İran Genelkurmay Başkanlığı: Reisi'yi Türk İHA'sı bulmadı

İran Genelkurmay Başkanlığı, kazada hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin içinde olduğu helikopter enkazını AKINCI İHA'nın değil, Hint Okyanusu'ndaki görevinden geri çağrılan İran İHA'sının bulduğunu açıkladı.

GİRİŞ 22.05.2024 13:53 GÜNCELLEME 23.05.2024 14:36
Bu Habere 389 Yorum Yapılmış

İran Genelkurmay Başkanlığı; Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim dahil 9 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına dair bir açıklama yayımladı.

Reisi'nin arkasındaki helikopterdeydi: Kaza sırasında yaşananları anlattıReisi'nin arkasındaki helikopterdeydi: Kaza sırasında yaşananları anlattı

İran Devrim Muhafızları'na yakın medya: Enkazı İran İHA'ları buldu, Akıncı değilİran Devrim Muhafızları'na yakın medya: Enkazı İran İHA'ları buldu, Akıncı değil

"BİZİM İHA'MIZ HİNT OKYANUSU'NDA GÖREVDEYDİ"

Açıklamada, kazanın yaşandığı anda "SAR" radarıyla donatılmış İHA'larının Hint Okyanusu'nda bir görevde olduğu o sebepten ötürü bölgeye hızlıca intikal etmesinin mümkün olmadığı ifade edildi:

"Cumhurbaşkanı'nın (Reisi) ve beraberindeki heyetin helikopter kazası sonrasında, çok elverişsiz hava koşullarının varlığı, bölgenin coğrafi karmaşıklığı ve dağlık yapısının yanı sıra, 'SAR' radarıyla donatılmış, gelişmiş İran insansız hava araçlarının Hint Okyanusu'nun kuzeyinde görevde ve uzak mesafede olması, helikopter kaza yerinin tespiti için kurtarma güçlerinin kara yoluyla bir arama operasyonu başlatmasını mecbur kıldı..."

"ENKAZI TÜRK İHA'SI DEĞİL, GÖREVDEN DÖNEN İHA'MIZ BULDU"

Bu sebepten ötürü komşu ülkelerden yardım talep edildiğini ve Türkiye'nin çağrıya olumlu cevap verdiğinin belirtildiği açıklamada, "...Bu durumda Genelkurmay Başkanlığı, dost ülkelerin işbirliğini duyurdu ve Türkiye'nin teklifini kabul etti. Türkiye bölgeye gece görüşlü ve termal kameralı İHA göndermesine rağmen, bulutların altındaki noktaları tespit ve kontrol etme ekipmanının bulunmaması nedeniyle, helikopterin düştüğü yeri doğru bir şekilde bildiremedi ve nihayetinde Türkiye'ye döndü. Pazartesi sabahı (20 Mayıs) erken saatlerde helikopter kazasının tam yeri, Hint Okyanusu'nun kuzeyindeki görevinden çağrılan İran insansız hava araçları tarafından tespit edildi." ifadelerine yer verildi.

IRNA: TÜRK İHA'SI ENKAZIN TESPİTİNDE 7 KİLOMETRE YANILDI

İran resmi haber ajansı IRNA ise, AKINCI İHA'nın helikopter enkazı olarak verdiği koordinatlarla (38.7677778, 46.6925000) Tevil köyü yakınlarını işaret ettiğini ancak burada yapılan incelemelerde helikopter izine rastlamadığını aktardı.

Helikopter enkazının kesin yerini, pazartesi sabahı (20 Mayıs) bölgeye ulaşan ve tarama yapan İran İHA'sının, Uzi köyünün batısı olarak tespit ettiğini belirtti.

IRNA, Türk İHA'sının keşfettiği nokta ile İran İHA'sının bulduğu kazanın ana noktası arasında 7 kilometrelik mesafe olduğunu kaydetti.

ANADOLU AJANSI'NIN HABERİ VE TÜRKİYE'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

Helikopter enkazının Akıncı İHA tarafından bulunduğu gelişmesi, ilk olarak Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine yansımıştı. Haberlerde, 19 Mayıs'ta İran makamlarının yardım teklifini kabul etmesi üzerine bir adet Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştığı belirtilmişti. AA, pazartesi günü (20 Mayıs) sabah saatlerinde ise, "Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkaz bölgesini tespit edip yurda döndü." başlığı ile hava aracının Van'a geldiğini duyurmuştu. Söz konusu haberlerin ardından İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, salı günü (21 Mayıs) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sabah saat 05.00 sıralarında helikopterin enkazını bulanlar İranlı kurtarma ekipleriydi." demişti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de konuyla alakalı şu ifadeleri kullanmıştı:

"Olayın haber alınmasını müteakip İran makamlarından gelen gece görüş kabiliyetli helikopter talebi üzerine hazırlıklara başladık, bu kapsamda tarafımızdan mevcut şartlarda daha faydalı olabileceği değerlendirilerek AKINCI İHA'nın da hazırlanması talimatı verildi. Cumhurbaşkanlığımızın onayı ve İranlı yetkililerin 'olur'u sonrasında silahsız AKINCI İHA saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.12'de İran hava sahasına giriş yaptı. İlgili bölgede yapılan taramalarda saat 02.36'da ilk görsel temas sağlanmış ve tespit edilen ısı kaynağı İran makamlarıyla paylaşılmıştır. Saat 05.50'de ise, İranlı yetkililerle kurulan temas sonucu enkaza ulaşıldığı bilgisi alınmıştır. Görevini başarıyla tamamlayan AKINCI İHA'mız, saat 06.45'te Türkiye hava sahasına giriş yapmıştır."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 389
  • kayseri38 3 hafta önce Şikayet Et
    hani sizin o çokkk gelişmiş İHA nızdan bir tane mi var? neymiş hint okyanusundaymış. kargalar bile gülmedi yani.
    Cevapla
  • Avşar 3 hafta önce Şikayet Et
    Ulan öyle bir teknolojin vardı da bizi niye çağırdın.Adama sormazlarmi çağırdığın bu iha ülkenin bütün arazisini izleyecek bu riski göze alarak mı akinciyi çağırdın bu İran adam olmaz fetö gibi yapılanma var hepsi hain
    Cevapla
  • Ali Mumcu 3 hafta önce Şikayet Et
    Bazı mumlar yatasıya kadar yanar, bazıları da yatasıya kadar bile yanmaz...
    Cevapla
  • ASİL TÜRK 3 hafta önce Şikayet Et
    BÜYÜK ŞEYTAN acem palavracıları
    Cevapla
  • vatansever 3 hafta önce Şikayet Et
    fitne cumhuriyeti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam'dan İsrail askerlerine pusu: Çok sayıda ölü ve yaralı var
Kate Middleton geri döndü