Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye’nin "Her zaman kolay olmayan ancak kesinlikle önemli bir stratejik ortak" olduğunu söyledi.

Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
GİRİŞ 18.04.2024 21:30 GÜNCELLEME 18.04.2024 21:30
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Olaf Scholz, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, zirvede Almanya'nın da girişimiyle Türkiye ile ilişkilerin ele alındığını belirtti.

Zirvede bağlantıların geliştirilmesi hakkında ayrıntılı görüştüklerini ifade eden Scholz, "Türkiye her zaman kolay olmayan ancak kesinlikle önemli bir stratejik ortaktır. Bu birlikte ele almamız gereken birçok konu için geçerlidir. Bu nedenle geleceğe dönük perspektife ihtiyacımız var. İyi bir işbirliği her iki tarafın çıkarınadır." dedi.

Scholz, bunun, özellikle Gümrük Birliğinin geliştirilmesi, modernizasyonu ve kendileri için önemli olan göç konusundaki işbirliği alanında geçerli olduğunu kaydetti.

Başbakan Scholz, bu konuların ele alınmasının aynı zamanda Komisyona, vize kolaylaştırılması dahil bu müzakereleri yürütme yetkisi verildiği için önemli olduğunu dile getirdi.

Sadece burada değil, uzun zamandan beri Kıbrıs meselesine ilişkin gelişmeleri iyileştirme konusunda girişim başlatılması için çaba harcadığını aktaran Scholz, bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki arabuluculuk görüşmelerinin yeniden canlandırılması çağrısında bulunduklarını, konunun burada derinlemesine ele alındığını ve bunu önemli bir adım olarak gördüğünü kaydetti.

Scholz, Türkiye ve Kıbrıs meselesinin geniş bir şekilde ele alındığını belirterek, bu konularda ilerlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ORTA DOĞU'DA GERİLİMİ AZALTMA ÇAĞRISI

Zirvede İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını da ele aldıklarını aktaran Scholz, böyle bir saldırının daha önce gerçekleşmediğine işaret etti.

Scholz, "Bu doğrudan İsrail topraklarına yönelik bir saldırıdır. Bu nedenle bu saldırıyı en güçlü şekilde kınamamız ve herkesi bölgede gerilimi daha fazla tırmandırmaması çağrısı doğru ve gereklidir." dedi.

"İsrail'in bu saldırıya karşı kendisini başarıyla savunmasının iyi olduğunu" ifade eden Scholz, "Benim açımdan İsrail'in şimdi bu desteği ve başarıyı tehlikeye atmaması önemli." şeklinde konuştu.

Bölgede "yangının yayılmasını engellemek" için tüm tarafları itidalli olmaya çağıran Scholz, bu konuda Brüksel’de hemfikir kalındığını kaydetti.

UKRAYNA'YA DAHA FAZLA DESTEK ÇAĞRISI

Başbakan Scholz, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de Ukrayna’nın desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Ukrayna'nın uzun süre ve kalıcı olarak buna (desteğe) dair net bir sinyale ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

Herkesin Ukrayna’ya yeterince silah ve mühimmat vermek için çabalamasını isteyen Scholz, "Özellikle hava savunması çok önemli. Almanya, Ukrayna’yı donatmak için kapsamlı tedbirler aldı." dedi.

Scholz, Almanya’nın üçüncü Patriot hava savunma sistemini vereceğine işaret ederek, bunun da diğer ülkelere aynısını yapmaları için bir sinyal olduğunu söyledi.

Başbakan Scholz, Almanya’da Rus gizli servisi için casusluk yaptıkları suçlamasıyla tutuklanan iki kişiye ilişkin bir soru üzerine de, "Almanya'da bu tür casusluk faaliyetlerinin gerçekleşmesini asla kabul edemeyiz." dedi.

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 69
  • Remzi arik 1 hafta önce Şikayet Et
    Almanya dost gözüküp düşman bir ülkedir
    Cevapla
  • vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Tabikide size uygun ip sap refah deva destekli chdp li bir yönetim. Ondan sonra artık ülkemizi kukla gibi oynatır, siha uçak üretimini durdurur ülkeyi savunmasız bıraktırıp, pkk bir taraftan, alman ingiliz fransız abd gavurları bir taraftan, içteki chdp li beka sorunu yaratıklarla birlikte cümleniz el birliği ile güzel yurdumuzu, Atamızın emaneti son Türk Devletini bölüp parçalatırsınız.
    Cevapla
  • Türkiyeli 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu almanlar kimya
    Cevapla
  • Şükrü 1 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye kukla olmayan devlet Ab nin tersine ülke çıkarlar ları önemli olan Kıbrıs diye bir mesele kalmadı Rum Yunan anlar belki bir ara ada lar sorunu var onuda civitirlarsa Ada sorunu nu Türk deniz kuvetleri herzaman çözmeye hazır
    Cevapla
  • Ismaıl 1 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye 'nin kendi göbeğini kendisi kesmekten başka seçeneği hiç olmadı olmayacakta Ayıdan post tek dişli vampirlerden dost olmaz olmayacakta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!