ABD'den 'Husiler, insani yardım taşıyan bir gemiyi hedef aldı' iddiası

ABD, Yemen'deki İran destekli Husilerin, insani yardım taşıyan bir gemiye iki gemisavar balistik füze fırlattığını bildirdi.

ABD'den 'Husiler, insani yardım taşıyan bir gemiyi hedef aldı' iddiası
ABD'den 'Husiler, insani yardım taşıyan bir gemiyi hedef aldı' iddiası
GİRİŞ 21.02.2024 09:50 GÜNCELLEME 21.02.2024 09:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının yazılı açıklamasında, 19 Şubat'ta Husilerin, Yemen'in Aden limanına giden Yunanistan bandıralı, ABD'ye ait "M/V Sea Champion" isimli dökme yük gemisine doğru iki gemisavar balistik füze ateşlediği belirtildi.

Füzelerden birinin gemi yakınında patladığı ve küçük çaplı hasara yol açtığı ifade edilen açıklamada, geminin Yemen'e tahıl götürmek üzere yoluna devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, "Husilerin, Yemen'e gıda ve insani yardım ulaşımını doğrudan tehlikeye atan kötü niyetli faaliyetlerine karşı koymaya kararlıyız." ifadesine yer verildi.

- KIZILDENIZ'DEKİ DURUM

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Davut 2 ay önce Şikayet Et
    Abd ve ingiltere bilerek ticaret gemilerine saldirmasina izin veriyor cunku husiler uzerinden dunya halklarina kendini hakli cikartiyor israile de istedigi gibi yardim ediyor yani kendilerini masum gosterip filistin lubnan ve yemen i vuruyo her saldirida bakalim kac musluman oluyor bu boyle devam edecek amaclari israil sinirlarini genisletmek lubnanda icinde olmak uzere hemde cok yakin
    Cevapla
  • mert 2 ay önce Şikayet Et
    Baş şeytan,baş terörüst hani saddamin kimyasal silahlarina sahip oldugunu söylediginiz kadar dogrudur öyle yahu bugüne kadar tekbir dogru harf söylediklerinizi yasamadim bebek katilleri soykirimcilar irkcilar !!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Paramotor ile sürat denemesi yapan pilot 25 metreden yere çakıldı!
Kaza yapan İsrailli bakan Ben Gvir'in kaburgaları kırıldı