Güney Amerika'da kriz! Devlet Başkanları resti çekti! Tüm ilişkiler askıya alındı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Ekvador polisinin Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine yaptığı baskına tepki olarak, Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa ile planlanan görüşmeyi askıya alarak enerji ihracatını durdurdu.

GİRİŞ 17.04.2024 03:05 GÜNCELLEME 17.04.2024 09:17
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Orta Doğu'daki İran-İsrail gerilimi ve İsrail'in Filistin'deki katliam saldırıları, Kuzey Avrupa'da ise Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tüm dünya diken üstündeyken bir kriz de Güney Amerika'da patlak verdi.

Güney Amerika'da kriz! Devlet Başkanları resti çekti! Tüm ilişkiler askıya alındı

PETRO, GÖRÜŞMEYİ ASKIYA ALDI

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Ekvador polisinin, Meksika Büyükelçiliğine düzenlediği baskın nedeniyle Ekvador Devlet Başkanı Noboa ile önceden planlanan görüşmesini askıya aldı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro

'YAŞANANLAR ÇOK CİDDİ'

Noboa'nın elçilik baskınıyla ilgili geri adım atmayacağını duyurmasının ardından açıklamada bulunan Petro, "Bir önceki Devlet Başkanı Guillermo Lasso döneminde planlanan ikili kabine görüşmesi askıya alındı. Meksika Büyükelçiliğinde yaşananların çok ciddi olduğunu düşünüyorum. Eğer dünya barışı istiyorsak, uluslararası hukuku yeniden inşa etmek şarttır." ifadelerini kullandı.

EKVADOR'A ENERJİ İHRACATI DURDURULDU

Öte yandan Petro, Kolombiya'yı etkileyen ciddi kuraklık nedeniyle Ekvador'a enerji ihracatını durdurduklarını ve çok sayıda hidroelektrik santralinin ise kritik seviyelere yaklaştığını söyledi.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa

Ekvador halkı adına karardan üzüntü duyduklarını dile getiren Petro, "Ekvador halkı için üzgünüm. Başkan Lasso'ya olan taahhüdüm, Kolombiya'nın enerji istikrarının tehlikeye atılıncaya kadar ihracata devam edilmesi yönündeydi." değerlendirmesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ekvador polisi, eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için Aralık 2022'den bu yana kaldığı Meksika'nın Kito Büyükelçiliğine 6 Nisan'da baskın yapmıştı.

Güney Amerika'da kriz! Devlet Başkanları resti çekti! Tüm ilişkiler askıya alındı

Büyükelçiliğin Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ekvador polisinin içeriye zorla girdiğini ve çalışanlara saldırdığını bildirmişti.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yasal yollara başvurulması için Dışişleri Bakanına talimat verdiğini belirterek "Bu, uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Ekvador hükümetiyle diplomatik ilişkilerin derhal askıya alınması için talimatımı verdim." ifadelerini kullanmıştı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador

Meksika, 12 Nisan'da Kito'daki büyükelçiliğini basan Ekvador'u Uluslararası Adalet Divanına şikayet etmiş, bu ülkenin Birleşmiş Milletlerdeki (BM) faaliyetlerinin durdurulmasını istemişti.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Türkiye Yüzyılı* 1 hafta önce Şikayet Et
    Kolombiya devlet başkanı pedroyu güvence altına almalıyız bayraktar sihalar vermeliyiz.kendisi filistinli yanlısı olup siyonistlere savaş açtığı icin başına corap örmek istiyorlar.Cesur başkan pedroya sahip çıkmalıyız
    Cevapla
  • Mehmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Olm biraz karıştırın şu Amerika kıtasını.
    Cevapla
  • Doğrular 1 hafta önce Şikayet Et
    Adamlar büyükelçiliğe baskın yaptı diye ilişkileri kesiyor .İsrail uçakla elçiliği bombalayıp generali öldürüyor ,Avrupa İran karşılık verdi diye İran'ı kınıyor .Adi batılı devletler ama sizlerden bunun hesabı elbet sorulacak bir gün.
    Cevapla
  • kuşcik 1 hafta önce Şikayet Et
    İyide kimse meksika konsolosluğunda ekvator başkan yardımcısının ne işi var demiyor.
    Cevapla
  • AhmakAvcısı 1 hafta önce Şikayet Et
    Sığınmıştır. Sığınmacı konumundadır.
    Cevapla
  • Hakan Sönmez 1 hafta önce Şikayet Et
    Kolombiya açıktan ABD sömürgesidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar