İsrailli komutan Ziv: Esed’in çöküşü İsrail için büyük risk

Suriye’de muhalif güçlerin 27 Kasım’da başlayan geniş çaplı operasyonu güneyde Şam’a doğru genişlerken nerede olduğu bilinmeyen Beşar Esed’le ilgili İsrail’de dikkat çeken bir analiz yayımlandı.

GİRİŞ 01.12.2024 23:59 GÜNCELLEME 01.12.2024 23:59

Emekli İsrail subaylarından Yisrael Ziv, Esed rejiminin düşme ihtimalinin İsrail için büyük risk oluşturacağını söyledi.

Muhaliflerin İsrail işgalindeki Suriye toprağı Golan Tepeleri için de cephe açma olasılığından bahseden İsrailli Tümgeneral Ziv, Esed’in varlığının İsrail’in güvenlik çıkarları için daha iyi bir seçenek olduğunu vurguladı.

Ziv İsrail, ABD, Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerinin bölgesel koalisyon oluşturarak Esed rejimini güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

ESED GİDERSE GOLAN’A OPERASYON BAŞLAR

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) eski Gazze Tümeni Komutanı emekli Tümgeneral Yisrael Ziv’in, İsrailli N12 medya kuruluşunda yayınlanan “Esad'ın çöküşü İsrail'in güvenliği için kötü haber” başlıklı yazısında özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Esad rejiminin düşme ihtimali tüm bölgenin istikrarı açısından oldukça sorunlu. İsrail için büyük bir risk oluşturacaktır. Tahrir el-Şam ve diğer Selefi örgütleri İsrail sınırına gelebilir, Golan’da İsrail’e karşı faaliyet gösteren dördüncü cephe oluşabilir.”

Yisrael Ziv


ESED’İN VARLIĞI İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ İÇİN DAHA İYİ

“Suriye’nin çöküşü İsrail’in güvenliği açısından kötü bir haber. Zira Esad, cani bir diktatör olmasına ve halkına karşı korkunç olmasına rağmen, İsrail’in güvenlik çıkarları açısından çok daha iyi bir kontrol yeteneğine sahip. Zayıflığı, bölgede yeni bir istikrarsızlık dönemi yaratan bölgesel bir rekabete yol açıyor. “

“ESED’İ KORUMAK İÇİN KOALİSYON KURALIM!”

“Bölgemizin karmaşıklığı ve güç örgütlerinin ve çıkarlarının çokluğu durumunda, ABD, Körfez Devletleri, Suudi Arabistan ve İsrail'den oluşan güçlü bir bölgesel koalisyon olmadan istikrarlı bir çözüm olamaz ve olmayacaktır. Böyle bir anlaşmanın himayesinde Rusya ve İran olmadan da Esad rejimi güçlendirilebilir.”

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 139
  • Bingöllü 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrailin Suriye ye çökme planı bozulunca, mındar oldu. Allah bunların soyunu kurutsun inşaallah
    Cevapla
  • volkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Misakı milliye doğru adım adım ilerliyoruz.Lozanda alamadığımız misakı milli sınırlarına ulaşacaz inşallah.Allah Reisi başımızdan eksik etmesin .Ortadoğu yanıyorken chpkk iktidarda olsaydı bizi de parçalamışlardı. İtrailin uydu devleti pkk özerkliği çoktan kurulmuştu.İyi ki varsın Reis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar için seçim tarihi açıklandı!
Fon soruşturması anketlere nasıl yansıdı? Açgözlü muhterisler ve AK Parti'nin oranı