Sırbistan, mültecileri yarı çıplak ülkeden attı

Sırbistan, sınır dışı ettiği mültecileri Kuzey Makedonya sınırına yarı çıplak şekilde bıraktı. Sınır dışı politikasının AB ülkeleri arasında kronik bir problem olduğu, yaşanan bu vakanın da rahatsız edici ve aşağılayıcı olduğu aktarıldı.

GİRİŞ 24.02.2024 10:48 GÜNCELLEME 24.02.2024 10:48
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Kuzey Makedonya'nın insan hakları örgütü Legis'in yayınladığı videolara göre göçmenler, Sırbistan'dan sınır dışı edilerek Kuzey Makedonya'ya yarı çıplak bir şekilde zorla gönderiliyor.

Legis, videonun bölgede yaşayan bir sakin tarafından çekildiğini belirterek, videonun kendilerine 10 Şubat'ta ulaştığını söyledi. Videoda göçmenlerin yarı çıplak bir şekilde Kuzey Makedonya-Sırbistan sınırında yürüdüğü görülüyor.

Legis'e göre bu vaka, 24 saat içindeki ikinci insan hakkı ihlali ve aşağılayıcı davranış. Sırbistan hükümeti tarafından yaklaşık 50 göçmen, yarı çıplak bir biçimde ülkeden çıkarılıyor. Legis'in yereldeki yetkilileri ülkeden zorla çıkarılan göçmenlerle görüştü. Göçmenlerin Suriyeli olduğu belirtildi.

Legis Başkanı Jasmin Redjepi, "rahatsız edici ve aşağılayıcı" bu uygulamanın Avrupa Birliği (AB) ve Sırbistan Sınır İşbirliği Zirvesi'nden hemen sonra gerçekleştiğini söyledi. Zirvenin amacı ise Sırbistan sınırını insan kaçakçılığı operasyonlarından temizleme çalışmalarını güçlendirmekti.

Birçok Avrupa ülkesinin sınırlarında yarı çıplak bir şekilde sınır dışı edilen göçmen vakaları duyulsa da Redjepi, bu durumun Sırbistan-Kuzey Makedonya sınırında ilk defa gerçekleştiğini iddia etti.

Sırbistan polisi, muhabirlerin sorularına yanıt vermedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, bu görüntülerin sadece rahatsız edici olmadığını ayrıca üye ülkelerin içinde yaygın olarak uygulanan bir pratik olduğunu belirterek tehlikenin altını çizdi. Mijatoviz, Kuzey Makedonya-Sırbistan sınırındaki bu görüntülerle birlikte Avrupa’nın geneline yayılmış bu sınır dışı etme pratiğini "Avrupa'nın genel ve acil çözülmesi gereken bir problemi" olarak yorumladı.

Belçikalı bir sivil toplum kuruluşu olan 11.11.11, 346 binden fazla göçmenin 2023'te Avrupa ülkelerinde sınır dışı edildiğini aktardı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • Serdar 2 ay önce Şikayet Et
    Gavurlar gavurluklarini yapiyorlar...medeni avrupa....
    Cevapla
  • ZÜLKARNEYN 2 ay önce Şikayet Et
    Sırplar...
    Cevapla
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    vatan kolay kazanılmıyor,her sıkıştında bırakıp kaçanlara önüne gelen tekme vurur,vatan candır kandır namustur ,uğruna ölünür terk edilmez...
    Cevapla
  • Helal olsun kardesim 2 ay önce Şikayet Et
    Guzel
    Cevapla
  • Ata Ersoy 2 ay önce Şikayet Et
    Aslında sorunun kaynağı batının afrika ve İslam coğrafyasını işgali ve sömürüsü bunlara neden oluyor. Bu gençler kendi ülkelerinde iyi hayat şartlarına sahip olmadığı için bu hallere düşüyorlar.
    Cevapla
  • Cumhur 2 ay önce Şikayet Et
    Çok iyi yapmışlar. Her aklına esen, her yeri doldurmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!