Kazakistan'da sel: 10 eyalette olağanüstü hal ilan edildi

Kazakistan'da karların erimesiyle meydana gelen taşkın nedeniyle 46 bin 755 kişi başka yerlere taşındı, 10 eyalette "yerel ölçekte" olağanüstü hal ilan edildi.

GİRİŞ 08.04.2024 00:24 GÜNCELLEME 08.04.2024 00:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kazakistan, yoğun yağışlarla geçen kış sonrası sıcaklık artışıyla karların aniden erimesi sonucu oluşan taşkınlarla mücadele ediyor.

Ülkede, barajlar doldu, nehirler taştı. Selden en çok etkilenen batı ve kuzey eyaletlerde ise 3 bin 171 ev su altında kaldı.

Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar sular altında kalan bölgelerden 14 bin 589'u çocuk olmak üzere 46 bin 755 kişi tahliye edildi. Bu kişilerin 2 bin 602'si helikopterlerle kurtarıldı. Ayrıca 60 bin küçük ve büyük baş hayvan tahliye edildi.

Ülkenin batısındaki Atrau eyaletinde, dün gece Cem nehrinin taşması sonucu Kulsarı kenti tamamen sular altında kaldı. Kentten yaklaşık 14 bin kişi tahliye edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, su taşkını nedeniyle halka seslendi.

Tokayev, uzun yıllardır benzeri görülmemiş bir doğal afetle karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bu sel, ölçek ve sonuçları açısından son 80'den fazla yıldaki en büyük felakettir." dedi.

10 EYALETTE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Yoğun yağışlı kış sonrası karların aniden erimesiyle meydana gelen taşkın nedeniyle ülkenin 10 eyaletinde (Abay, Akmola, Aktöbe, Atrau, Batı Kazakistan, Karagandı, Kostanay, Pavlodar, Kuzey Kazakistan ve Ulutau) yerel ölçekte olağanüstü hal ilan edildiğini dile getiren Tokayev, "Durum zor ama ümitsizliğe kapılmamıza gerek yok, bu durumu düzelteceğiz." diye konuştu.

Tokayev, can kaybı yaşanmamasının öncelikli görevleri olduğunu belirterek, devletin selden etkilenen vatandaşlara gerekli maddi desteği ve diğer yardımları sağlayacağını bildirdi.

Sel bölgelerine ek askeri birliklerin de gönderileceğini söyleyen Tokayev, tazminatların ödenmesi için çalışma başlatma talimatı verdiğini kaydetti.

Tokayev, Başbakan Oljas Bektenov başkanlığındaki kabine üyelerinin taşkınlarla mücadele bölgelerinde durum istikrara kavuşana kadar çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.

KAYNAK: TRT HABER, AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 7
  • alparslan 3 hafta önce Şikayet Et
    Geçmiş olsun
    Cevapla
  • Ülkem 3 hafta önce Şikayet Et
    bizdede kuraklık var 4 aydır ankaraya ne kar ne yağmur yağdı allah cc yardımcımız olsun böyle giderse allah korusun işimiz çoook zor bol bol dua edelim allah cc üzerimizden rahmeti eksik etmesin inşallah amin.
    Cevapla
  • ADALET 3 hafta önce Şikayet Et
    Sular o kadar çok yükselmiş ki şehirde cami minaresi göremedim
    Cevapla
  • Asil 2 hafta önce Şikayet Et
    Burada cami minaresi yok.. büyük şehirlerde ki camii lerde minare var
    Cevapla
  • Erdogan 3 hafta önce Şikayet Et
    Mümkünse Türkiye'nin ve diğer Türk devletlerinin helikopterlerle acil yardım etmesi gerek. Bir iki güne Atyrau şehri binlerce insanı sular altında kalacak. Acil!
    Cevapla
  • Erdogan 3 hafta önce Şikayet Et
    Karla bir alakası yok. Tamamen Rusya'da Osrk şehrinde patlayan baraj ve yine Ural nehrinin baraj kapaklarının Rusya'da açılmasıyla Kazakistan sular altında kaldı ve tehlike hala devam ediyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...