Katalin Novak istifa etmişti! Macaristan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok oldu

Macaristan parlamentosu, eski Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın çocuk istismarı affı skandalından sonra istifa etmesinin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok’u ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçti.

GİRİŞ 27.02.2024 01:23 GÜNCELLEME 27.02.2024 09:55
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Macaristan’ın eski Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın çocuk istismarı affı skandalından sonra istifa etmesinin ardından parlamento ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçti.

MACARİSTAN PARLAMENTOSU YENİ CUMHURBAŞKANINI SEÇTİ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın liderliğini üstlendiği iktidar partisi Fidesz tarafından aday gösterilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok, 146 vekilin katıldığı oylamada 134 oyla cumhurbaşkanı seçildi. Oylamada 5 vekil aleyhte oy kullanırken, 7 oy da geçersiz sayıldı. 199 sandalyeli Macaristan Parlamentosunda muhalefet vekilleri ekseriyetle oylamaya katılmadı.

SULYOK YEMİNİNİ ETTİ

Ülkede pazar günü dört muhalefet partisinin destek verdiği bir protesto gösterisinde, cumhurbaşkanlığı seçiminin doğrudan halk tarafından yapılması talep edilmişti.

Seçilmesinin ardından yemin eden Sulyok, kısa konuşmasında cumhurbaşkanlığı affı ve ödüllerine ilişkin kararlarda şeffaflık sözü verdi.

Novak’ın yerine seçilen 67 yaşındaki Sulyok’un göreve başlama töreninin 5 Mart’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.

2014’te Anayasa Mahkemesi hakimi olan Sulyok, iki yıl sonra da mahkemenin başkanlığına yükselmişti. Sulyok’un görev süresi beş yıl olacak ve ikinci bir dönem için tekrar aday olabilecek.

KATALİN NOVAK NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ?

Çocuk istismarı davasında hüküm giyen bir mahkumu affettiği ortaya çıkmıştı
Eski Cumhurbaşkanı Novak, cumhurbaşkanlığı yetkilerini kullanarak affettiği mahkumlar arasında devlete ait bir yetimhanedeki çocuk istismarı skandalına ismi karışan bir mahkumun yer aldığı ortaya çıktıktan sonra 10 Şubat’ta istifa etmişti.

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • oba 2 ay önce Şikayet Et
    kimin nesi acep victor orbana taş koymaya
    Cevapla
  • Cerrah 2 ay önce Şikayet Et
    bizde bi anayasa mahkemesi başkanını cb seçtiler evlere şenlik kimse adını bile hatırlamak istemiyor, bir anayasa kitapçığı fırlattı kendini seçen ecevite memleketin ekonomisini çökertti, yunan bile onun kadar zarar vermemiştir bu ülkeye işgalci olmasına rağmen, öldüğünde cenazesi aynı Kenan Evren gibi olacak yalnız, haram olsun hakkımız.
    Cevapla
  • YUSUF ALİ 2 ay önce Şikayet Et
    ALLAHIM, bütün dünyada devlet başkanlarına ve yöneticilere ve askeri komutanlara ve bütün insanlığa,,,, iman, tevbe, teslimiyet, basiret, feraset, fetanet, ahlak, iffet, haya, namus, merhamet, sadakat, sabır, şükür, Takva, Cihad, hidayet, kurtuluş, mutluluk, huzur, Sukunet, esenlik, ferahlık bereket, lezzet afiyet sağlık sıhhat şifa kolaylık rahatlık iyilik güzellik nasip et. AMİN
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
Çalışma süresinin en uzun olduğu ülkeler açıkladı!