlikeli olduğunu düşündüğü kişilerin isimlerinden oluşan gizli bir liste." diye konuştu.

'MASUMLARI DA TAKİP EDİYORLAR'

Mitchell, listedeki isimlerin herhangi bir suça karışmamış olsa da zan altında kaldığını aktararak, şöyle devam etti:

"Listedeki isimlerden bazıları, hiçbir suçla itham edilmemiş, hüküm giymemiş veya tamamen masum Amerikalı siviller. Sadece zan altındalar. Bir işe başvururken, banka hesabı açmaya çalışırken, uçağa binerken, diğer Amerikalıların uğraşmak zorunda kalmadan yapabilecekleri pek çok şeyi yapabilmek için ekstra çaba sarf etmek zorunda kalıyorlar."

'İZLEME LİSTESİ KORKUNÇ ŞEYLERE YOL AÇTI'

FBI tarafından oluşturulan izleme listelerinin Müslümanların yaşamını olumsuz etkilediğini vurgulayan Mitchell, şu ifadeleri kullandı:

"İzleme listesi oldukça korkunç şeylere yol açtı. Bazı Amerikalı Müslümanların banka hesapları kapatıldı, seyahat ederken bir kenara ayrıldı ve birçok uygunsuz soru soruldu. Dinin ne? Günde kaç vakit namaz kılarsın? Hangi imamı seversin?"

'ÇOCUKLAR DA LİSTEDE'

Mitchell, İsviçreli bir bilgisayar korsanı tarafından ele geçirilen izleme listesinin Ocak 2023'te internetten kamuoyuna sızdırılmasıyla konunun gündeme geldiğini hatırlatarak, "Çocukların bile listede olduğu bazı olaylar oldu. İsimleri başkasının ismiyle eşleştiği için herhangi bir suç işleyemeyen çocukların bile listede yer aldığını gördük. Listedeki isimlerin yüzde 95'inden fazlası Muhammed, Ahmed, Abdullah gibi tipik Müslüman isimleri." şeklinde konuştu.

FİŞLENME NELERE YOL AÇTI?

Ülkedeki Müslümanların listelerle fişlenmesinin toplumda ırkçılık ve ayrımcılığa neden olduğuna dikkati çeken Mitchell, şunları dile getirdi:

"Çok sayıda Müslüman, sırf Müslüman oldukları için rahatsız ediliyor, ayrımcılığa uğruyor, tehdit ve tacize maruz kalıyor. Maalesef bu toplumda çok sık görülüyor. Geçen yıl ülke çapında ayrımcılık ve diğer konularla ilgili yaklaşık 5 bin şikayet aldık. Bu bir önceki yıla göre yüzde 23 azaldı fakat bu 5 bin Amerikalının, Müslüman oldukları için potansiyel olarak sorun yaşadığı anlamına geliyor. Müslümanlar ayrımcılığa, bağnazlığa ve tacize maruz kalıyor, daha da fazla Müslüman, bunun kendi başına gelmesinden endişe ediyor. Biz bu endişenin ortadan kaldırılmasını istiyoruz."

'KARŞI MÜCADELEYE DEVAM'

Mitchell, ABD'deki Müslümanların sivil haklarının güvence altına alınması için FBI Terör İzleme Listesi'ne karşı CAIR'in hukuki mücadele verdiğinden bahsederek, şunları söyledi:

"Bu liste sayesinde hükümet, başta Amerikalı Müslümanlar olmak üzere insanları kısıtlamalara tabi tutabiliyor, seyahat etme, banka hesabı açma, ticaret yapma ve ülkede herkesin sahip olduğu temel haklara sebepsiz ve illegal şekilde durdurma hakkını elinde tutuyor.

ABD HÜKÜMETİNDEN ÜST DÜZEY YETKİLİLER DAVALI

Bu nedenle, izleme listesinden haksız yere etkilenen Amerikalılar için her yerde dava açmaya devam ediyoruz. Şu anda en önemli davalardan biri ABD Yüksek Mahkemesinde görülüyor. Bu davada adalet, iç güvenlik, dışişleri, savunma ve ulaştırma bakanları ile FBI, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Gizli Servis, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) gibi kurumların başkanları da dahil ABD Başkanı Joe Biden hükümetine bağlı toplam 29 üst düzey hükümet yetkilisi davalı olarak yer alıyor."

ABD yönetiminin, söz konusu davalarda, hukuki süreçleri etkileyecek kararlar alıp davaların düşmesi için çaba sarf ettiğini anlatan Mitchell, şunları aktardı:

DAVA AÇILINCA İSİMLERİ LİSTEDEN SİLDİLER

"İzleme listesi nedeniyle biri adına dava açtığımızda hükümetin sıklıkla yaptığı şey, davacı kişinin ismini otomatik olarak izleme listesinden silmek oluyor ve hükümetin savunması 'Listede böyle bir isim yok, bu dava sürdürülemez' şeklinde yapılıyor. Bu durumda hukuki süreç, kişinin listede olmadığı gerekçesiyle duruyor, dava düşüyor. Hükümet bunu yaparak hukuksuz şekilde alınan kararların sorumluluğundan kaçıyor."

Mitchell, CAIR'in Yüksek Mahkemedeki davadan beklentisinin, kişilerin isimlerinin listeden silinip silinmemesine bakılmaksızın, bu sistemin hukuksuzluğunun incelenip kararın buna göre verilmesi olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yetkililer izleme listesiyle yaptıklarının herhangi bir sonucuyla karşılaşmazlarsa, bunu başkalarına da yapmaya devam edebilirler. Bu nedenle mahkemenin alacağı kararla bunun önüne geçmesinin ne kadar önemli olduğunu anlayacağını ve lehimize karar vereceğini umuyoruz. Bu durum gerçekleşmese bile farklı mahkemelerde elimizden geldiğince izleme listesine karşı verilen mücadeleyi sürdürmeyi planlıyoruz."

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 13
  • YILDIRIM 2 ay önce Şikayet Et
    Bu ABD'yi sapkın Siyonistler yönettiğinden, bu alçak devlet İslam ve Müslüman düşmanı bir devlete dönüşmüştür. Bu Siyonistlerin kökü kurumadan dünyaya rahat yüzü yoktur derim. Vesselam.
    Cevapla
  • Ali 2 ay önce Şikayet Et
    Keşke bizde ermenileri böyle kontrol altina alabilseydik.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 ay önce Şikayet Et
    İSRA SURESİ 16NCI AYET : Bir memleketi helâk etmek istediğimiz zaman VARLIKLI ŞIMARIKLARINI İDARECİ YAPAR,(Trumpt?) iktidara getiririz. İslâmî emrettiğimiz halde, günah, inkâr bataklığına dalarlar. (ABD GAZZE/Golan Kudüs kararları) Hür iradeye, seçme hakkına sahipken KUR’ÂN’A İTİBAR ETMEDİKLERİ İÇİN, o memleket halkı gerekçeli olarak cezaya müstehak olur. BİZ DE ORAYI DARMADAĞIN EDERİZ
    Cevapla
  • Ahmed 2 ay önce Şikayet Et
    Zaten parçalı olan abd acilen parçalanıp dönüşmeli ki abd halkı 274 senedi yönetimin tamamını elinde tutan malum ırkın zulmünden kurtulsun.
    Cevapla
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bizde ise islama dil uzatanları gözetimli serbestlikle salıyorlar ama, sorsan başörtüsü serbestliği falan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı