Türkçe, Kuzey Mitroviça'da “resmi kullanımda dil” ilan edildi!

Kosova’nın kuzeyindeki Kuzey Mitroviça belediyesinde, Türkçe'ye ülkede halkın geleneksel olarak konuştuğu dillere verilen “resmi kullanımda dil” statüsü verildi.

Türkçe, Kuzey Mitroviça'da “resmi kullanımda dil” ilan edildi!
Türkçe, Kuzey Mitroviça'da “resmi kullanımda dil” ilan edildi!
GİRİŞ 31.03.2024 00:04 GÜNCELLEME 31.03.2024 00:47
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Kuzey Mitroviça belediyesinin meclis oturumunda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan tarafından Türkçe'nin “resmi kullanımda dil” kabul edilmesi için yapılan karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

KDTP Milletvekili Kervan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karar tasarısının kabul edilmesiyle, Kosova’nın çok etnikli ve çok kültürlü bir devlet olduğunun tekrardan kanıtlandığını söyledi.

Türkçe’nin Kosova’da yüzyıllardır geleneksel olarak konuşulduğunu belirten Kervan, “Bugün Türkçemiz oy çoğunluğuyla resmileşti.” dedi.

Türkçe, halihazırda Kosova’nın Prizren ve Mamuşa belediyelerinde “resmi dil” statüsünde, Priştine, Gilan, Vıçıtırın ve Güney Mitroviça belediyelerindeyse “resmi kullanımda dil” statüsünde bulunuyor.

Kosova yasalarına göre belediye sınırları içerisinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın “resmi kullanımda dil” statüsüne sahip olabiliyor. Söz konusu statü, resmi kullanımdaki bir dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmıyor.

Kosova'da 2011'de yapılan son nüfus sayımının sonuçlarına göre ülkede toplam 18 bin 738 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi anadilinin yanında Türkçe de konuşabiliyor.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 8
  • oktay21 4 hafta önce Şikayet Et
    resmi dili Turkce yapacaginiza Ingilizce yada Almanca yapsaydiniz en azindan ulkece kalkinirdiniz simdi Allah yardim etsin size....
    Cevapla
  • Joyboy 4 hafta önce Şikayet Et
    Dogru diyon da Turkce olursa Turk Fanatigi olur Turkiye ile calisirlar. Almanya ve fransaya zaten vize serbesiyeti var kosovanin bunun icin problem yok istedigi zaman gidebilir tum avrupa ulkesine istihdam olur.
    Cevapla
  • Brp0023 4 hafta önce Şikayet Et
    Afrika ülkelerinin tümünün ana dili İngilizce, Fransızca falan ama kalkınmıyorlar bu işler dil ile olmuyor
    Cevapla
  • Misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    aynısı doğu Anadolu bölgesi verilmesi şarttır Allah'ın yarattığı dildir niye yasaklıyorsunuz
    Cevapla
  • benav 4 hafta önce Şikayet Et
    türkiyede ise milyonlarca kişinin konuştuğu diller halen yasak
    Cevapla
  • Vatansever 4 hafta önce Şikayet Et
    Yalan söyleme, hangi dil yasak, anadilini konusmayıp kuşdili mi konuşuyorlar
    Cevapla
  • Abdulbaki 1 ay önce Şikayet Et
    bir tek Türkun oldugu yerde dahi ulkeler Türkceyi ya resmi dil ilan etmeli yada bolgesel dil statusune almali asil demokrasi oyle 3-5 saatlik dil kurslari vermek,secmeli dersi serbest birakmak degil butun hizmetini,egitimini anadilinde almasini saglamaktir yoksa Turkce Kosovada Avrupada olur tiyatrosu,kanallari,resmi hizmeti o dilde almazsan o dil geriler dogru karar tebrik ederim
    Cevapla
  • KYA 4 hafta önce Şikayet Et
    Defol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya bu kararı bekliyordu! Tutuklamanın ilk adımı atıldı
Beyaz Saray, Netanyahu'ya bir kez daha Refah uyarısında bulundu: Kara saldırısına karşıyız