Türk SİHA'ları dengeyi değiştirdi! ABD askeri ülkeyi terk ediyor...

ABD'nin Nijer'deki askeri darbenin ardından iktidara gelen yönetimin talebi üzerine askerlerini bu ülkeden çekmeyi kabul ettiği belirtildi. Türkiye ile işbirliğini en yüksek seviyeye çeken Nijer, Türk SİHA'larını da kullanmaya başlamıştı.

GİRİŞ 22.04.2024 13:57 GÜNCELLEME 22.04.2024 14:03
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Yerel basındaki haberlere göre, asker çekme kararı, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell ile Nijer Başbakanı Ali Mahaman Lamine Zeine arasında Washington'da yapılan görüşmelerin ardından alındı.

ABD'NİN İNSANSIZ HAVA ÜSSÜ KAPATILIYOR

ABD Sahra Çölü'ndeki Agadez yakınlarında bulunan insansız hava aracı üssünü kapatmayı kabul etti.

ABD HEYETİ NİJER'E GİDİYOR

ABD'den bir heyetin, sayısı 1000 civarında olan askerlerin düzenli şekilde çekilmesini sağlamak üzere birkaç gün içinde Nijer'in başkenti Niamey'e gitmesi bekleniyor.

NİJER'DEKİ DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

HÜKÜMETTE ASKERLER DE VAR

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabine oluşturmuştu.

SONLANDIRDILAR!

Nijer, geçen ay ABD ile 12 yıllık askeri işbirliği anlaşmasını da sonlandırmıştı. Son haftalarda Nijer'e onlarca Rus askeri eğitmenin ve gelişmiş bir hava savunma sisteminin getirildiği belirtilmişti.

TÜRK SİHA'SINI TERCİH ETTİLER

Son dönemde Türkiye ile ilişkilerini geliştiren Nijer, güvenlik alanında Türk yapımı askeri araçlara başvurmasıyla göze çarpıyor.

Terör örgütleriyle mücadele eden Batı Afrika ülkesinde Türkiye'de üretilen silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanılıyor. Ayrıca zırhlı araçlar da savunma konusunda kritik bir rol üstleniyor.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 72
  • Zeynep 1 hafta önce Şikayet Et
    Yok daha neler...artik 1 numarali güç biziz....iha ve sihalar tum denklemi degistirdi...bizden baska uretebilen yok....cok iyi korumamuz sart...abd bile karsisinda tutunamadi...olay bitmistir...mujdeler olsun...
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 hafta önce Şikayet Et
    20 sene önce yerli ve milli piyade tüfeği bile üretemeyen ülkeden şimdi dünyanın konuştuğu savunma sanayi teknolojilerini üreten ülkeye, hamdolsun, vicdanı olan görüyor. Sosyal medyada Sabetay-Ermeni-Rum kriptoları tarafından esir alınan Müslümanlar ve çocukları görüyor mu bu gelişmeleri asıl mesele o !
    Cevapla
  • okur 1 hafta önce Şikayet Et
    karton karton. inanmazsanız chp ye sorun.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    ABD ortadogudan bir an önce çıkması ve bölgenin eskinden olduğu gibi ticari faaliyetlerin devamı ve bölgenin refahı
    Cevapla
  • Dobra Dobra! 1 hafta önce Şikayet Et
    ABD ortadoğudan Çıkar Petro Dollar çöker bunun yerine Çin yerleşir= BRiCS=Petro Yuan olunca ne değişir? ABD eksikleri olsa bile din inanç ibadet özgürlüğü etik vardır ABD deprem olsa afad deprem ıolsa ABD=USAID yardım gönderir! Komunist dinsiz ateist Çin Gazze ye bügüne kadar insani yardım göndermeye aciz üllke! Demeki Çine muhtaç olsan bir topan ekmek bir yudum Su vermeyecek! Kapiş!
    Cevapla
  • mehmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Hatanız olmasın Nijer - Nijerya aynı ülke değil.
    Cevapla
  • bülent 1 hafta önce Şikayet Et
    abd yi sıra ırak ve suriyen çıkması
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin İsrail kararı sonrası ABD'den son dakika Türkiye açıklaması
Seçil Erzan hakkında yeni iddianame: Mağdur sayısı 26’ya yükseldi