Mısır'da 3'üncü Sisi dönemi başladı

Yemin ederek üçüncü kez göreve başlayan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, "mali disiplini ve sağlam yönetimi sağlamayı hedefleyen kapsamlı kurumsal reformlar" uygulama sözü verdi.

GİRİŞ 03.04.2024 08:09 GÜNCELLEME 03.04.2024 12:05
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi, Temsilciler Meclisi'nde ülkeyi 6 yıl daha yöneteceği yeni görev süresi için yemin etti. Sisi, yeniden cumhurbaşkanlığı görevine seçildiği için "söz sahibi ve karar verici olan yüce Mısır halkına" teşekkür etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, "Sizlere, ülkeyi ve Mısır milletinin modern, demokratik ve gelişmiş bir devleti inşa etme yönündeki arzularını gerçekleştirme sürecini tamamlama vaadimi yeniliyorum." dedi. Yeni cumhurbaşkanlığı dönemine ilişkin Sisi, "dış ilişkiler düzeyinde, çalkantılı bölgesel ve uluslararası ortamda Mısır'ın ulusal güvenliğinin korunması önceliğinin" altını çizdi.

"KAPSAMLI KURUMSAL BİR REFORM UYGULANACAK"

"Mısır'ın istikrar, güvenlik, barış ve kalkınmanın tesis edilmesinde rol oynadığı şekillenen yeni dünyada tüm taraflarla dengeli ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz." diyen Sisi, ulusal diyalogu tamamlama ve derinleştirme sözü vererek, siyasi, ekonomik, sosyal ve çeşitli alanlarda mutabakata varılan önerilerin uygulanacağını belirtti.

Sisi, Mısır'ın ekonomik ilerlemesi ve kaynaklarını artıracak stratejiler benimseyeceğini, krizler karşısında ülke ekonomisinin sağlamlığını ve esnekliğini artıracak yollar izleyeceğini ifade etti. Kamu harcamalarını azaltma sinyali veren Sisi, "kamu harcamalarını rasyonelleştirerek ve kamu gelirlerini artırarak mali disiplini ve sağlam yönetimi sağlamayı hedefleyen kapsamlı kurumsal bir reformun" uygulanacağını aktardı.

SİSİ, YÜZDE 89 OYLA KAZANDI

Mısır Ulusal Seçim Kurulu, 18 Aralık 2023'te, dört adayın yarıştığı, 44,7 milyon kişinin oy kullandığı, yüzde 66,8 katılımın kayda geçtiği seçimlerde Sisi'nin oyların yüzde 89,6'sını aldığını duyurmuştu. Sisi, 21 Nisan 2023'te ülkede siyasi diyalog başlatma niyetinde olduğunu söylemiş, ardından 24 Nisan'da Af Komitesi aktif hale getirilmişti.

Sisi'nin ilan ettiği ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dışındaki tüm kesimleri kapsayan ulusal diyalog sürecinin ilk toplantısı 5 Temmuz 2023'te Kahire'de yapılmıştı.

Mısır'da 23 Nisan 2019'da düzenlenen referandumla anayasada değişiklik yapılarak Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının yolu açılmış ve Senato'nun kurulması kararlaştırılmıştı.

General Sisi, Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yılında askeri darbeyle devrilmesi sonrası düzenlenen seçimlerle iktidara gelmişti. 26, 27 ve 28 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşen ve katılımın yüzde 40 olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 97'sini alarak devlet başkanı seçilen Sisi, 2018 ve 2023 yıllarında tekrar seçilmişti. Sisi, bugün yemin ederek üçüncü kez resmen göreve başladı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • boyacı 3 hafta önce Şikayet Et
    Buna kim oy vermiş
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    çağdaş firavun siyonistlerin projesi
    Cevapla
  • ahmet emmi 3 hafta önce Şikayet Et
    Barıştık çok şükür
    Cevapla
  • (76) 3 hafta önce Şikayet Et
    Sinsi senin sonun çok kötü olacak firavunun eşşekleri
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Buna diktatör diyen varmı batının uşağı olursan her şeyi yapabilirsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!