Nijer'den ABD'ye ikinci darbe

Nijer'in geçtiğimiz günlerde ABD ile olan askeri iş birliği anlaşmasını feshetmesi üzerine ABD bölgede 100 milyon dolar yatırım yaptığı "temel taş" niteliğindeki üssünü kaybediyor.

GİRİŞ 20.03.2024 17:43 GÜNCELLEME 20.03.2024 18:30
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Nijer geçtiğimiz günlerde ABD ile olan askeri iş birliği anlaşmasını "derhal geçerli olmak üzere" feshettiğini tüm dünyaya bildirmişti.

Hükümet sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığına bağlı askeri ve sivil personelin Nijer'de görev yapmasına izin veren askeri anlaşmanın derhal yürürlükten kaldırıldığını duyurmuştu.

ABD, NİJER'DE BİN ASKER KONUŞLANDIRIYORDU

ABD, Nijer'de 100 milyon dolar maliyetle Sahra Çölü'nün güney ucundaki Agadez kenti yakınlarında inşa edilen "Niger Air Base 201" adlı çöl insansız hava aracı üssünde yaklaşık bin asker konuşlandırıyordu.

Albay Amadou Abdramane Cumartesi günü Nijer televizyonunda ABD heyetinin diplomatik protokole uymadığını ve Nijer'e heyetin oluşumu, geliş tarihi veya gündemi hakkında bilgi verilmediğini ileri sürdü.

Cunta, Nijer'deki çeyrek milyar dolarlık ABD üssünü kurtarmaya çalışan Amerikan delegasyonunun "küçümseyen tavrını" kınadı.

"Nijer hükümeti, Amerikan delegasyonu başkanının misilleme tehdidinin eşlik ettiği küçümseyici tutumu güçlü bir şekilde kınıyor."

ABD ÇEYREK MİLYAR DOLAR YATIRDI

ABD'nin Nijer'de yaklaşık 1000 askeri personeli ve sivil yüklenicisi bulunuyor ve bunların çoğu Sahra Çölü'nün güney ucundaki Hava Üssü 201'deki Agadez kasabası yakınında toplanmış durumda. Yerel olarak " Amerika Üssü " olarak bilinen üs, şu şekilde hizmet veriyor: 

ABD ordusunun Kuzey ve Batı Afrika'daki üs takımadalarının temel taşı ve Amerika'nın bölgedeki geniş kapsamlı gözetleme ve güvenlik çabalarının önemli bir parçası. 2010'lardan bu yana ABD üsse yaklaşık çeyrek milyar dolar yatırdı. Nijer'e ayrıca 2012 yılından bu yana 500 milyon dolardan fazla askeri yardım yapıldı. 

 

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 45
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Bizde kapatmalıyız
    Cevapla
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    nijerde darbe olur
    Cevapla
  • Mali 1 ay önce Şikayet Et
    İncirli kürecik ülkemizin beka sorunu kapatılmalı
    Cevapla
  • CABBAR 1 ay önce Şikayet Et
    Darısı Türkiye izin başına, bu uğursuz şeytan her yerden koğulmadıkça dünyaya huzur gelmez
    Cevapla
  • Ali 1 ay önce Şikayet Et
    Yıllarca terörü incirlik ten besledi ve yönetti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBAN'la vergi kaçıran yandı - Gazete manşetleri
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması