KAAN ilk uçuşunu yaptı: Yunan basını son dakika geçti

Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşu dünya basınında son dakika gelişmesi olarak duyuruldu. Uçuş özellikle Yunan ve Rum basınında büyük ses getirdi.

GİRİŞ 21.02.2024 12:42 GÜNCELLEME 21.02.2024 15:47
Bu Habere 192 Yorum Yapılmış

Milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.

Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşu dünya basınında son dakika gelişmesi olarak duyuruldu.

Yunan gazetesi Proto Thema haberi "Türkiye: Ankara'nın ürettiği 5'inci nesil savaş uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi"  başlığı ile verdi. KAAN'ın özelliklerine yer verilen haberde uçağın "F-35'ten üstün" olduğu notu düşüldü.

BÖLGENİN EN GÜÇLÜSÜ OLACAK

Haberde Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in şu ifadelerine yer verildi: “KAAN'ın seri üretimi 10 yıl sürecek. Ancak bu gerçekleştiğinde Türk Hava Kuvvetleri bölgenin en güçlüsü haline gelecektir."

Güney Kıbrıs gazetesi Phileleftheros da İsmail Hakkı Pekin'in görüşlerine yer verdi. 

ÇİFT MOTORLU HAYALET UÇAK

Pentapostagma ise "Son dakika haberlerinde, KAAN savaş uçağının ilk uçuşunun bir süre önce tamamlandığı bildirildi." başlığıyla okurlarını bilgilendirdi.

Gazete uçağın ilk müşterisinin şimdiden hazır olduğunu belirterek Ukrayna'yı işaret etti. Olası bir satın almada ise Ukrayna ordusuna ilk teslimatlar 2030 yılı itibariyle yapılacak. Gazete ayrıca Ukrayna'nın KAAN'ı ABD'den bir türlü gelmeyen F-16'lar yerine Rusların savaştaki galibiyet umudunu kırmak için satın almak istediğini yazdı.

KRALLARIN KRALI

Yunanistan'dan Ethnos gazetesinin Türkiye muhabiri Maria Zacharaki ise özel olarak hazırladığı haberinde KAAN'ın yapay zeka ve dronelar ile ortak çalışabildiğini belirtti. Zacharaki haberinde "Türk savunma sanayisinin en büyük projelerinden biri olan KAAN'a uçuş sırasında F-16 savaş uçağı da eşlik etti" ifadesini kullandı.

Söz konusu haberde ayrıca uçak için seçilen isme de yer verildi ve KAAN'ın Hakan ya da 'Kralların kralı' anlamına geldiğini aktarıldı. Haberde, Rusların vakit kaybeden Türkiye'ye KAAN için işbirliği teklifi geldiği kaydedildi.

Hollanda basınından Scramble, 2010 yılının başlarından beri çalışmaların yoğunlaştığı uçağın General Electric F110 motoruyla güçlendirileceğini belirtti.

Çin devlet televizyonunun haber portalı gelişmeyi ‘Türkiye'nin beşinci nesil hayalet avcı uçağı KAAN ilk uçuşunu tamamladı’ başlığına yer verdi.
 

ABD merkezli Bloomberg 'Türkiye'nin Beşinci Nesil Savaş Uçağı Kaan İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi' manşetini attı.

Haberde 'Uçuş, Türkiye'nin yerli savaş uçağı projesinde dönüm noktası oldu' denildi.

Reuters ise haberi "Türkiye'nin KAAN savaş uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi" başlığı ile verdi. 

Haberde "Türkiye'nin ilk milli savaş uçağı KAAN, ülkenin hava kuvvetlerini geliştirme çabaları kapsamında ilk uçuşunu Çarşamba günü tamamladı. NATO üyesi Türkiye, milli savaş uçağı üretmeye yönelik TF-X projesini 2016 yılında başlattı. Türk havacılık şirketi TUSAS, İngiliz BAE Systems (BAES.L) ile anlaşma imzaladı.Yeni nesil savaş uçağını geliştirmek için 2017 yılında 125 milyon dolar değerinde yatırım yapıldı." gibi bilgilere yer verildi.

Japonya merkezli Nikkei Asia da haberi "Türk savaş uçağı ilk uçuşunu yaptı" başlığı ile verdi. Haberde "Savunma sanayii yetkililerinin, uçağı Asya ve Körfez'deki ülkelere ihraç etmeyi umduğu Türkiye'nin KAAN savaş uçağının bir prototipi, ilk uçuşunu Çarşamba günü gerçekleştirdi" ifadelerine yer verdi.

 

KAYNAK: HABER7
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 192
  • böyle 2 ay önce Şikayet Et
    bekle çin. kaan la gelecegiz.
    Cevapla
  • Bulutus 2 ay önce Şikayet Et
    O da bir şey mi? Bir CHP'li derki: İzmir'e dünyanın en büyük heykelini dikeceğiz. Dünya bizi ayakta alkışlayarak..
    Cevapla
  • kübra 2 ay önce Şikayet Et
    reise oy vermeyip tembel tenekelere oy verenler görün reis yine tarih yazdı
    Cevapla
  • kübra 2 ay önce Şikayet Et
    olağanüstü
    Cevapla
  • kübra 2 ay önce Şikayet Et
    süper
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı