Güney Kore ve Japonya arasında Yasukuni Tapınağı krizi!

Güney Kore, Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun İkinci Dünya Savaşı'nda mazisi nedeniyle tartışmalı görülen Yasukuni Tapınağı'na törensel bağışta bulunmasından dolayı 'derin hayal kırıklığı ve üzüntü duyduğunu' bildirdi.

Güney Kore ve Japonya arasında Yasukuni Tapınağı krizi!
Güney Kore ve Japonya arasında Yasukuni Tapınağı krizi!
GİRİŞ 21.04.2024 12:41 GÜNCELLEME 21.04.2024 12:41

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-Suk, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hükümet, Japon liderlerin tekrar Yasukuni Tapınağı'na bağış yapmasından ve saygılarını sunmasından derin hayal kırıklığı ve üzüntü duymaktadır." ifadesi yer aldı.

Japonya'ya tarihle yüzleşme ve geçmişe yönelik pişmanlıklarını gösterme çağrısı yapılan açıklamada, bunun geleceğe yönelik ikili ilişkilerin geliştirilmesi için "önemli bir temel" olduğu vurgulandı.

- KIŞIDA'DAN "TARTIŞMALI" YASUKUNİ TAPINAĞI'NA TÖRENSEL BAĞIŞ

Başbakan Kişida'nın makamı adına Kudankita bölgesindeki Şinto inancı tapınağına, ilkbahar festivalinin başlangıcı dolayısıyla saksıda "kutsal Masakaki çiçeği" gönderilmişti.

Resmi Kyodo ajansına göre, Başbakanlığa yakın kaynaklar, üç gün sürecek festival kapsamında Kişida'nın tapınağı ziyaret etmeyi planlamadığını aktarmıştı.

Öte yandan Japonya Ekonomik Canlanmadan Sorumlu Devlet Bakanı Şindo Yoşitaka, tapınağı ziyaret etmiş, "Vatanı için canını ve yüreğini ortaya koyanların ruhlarına saygılarımı sundum." ifadesini kullanmıştı.

Devlet yetkililerinin tapınağa resmi ziyaret ve bağışları, komşu ülkeler Çin ve Güney Kore'nin sert tepkisine yol açabiliyor.

- SAVAŞ MAZİSİ

İlk olarak 1869'da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı biliniyor.

Tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu 1978 yılında "kutsal" kabul etmesi nedeniyle Yasukuni, tartışmalı statüsünü koruyor.

Komşu ülkeler nezdinde "Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü" olarak görülen tarihi tapınak, savaşta hayatını kaybedenlerin anılması amacıyla ziyaretçi akınına uğruyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'ye havadan bırakılan yardım paraşütleri açılmadı! Çok sayıda ölü ve yaralı var
Bir ülkeden daha son dakika İsrail duyurusu! Nota verip resmen ilan ettiler