Güney Amerika'da Hizbullah krizi

Şili ve Bolivya, topraklarında Hizbullah'ın varlığının tespit edildiğini öne süren Arjantin Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich'e tepki gösterdi.

GİRİŞ 18.04.2024 10:04 GÜNCELLEME 18.04.2024 10:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Arjantin Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich'in Şili ve Bolivya'da Hizbullah'ın varlığının tespit edildiğini öne sürmesi bölgede kriz çıkardı.

Bolivya hükümetinden yapılan açıklamada, Bullrich'in, Bolivya topraklarında Hizbullah'ın varlığının bulunduğu iddialarına izahat getirmesi için Arjantin'in La Paz diplomatik temsilcisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığı bildirildi. Bullrich'in ifadelerinin "yanlış ve pervasız" olduğu belirtilen açıklamada, "Bolivya'nın sınırlarında terör, güvensizlik ve endişe yayan insanların korunduğu suçlamalarını kesinlikle reddediyoruz. Bu suçlamaların bir dayanağı olmadığı gibi delil ve belgeden de yoksundur." ifadesine yer verildi.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de Bullrich'in açıklamalarına tepki göstererek, Javier Milei hükümetine "protesto notası" göndereceklerini bildirdi.

Şili'de Hizbullah'ın varlığının bulunduğuna dair Bullrich'in elinde belge varsa kendileriyle paylaşmasını talep eden Boric, "Somut deliller varsa Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla adli makamlara iletsin. Ülkemize saygı gösterilsin. Şili, ne içeride ne de dışarıda herhangi bir terör grubunu desteklemiyor." dedi.

Arjantin Güvenlik Bakanı Bullrich, 16 Nisan'da La Nacion internet sitesine yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından "en hassas yerlerde" maksimum güvenlik seviyesini yükselttiklerini duyurmuştu.

Bolivya'nın İran ile yaptığı mutabakat anlaşmasını hatırlatan Bullrich, "Bolivya, 700 İranlının ülkede ticari faaliyet göstermesine izin verdi. Bunlar, İran devrimine yönelik kurslar veriyor" diye konuşmuştu.

Ulusal basında çıkan haberlerde, Bullrich'in Bolivya'daki İranlılarla ilgili sözlerinin Hizbullah militanı yetiştiriliyor gibi algılanması sebebiyle Bolivya tarafının tepki verdiği belirtilmişti. Bullrich, "Hizbullah, son zamanlarda Iquique'de (Şili'nin liman kenti), Arjantin, Brezilya ve Paraguay arasındaki üçlü sınırda tespit edildi. Geçen yıl Sao Paulo kentinde 2 Hizbullahçı ve birkaç hafta önce de Peru'da varlıkları tespit edildi. İran'ın müttefiki Venezuela'da da var, yani kısacası hassas bir durumdayız." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • İklimdeğişikliği 1 hafta önce Şikayet Et
    Siyonist Arjantin Devlet Başkanı ülkesini bataklığa ve iç savaşa sürükletmektedir. filistine destek olan venezuelaya ve diğer latin ülkelere saldıracağına aclık sefalet icindeki halkını kurtar!!
    Cevapla
  • Türkiye Yüzyılı* 1 hafta önce Şikayet Et
    Siyonist Arjantin devlet başkanı siyonist israilin filistinlilere uyguladığı soykırıma hem destek olmakta hemde kendi ülkesindeki açlık ve sefaleti örtbas etmek için mazlum filistinlileri de kullanmaktadır.
    Cevapla
  • ahanda 1 hafta önce Şikayet Et
    Amerika şimdi oraya adelet getirir Bolivya Petrollerine çöker herkes Demokratik birşekilde yaşamaya başlar.
    Cevapla
  • YEŞİL 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu arjantin tam bir israil yalakası
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara'yı sel aldı! Cadde ve sokaklar göle döndü
Diyetisyen Ender Saraç'ın 'cinsel istismar' davasında yeni gelişme: İfadeler ortaya çıktı