Türkiye'ye yapılan teknoloji darbesi! 350 Milyar dolar kayıp

Türkiye’nin ilk yerli telefonu olan ‘Aselsan 1919’ üretilen en başarılı telefon olmasına rağmen ‘Devrim Otomobilinin’ yaşadığı kaderin aynısını yaşıyordu. Osman Kavala'nın şirketi yerli projenin akamete uğratılmasında başrol oyuncuydu.

GİRİŞ 23.02.2024 19:12 GÜNCELLEME 24.02.2024 01:08
Bu Habere 583 Yorum Yapılmış
  • Haber7 - ÖZEL / Emir Yücel

Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ülkemize uygulanan ambargolardan dolayı, yerli üretime destek için, bugün çok başarılı olan ASELSAN şirketini kurmuştu. ASELSAN’da çalışan 80 kişilik mühendis grubu 1992 yılında ilk AR-GE çalışmalarını başlattıkları yerli cep telefonu projesi ASELSAN 1919’u hayata geçirdiler.

O yıllarda cep telefonu üreten 5 ülkeden birisi olan Türkiye, ayrıca telefon tip onayı alan 4 ülkenin arasına girmişti. Tasarımı ve yazılımı ASELSAN’a ait olan cep telefonu için dönemin büyük firması LG tarafından iş birliği yapmak adına teklifler de gelmiştir.

DÜNYA ASELSAN 1919’U KONUŞTU

Tasarımı ve yazılımı ASELSAN’a ait olan ‘ASELSAN 1919’ için İspanya, Slovakya, Çekya, Avusturya, Çin ve Malezya’nın milli projemiz için ortak olma adımları da olmuştu. İlk bir ay içerisinde 5500 adet üretilen yerli telefonumuz, toplamda 100 bin adet satış gerçekleştirdi. Aynı zamanda 10 farklı ülkeye ihraç edildi.

İngiltere’de düzenlenen teknoloji fuarında, ilk titreşim özelliğine sahip olmasıyla da en iyi telefon kategorisinde birinci seçilmiştir. Bu birinciliğin ardından ASELSANLI yetkililer, mühendislere talimat vererek daha gelişmiş yeni cep telefonları üretmeye başladı. ASELSAN 1919’un başarısında sonra ASELSAN 1920 adlı yeni cep telefonu üretildi. ASELSAN 1920’de aynı şekilde 10 farklı ülkeye ihraç edilerek yüzbinlerce satmıştı.

Dönemin ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Gerçeker, üretilen telefonlarla ilgili verdiği bir demeçte, cep telefonunda rekabetin çok fazla olduğunu ve dünyanın en büyük firmalarıyla yarıştıklarını belirtmişti. Ürettikleri cep telefonunun reklamı konusunda sorun yaşamamak adına pazarlama işini KVK firmasına verdiklerini duyurmuştu.

MAKUS TALİH TEKERRÜR ETTİ!

ASELSAN 1919 ve ASELSAN 1920 telefonlarının pazarlama ve dağıtım görevini alan şirket, bugün “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan müebbet hapse çarptırılan Osman Kavala’nın ortağı olduğu şirketti.

ASELSAN 1919 ve ASELSAN 1920 telefonlarının halk tarafından tanınması ve telefon satan bayilere dağıtımı noktasında görevlendirilmiş KVK şirketi, yerli telefonlarımız yerine Finlandiyalı marka NOKİA’nın üretmiş olduğu modelleri pazarlayarak, ASELSAN’ın ürettiği telefonların piyasada tanınmasının önüne geçmişlerdi. Büyük bir maddi kayıp yaşayan ASELSAN, daha sonraki yıllarda da patent alma konusunda yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle telefon üretimini durdurmak zorunda kalmıştı.

ÜLKEMİZE ZARARI MİLYARLARCA DOLAR

Yerli üretim durdurulduğu günden bugüne kadar, yurtdışından ithal edilen telefonların tahmini fiyatının 108 Milyar 549 Milyon dolar olduğu öğrenildi. ASELSAN 1919 ve ASELSAN 1920 projeleri akamete uğratılmasaydı, ihracat potansiyeli bakımından tahmini 350 Milyar dolar ülkemize kazandırılacaktı. 

KAYNAK: HABER7
Emir Yücel Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Emir Yücel

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversiteyi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamladı. 2021 yılında Sabah Gazetesi'nde Gazetecilik mesleğine başladı. Pek çok habere ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com'da "Özel Haberler Editörü" olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 583
  • Ali 9 ay önce Şikayet Et
    Asıl sıkıntı patent sıkıntısıydı ; o devrin devi nokia da patent ve yazılım konusunda çağı yakalayamadığı için bugün yok.
    Cevapla
  • Uyan Müslüman 9 ay önce Şikayet Et
    Sabetay Yahudilerini biliyormusunuz !!!
    Cevapla
  • Şaban Karakoç 9 ay önce Şikayet Et
    Daha bunun gibi ne hainler var Allah fırsat vermesin bu alçakly
    Cevapla
  • Ahmet 9 ay önce Şikayet Et
    Nasıl bir ilişkilendirme yapılmış, Nokia satmasaydi, Nokia iflas mi edecekti, yada Borusan otomotiv merces bmv, koç holding Ford Fiat sattı togg basarız oldu gibi bir şeyi zorlama ile anlatmışlar
    Cevapla
  • Orhan 9 ay önce Şikayet Et
    Tabi canım ürünü satılmayan işletme hiç iflas eder mi! Satamadığı yerden para gelir zaten!
    Cevapla
  • Mustafa37 9 ay önce Şikayet Et
    Nokia şimdi zirvede değil mi?
    Cevapla
  • sakin 9 ay önce Şikayet Et
    Tipik bürkorat kafası yada su kurnazı
    Cevapla
  • Baybars 9 ay önce Şikayet Et
    Aynen satılmazsa iflas eder sen nasıl bir ticaret biliyorsun elinde ki mal elinde kalırsa üretim yapacak parayı nereden bulacaksın ciddi ciddi senin gibiler yüzünden bu ülke çok yavaş ilerliyor
    Cevapla
  • Ekrem onersoy 9 ay önce Şikayet Et
    Titreşim özelliği için neden patent alınmamış?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suriye'de kritik gelişme: Tüm askerlere af ilan edildi!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan Suriye çıkışı: Anahtar ülke olamadık