Kıyamet günü uçağı' için 13 milyar dolarlık sipariş

ABD'li Sierra Nevada şirketi, ‘kıyamet günü uçağı’ üretimi için ABD Hava Kuvvetleri’nden 13 milyar dolar değerinde bir sipariş aldı.

GİRİŞ 30.04.2024 06:38 GÜNCELLEME 30.04.2024 10:16
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Edinilen bilgiye göre; ABD Hava Kuvvetleri Bakanlığı, Sierra Nevada Corp. şirketi ile nükleer bir savaş sırasında uçacak olan ve servisin eskiyen E-4B Nightwatch “kıyamet günü uçaklarının” yerini alacak uçaların tedariki için 13 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Şirket, E-4B’nin yerini alacak Survivable Airborne Operations Center (SAOC)’ı geliştirecek ve üretecek. Sözleşme kapsamında faaliyetlerin, 10 Temmuz 2036’ya kadar tamamlanması planlanıyor. ABD Hava Kuvvetleri, SAOC üzerinde hemen çalışmaya başlaması için Sierra Nevada’ya 59 milyon dolarlık araştırma, geliştirme, test ve değerlendirme fonu tahsis etti.

Resmi olarak Ulusal Hava Operasyonları Merkezi (NAOC) olarak adlandırılan E-4B, bir nükleer savaş ya da yerdeki komuta kontrol merkezlerini yok eden diğer yıkıcı acil durumlarda ABD Başkanı’nın kuvvetleri yönlendirmesine olanak sağlamak üzere tasarlandı. ABD Hava Kuvvetleri’nin dört adet E-4’ü, 1970’lerden beri uçuyor ve hizmet ömürlerinin sonuna yaklaşıyor.

Pentagon’un sözleşme duyurusunda, Sierra Nevada’nın SAOC geliştirme ve üretme sözleşmesinin mühendislik ve üretim geliştirme uçağı, üretim uçağı, ilgili yer sistemleri ve ara sözleşme desteğinin teslimatını kapsayacağı belirtildi. Şirket SAOC üzerindeki çalışmalarını Englewood, Colorado; Sparks, Nevada; Beavercreek, Ohio; ve Vandalia, Ohio’da gerçekleştirecek.

Hava Kuvvetleri, Sierra Nevada’nın SAOC’u ticari bir türev uçağın sertleştirilmiş ve modifiye edilmiş bir versiyonundan inşa edeceğini söyledi. Ayrıca modern güvenli iletişim ve planlama yeteneklerini de içerecek şekilde modüler bir açık sistem yaklaşımı kullanacak.

SAOC’un yer destek sistemleri; hava mürettebatı, görev ekibi ve bakımcılar için eğitmenlerin yanı sıra yer destek ekipmanı, test ve idame sistemi entegrasyon laboratuvarları ve diğer sistemleri içerecek.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Kubi 2 hafta önce Şikayet Et
    Bunlarda beyin yok.kainat dürülecek o zaman.
    Cevapla
  • Fatih 2 hafta önce Şikayet Et
    Çok korkaksınız kafirler.. gazzede ekmeği suyu kalmamış kardeşlerimiz sizden daha cesur..
    Cevapla
  • Reşo 2 hafta önce Şikayet Et
    Psikolojileri bozuk neyapacaklarını şaşırmış haldeler kimkacmışki siz kaçacağınızı zannediyorsunuz
    Cevapla
  • özaslan 2 hafta önce Şikayet Et
    Büyük Şeytan iş başında
    Cevapla
  • Ardahan 2 hafta önce Şikayet Et
    Kıyamet başlarına gelsin tez zamanda inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Dünya starlarının' insanlık hassasiyeti
Son dakika: Başkan Erdoğan müjdeleri peş peşe açıkladı!