Türkiye'den Irak'a tarihi teklif! Süpriz kararlar çıkabilir...

Bakanlar Fidan ve Güler ile MİT Başkanı Kalın’ın Bağdat ziyaretinde “PKK’yı terör örgütü kabul edin” çağrısı yapılacak. Ortak Harekât Merkezi kurulması değerlendirilecek.

GİRİŞ 14.03.2024 07:22 GÜNCELLEME 14.03.2024 12:22
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Hafta başında terörle mücadele gündemi ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın kritik temaslarda bulunmak üzere bugün Irak’a gidiyor.

Fidan, Güler ve Kalın’ın çantasındaki en sıcak başlık terör örgütü PKK ile ortak mücadele olacak. İki ülke arasındaki iş birliğini derinleştirecek yol haritasını belirlemek üzere ilki geçtiğimiz aralık ayında yapılan “Güvenlik Zirvesi”nin ikincisi bugün Bağdat’ta gerçekleştirilecek.

Edinilen bilgiye göre Türk heyeti, Irak yönetiminden “PKK’nın terör örgütü olarak kabul edilmesini” isteyecek. İki ülke arasında ilişkileri yıpratan terör örgütü PKK meselesi zirvede derinlemesine ele alınacak.

Irak tarafının da egemenliğine meydan okuyan terör örgütünün bu topraklardan tasfi - ye edilmesi konusu değerlendirilecek. Türkiye’nin üzerinde önemle durduğu bir diğer konu ise iki yıl önce Irak’a kurulmasını teklif ettiği Ortak Harekât Merkezinin bir an önce faaliyete geçmesi olacak.

Ankara, PKK’nın bulunduğu alanların bu mekanizma tarafından tespit edilmesini ve harekât planı yapmasını planlıyor.

YENİ KANDİL: SÜLEYMANİYE

Toplantıda teröristlerin Irak ve Suriye arasındaki kolay geçiş imkânı bulması konusu da ele alınacak başlıklar arasında yer alıyor. Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için bir süredir ördüğü duvarın geldiği aşama da değerlendirilecek.

TSK’nın terörü kaynağında bitirmek için 2019 yılında başlattığı Pençe serisi harekâtlarının durumu, bölgenin terörden arındırılarak kontrol altına alınmasının masaya yatırılacağı zirvede, teröristler tarafından sık kullanılan ve “yeni Kandil” olarak değerlendirilen Süleymaniye’deki PKK varlığı da ele alınacak. Öte yandan, ziyarette güvenlik dışındaki iş birliği alanları da gündeme gelecek.

PETROL SEVKİYATI MASADA

Toplantıda, Irak’taki doğalgaz kaynaklarının geliştirilmesi ve uluslararası pazara sevk edilmesi konusu görüşülecek. Türkiye, kapalı olan Irak Petrol Boru Hattı’ndan petrol sevkiyata hazır olduğunu daha Ankara’daki toplantıda Iraklı makamlara iletmişti.

Petrol sevkiyatı konusunun bugünkü toplantı da bir kez daha değerlendirileceği ifade ediliyor. Irak’ın üzerinde hassasiyet gösterdiği bir diğer konu ise Kalkınma Yolu Projesi. 1.200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Basra Körfezi’ni Türkiye’ye bağlayacak olan ve yeni İpek Yolu olarak tanımlanan Kalkınma Yolu Projesi zirvenin konuları arasında yer alıyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • Harika 1 ay önce Şikayet Et
    Amerika'nın 'Kaos (ayrıştırma) stratejisine' karşı güzel bir hamle
    Cevapla
  • nitekim 1 ay önce Şikayet Et
    ırak bize petrol versin bizde onlara uçak siha tank havasavunma sistemi zırhlı araçlar filan işte ne varsa satalım pkk'yı yok edelim. ticaretimiz artsın osmanlı zamanındaki gibi müreffeh bir ırak olsun pkk da yok olsun
    Cevapla
  • fani 1 ay önce Şikayet Et
    Kardeş bu stratejik derinliği nerden aldınız.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ve Irak zenginleşecek iyi bir proje.
    Cevapla
  • MaKuS 1 ay önce Şikayet Et
    Taşlar yerine oturuyor , hadi Hayr'lısı . Kuzey Amerika ve batı Avrupa iyice irrite olacak .
    Cevapla
  • Adil 1 ay önce Şikayet Et
    HADİ İNŞALLAH HADİ İNŞALLAH HADİ İNŞALLAH HADİ İNŞALLAH HADİ İNŞALLAH Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi