Fransa’dan yeni nesil uçak gemisi için ilk adım

Yeni nesil Fransız uçak gemisi için üretici firmalar harekete geçirilerek ilk parça siparişleri verildi.

Fransa’dan yeni nesil uçak gemisi için ilk adım
Fransa’dan yeni nesil uçak gemisi için ilk adım
GİRİŞ 30.04.2024 06:10 GÜNCELLEME 30.04.2024 06:20
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Fransa’nın 2024-30 Askeri Programlama Kanunu (LPM) ile onaylanan yeni nesil uçak gemisi (PA-NG) mevcut durumda ön tasarım aşamasında olup 2025 yılı sonuna kadar lansman ve inşa dosyasının tamamlanması planlanmaktadır.

Zone Militaire kaynaklı habere göre Saint-Nazaire’deki Chantiers de l’Atlantique’de yeni nesil uçak gemisinin inşaatına 2031 yılında başlanması planlanmaktadır. Bu bağlamda son tarihe kadar, özellikle geminin nükleer tahrik sistemiyle bağlantılı olan bazı bileşenlerin halihazırda mevcut olması gerekmektedir.

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu’nun resmi X hesabından yaptığı duyuruda, “Yeni nesil uçak gemisi için ilk siparişler başladı. Navalgroup, Chantiers de l’Atlantique ve Technicatome’a özellikle nükleer tahrik olmak üzere uzun vadeli hizmetler için bildirimde bulunuldu.” ifadelerine yer verildi.

Bakan yaptığı paylaşım ile geniş bir endüstriyel tabanın harekete geçirildiğini belirtti. Lecornu ayrıca yeni nesil uçak gemisinin aktif hizmeti için 2038’i işaret etti. Yine Zone Militaire kaynaklı haberde bu gerekli bileşenlerin taslaklarının üretildiği de belirtilmekte.

Haziran 2021’de TechnicAtome’un endüstriyel ortağı Framatome Défense, PA-NG için tasarlanan gelecekteki K-22 nükleer reaktörleri için bir “gösteri parçası” oluşturduğunu açıklamıştı. Böylece geminin kazan dairesi bileşenlerinin kalifikasyonunun ön aşamasının hazırlığı yapılmaya başlanmıştı.

Charles de Gaulle’ün yerini alacak olan nükleer enerjiyle çalışan yeni nesil uçak gemisinin en az 75.000 ton ağırlığında olması planlanmaktadır. PA-NG’nin 30 knot hızla seyredebilmesi ve iki ila üç elektromanyetik mancınığın (EMALS) yanı sıra yönlendirilmiş enerji silahları ve yüksek güçlü sinyal bozucuları konuşlandırabilmesi için iki K22 reaktörünün 220 ila 230 megawatt arasında güç üretmesi gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak 2024-30 Askeri Programlama Kanunu’nda, “PA-NG programının tamamı, yeni K22 kazanlarının tasarım ve üretimine özel önem verilerek nükleer tahrik becerilerinin sürekliliğini garanti altına almak ve Charles de Gaulle uçak gemisine kontrollü bir geçiş sağlamak için yürütülecektir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Dede 1 hafta önce Şikayet Et
    Demir kuppe gibi karada denizde fuzelerler lazerle ülkeyi korumalıyız uyduları vuran füzeler yapmalıyız nukleherde uranyum üretmeliyiz rahaktorler icin
    Cevapla
  • Hasan Önal 2 hafta önce Şikayet Et
    Şaka gibi! Emperyalist Fransa Akdeniz'de kendisine rakip olarak Türkiye'yi seçti! Türkiye ile güç dengesinde üstünlüğünü koruma çabasına girişti! Türkiye tasarımını başlattığı yeni nesil uçak gemisi projesini hızlandırmalıdır! Bu geminin nükleer yakıtlı olmasında ve hatta yeni nesil Hidrojen hücreli yakıt sistemini de kapsaması düşünülmelidir!
    Cevapla
  • Mübrem 2 hafta önce Şikayet Et
    Bi sinyal ile Allahın İzniyle Arkalarına bakarak herşeyi kilitlenmiş olarak dönerler...
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    biraz daha beklesinler biz yenisini yaptığımız zaman eskileri fransaya satariz
    Cevapla
  • Hasan 2 hafta önce Şikayet Et
    İyi okuyun arkadaşim nükleer ucak gemisi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya'dan Türkiye hamlesi! Büyüklüğü birkaç trilyon doları geçti!
Rusya'dan nükleer saldırı kapasiteli balistik 'Yars' füzeli tatbikat