Amerikan basını, KAAN'ın olası ilk alıcısını yazdı

İlk uçuşunun ardından gözlerin çevrildiği yerli uçak KAAN, Amerikan basınının radarında. "Business Insider" adlı haber sitesi, KAAN'ın ilk ihracatının Azerbaycan olabileceğini yazdı.

GİRİŞ 07.03.2024 10:59 GÜNCELLEME 07.03.2024 12:40
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

KAAN, Mürted Hava Meydanı'nda piste çıkarak, ilk kez havalandı. İlk uçuşu, test pilotu Barbaros Demirbaş gerçekleştirdi. Tarihi uçuşu yakından takip eden dünya basınının KAAN'a olan ilgisi devam ediyor. Son olarak Business Insider, KAAN'ı manşetine taşıdı.

Azerbaycan'ın Rus yapımı savaş uçakları yerine KAAN'ı tercih edebileceğini yazan Business Insider, "Geleneksel bir Rus müttefiki, Pakistan ve Türkiye'den gelen rakipler için Moskova'nın en yeni savaş uçaklarını reddetti" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde, "Küçük, petrol zengini Güney Kafkasya ülkesi Azerbaycan'ın, önümüzdeki on yılda mütevazı savaş uçağı filosunu geliştirmek için büyük planları var. Ancak Bakü, onlarca yıldır geleneksel silah tedarikçisi olan Rusya'ya yönelmek yerine muhtemelen Pakistan ve Türkiye'den modern savaşçılar alacak." ifadelerine yer verildi.

"RUSYA'YA YÖNELMESİ PEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"

"Rusya'dan uzaklaşma, Azerbaycan gibi uzun süredir müttefik olanların, Rusya'nın en yeni savaş uçaklarının sorunlarından etkilenmeyen etkili silah satıcıları bulduğunu gösteriyor." yorumunda bulunan Business Insider, Bakü'nün yeni nesil uçaklar için Moskova'ya yönelmesinin artık pek mümkün görünmediğini yazdı.

ABD'li yayın kuruluşuna konuşan Avrupa Politika Analizi Merkezi'nde (CEPA) savunma uzmanı Frederico Borsari, Bakü'nün uzun yıllar Rusya'nın en büyük müşterilerinden birisi olduğuna dikkati çekti ve şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı pervasız bir saldırganlık savaşı başlatması ve Ukrayna'da artan zorluklar ve mali kısıtlamalar nedeniyle Kafkasya'daki ülkeler arasındaki nüfuzunu kaybetmeye başlamasıyla birlikte işler giderek değişti."

Borsari, "Bu çerçevede, Pakistan'dan JF-17 satın alındığı yönündeki söylentiler, Moskova'nın safından giderek uzaklaşma eğilimini daha da pekiştiriyor." dedi.

"KAAN'I TERCİH ETMESİ ANLAŞILABİLİR"

Su-57'lerde yaşanan sorunlara dikkat çeken Roblin, Insider'a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"(Azerbaycan'ın) Türkiye ile yakın ilişkileri ve Rusya'nın Su-57'leri hizmete sokma konusunda yaşadığı sorunlar göz önüne alındığında, KAAN'ı tercih etmesi anlaşılabilir."

Borsari, Azerbaycan'ın KAAN projesine katılımının Ankara ile Bakü arasında yakın siyasi ve diplomatik bağlardan kaynaklanan uzun süredir devam eden ve büyüyen güvenlik ortaklığının doğal sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.

CEPA analisti, "Her iki ülke için de bu bir kazan-kazan durumu gibi görünüyor. Bu seçim, Bakü'nün yakın bir müttefikle lojistik, eğitim, bakım vb. açılardan sürdürülebilirliğini sağlayan uzun vadeli ve sağlam bir iş birliğine olanak tanırken, Türkiye'ye savunma sektöründe uzun vadeli bir sözleşme ve müşteri sağlayacaktır." dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 48
  • Türkiye Yahudileri 1 ay önce Şikayet Et
    F35ler için ödenen paralarımız nerde?
    Cevapla
  • Kadir 1 ay önce Şikayet Et
    Bizim ülkemizde başarıyı neden eleştirirler neden çekemezler he daha iyisi olması adına eleştirir sin neymiş motoru başka yerden parçası başka yerdenmiş f 35 i Amerika kaç tane ülkeyle ortak yaptı hatta 1000 tane çok önemli parçalar da var biz yaptık togg da da aynısı oldu İtalya da yapıyorlar falan dediler şimdide Kağan niye bizim mühendisimizle gurur duymak zoruna gidiyor bazılarını
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Cunku bizden değiller. Ayasofya camii nin tekrar acilmasi rahatsiz eder onlari. Ramazan ayi gelince garip sekillere girerler.
    Cevapla
  • Akın 1 ay önce Şikayet Et
    Doğmamış çocuğa don biçmeyin bir protatip daha jet motoru bile olmayan
    Cevapla
  • Hüseyin 1 ay önce Şikayet Et
    Olur zamanla. Bu kadar neyini dert ediyorsunuz, sıradan yapıyorlar. Ben güveniyorum TEI'dekilere.
    Cevapla
  • Yaşar Durmuş 1 ay önce Şikayet Et
    Bu hazım sızlık bu uçağın motor hariç yerli üretim dünyada manşet bize gelince düşmanın yapmadığını yapıyoruz ABD bu uçakların nasıl yapıyor kaç ülkeyle paylaşıyor sorun yok bırakın artık istemezuku o bahsettiğiniz motorda yolda ama oda olsa sizin bu zihniyetin sevinme şansı yok Allah yardımcınız olsun
    Cevapla
  • ABDULLAH YANIK 1 ay önce Şikayet Et
    Bu kafa ancak manda cı zihniyetler olur. Daha ordu envanteri ize 28 de girecek. Tabii ki hemen verilemez.!!?
    Cevapla
  • Yalcin 1 ay önce Şikayet Et
    Çıkar şu at gözlüğünü senin gibi malların yüzünden 80 yil bu ülkede bir şeyler yapılmadı yapılanları gördükçe saçmalamaya başlıyorsunuz şu ezilmizlik duygularınızı bırakın adam olun adam
    Cevapla
  • Bilge kaan 1 ay önce Şikayet Et
    Sana da doğmadan don biçmişler ondan dolayı kısa dön içinde pişmiş kelle misali kendi malına saldırıyorsu
    Cevapla
  • Süheyl 1 ay önce Şikayet Et
    Aman bu haberi heykelciler görmesin kıskanır iftira atarlar
    Cevapla
  • Selçuk 1 ay önce Şikayet Et
    Kaan yerine heykelini yapsanız bazı dinazor kafalılar acaip mutlu olurdu
    Cevapla
  • Yaman 1 ay önce Şikayet Et
    Akın... Böyle saçma sapan bir eleştiri vereceğine daha iyisi nasıl oluyor onu söyle... Ayrıca aviyonik yani yazılımı tamamen Türk mühendislerinin alın teri... Zaten bir uçakta da en önemli olan yazılım. Bak Hindistan'a, yazılım devi olmasına rağmen 15 seneden beri daha uçak yazılımı geliştiremedi...
    Cevapla
  • Akın 1 ay önce Şikayet Et
    JET MOTORU olayan omegasını yapmadiğın plot koluğunu titanyum plakaları aviasyon programlarını bie dışardan aldığın yaptık diyip abartıp propoganda malzençmesine çsvirmeyi yapmayın güzel bir çaba başlangıç ama çok abartılıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!