İran seçimlerinde muhafazakarlar ve radikal muhafazakarlar, yarışı önde götürüyor

İran'da dün gerçekleştirilen parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde oy sayımı sürerken ülkenin en çok milletvekili kontenjanına sahip Tahran'daki 5 bin sandığın 3 bin 501’inde sayım işlemi tamamlandı.

İran seçimlerinde muhafazakarlar ve radikal muhafazakarlar, yarışı önde götürüyor
İran seçimlerinde muhafazakarlar ve radikal muhafazakarlar, yarışı önde götürüyor
GİRİŞ 02.03.2024 21:08 GÜNCELLEME 02.03.2024 21:08
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Faklı cephelerden siyasetçilerin ortak listelerle girdiği Tahran’daki seçimlerde şimdiye kadar açılan sandıklarda muhafazakarlar ile radikal muhafazakarların listeleri önde gidiyor.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Kurulu Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, yaptığı açıklamada, Tahran’da Payidari Cephesi listesinden Seyyid Mahmud Nevvabiyan'ın ilk sırada yer aldığını ve onu sırasıyla Devrim Güçleri Halk Birliği listesinden Hamid Risayi ve Emir Hüseyin Sabiti, İtilaf Konseyi listesinden Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İtilaf Konseyi listesinden Rıza Takipur Enveri, Devrim Güçleri Halk Birliği listesinden Ruhullah İzzethah, Vahdet Grubu listesinden eski Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki, Payidari Cephesinden Murtaza Ağatehrani, İtilaf Konseyi listesinden İsmail Kevseri ve Devrim Güçleri Halk Birliği listesinden Mehdi Küçükzade'nin izlediğini belirtti.

Açılan sandıklara göre, “Milletin Sesi” listesiyle seçime giren Ali Mutahhari’nin ilk otuz kişilik listede yer almaması dikkati çekti.

UZMANLAR MECLİSİ SEÇİMLERİ

Güney Horasan eyaletinden Uzmanlar Meclisi için aday olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 333 bin 629 geçerli oyun 275 bin 463’ünü alarak seçildi.

Üç dönemdir Uzmanlar Meclisi üyesi ve Mazenderan eyaletinden aday olan Sadık Amuli Laricani ise ilk beş aday arasına giremeyerek Uzmanlar Meclisine seçilemedi.

Eski Meclis Başkanı Ali Laricani’nin kardeşi Sadık Amuli Laricani, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı olarak görev yapıyor.

İRAN'DAKİ SEÇİMLER

İran’da dün yapılan 12. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile İran liderini seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi seçimlerinde seçmenler, ülkenin dört bir yanındaki 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda yerel saatle 24.00’e kadar oylarını kullandı.

İran’da 61 milyon 172 binden fazla seçmen bulunuyor, kaçının sandık başına gittiğine ilişkin resmi açıklama olmamakla birlikte İran resmi ajansı IRNA, yaklaşık 25 milyon seçmenin oy kullandığını duyurdu.

Seçimlere katılım oranına ilişkin ise henüz resmi açıklama yapılmadı.

İran Meclisindeki 290 sandalye için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışırken Uzmanlar Meclisindeki 88 sandalye için ise 144 aday seçimlere katıldı.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 6
  • ahmet emmi 1 ay önce Şikayet Et
    İran halkı zamanında bir şeylerin kıymetini bilmedi bedelini ödüypr
    Cevapla
  • Grand Orient 1 ay önce Şikayet Et
    Amerika Neoconlar, İngiltere Masonlar, İsrail Radikallerden sinsi-zalimi olmaz.
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    iranlılarda ilginç hep eleştirip isyan ediyorlar hemde aynı partileri seçiyorlar
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Halk seçime katılmadı ki.
    Cevapla
  • Selahaddin 1 ay önce Şikayet Et
    helal. olsun Yemenlilere BaşŞeytan UK Krallığının tüm gemileri batırılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok