İşte Almanya'da Türklerin etkisi! Neredeyse 2 katı

Almanya'daki Federal Seçimler sonucunda 19 Türk kökenli milletvekili meclise girdi. Türk kökenli seçmenlerin oranı yüzde 1,86 olmasına rağmen, milletvekili oranı yüzde 3’e ulaştı.

GİRİŞ 26.02.2025 23:01 GÜNCELLEME 27.02.2025 09:24
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

Almanya'da Pazar günü yapılan erken genel seçimi ilk sonuçlara göre muhafazakar Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) kazandı. Hiçbir parti Parlamento'da çoğunluğu sağlayamadığından ülkede yine koalisyon hükümeti kurulacak. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise ilk kez ikinci sırada yer aldı.

TÜRK KÖKENLİ MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTTI

Almanya’da yapılan 23 Şubat 2025 Federal Seçimleri sonucunda, 19 Türk kökenli milletvekili Federal Meclis’e girmeye hak kazandı. Geçici resmi sonuçlara göre, bu isimler Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti (Die Linke), Hristiyan Demokrat Parti (CDU), Yeşiller (Grüne) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) listelerinden seçildi.

Türkiye Araştırmalar ve Uyum Merkezi Vakfı'nın yayınladığı rapora göre; bir önceki dönemde 18 olan Türk kökenli milletvekili sayısının bu seçimde 19’a çıkması, Türk seçmenlerin etkisini bir kez daha ortaya koydu.

Seçimlerde seçilen milletvekili tablo şöyle şekillendi:

  • SPD (7 milletvekili): Hakan Demir, Metin Hakverdi, Macit Karaahmetoğlu, Mahmut Özdemir, Aydan Özoğuz, Derya Türk Nachbaur, Serdar Yüksel

  • Sol Parti (7 milletvekili): Gökay Akbulut, Ateş Gürpınar, Ferat Koçak, Cansın Köktürk, Cansu Özdemir, Cem Hamit İnce, Mirze Edis

  • CDU (2 milletvekili): Serap Güler, Tijen Ataoğlu

  • Yeşiller (2 milletvekili): Ayşe Asar, Filiz Polat

  • CSU (1 milletvekili): Hülya Düber (CSU’nun ilk Türk kökenli milletvekili oldu)

SEÇMEN ORANI YÜZDE 1,86 OLMASINA RAĞMEN VEKİL ORANI YÜZDE 3'E ULAŞTI

Almanya’da toplam 1 milyon 102 bin Türkiye kökenli seçmen bulunuyor. Bu oran toplam seçmen sayısının yüzde 1,86’sına tekabül ediyor. Meclisteki dağılımda ise Türkiye kökenli milletvekillerinin oranı artarak yüzde 3 oldu.

Öte yandan Federal Meclis’te toplam 630 milletvekili bulunurken göçmen kökenli toplam milletvekili sayısı 41 oldu. Meclisteki dağılımda bu oranın yüzde 6,5 olduğu görüldü.

_____________

ALMANYA SEÇİMLERİNİN POLİTİK VE TOPLUMSAL SONUÇLARI

Almanya’da gerçekleştirilen 2025 Federal Seçimleri, siyasi dengeleri önemli ölçüde değiştirdi. Seçim sonuçları, ülkenin gelecekte nasıl bir yön izleyeceğine dair kritik ipuçları verdi.

KAZANANLAR

CDU/CSU: Friedrich Merz liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birliği (CDU/CSU), oyların yüzde 28,6’sını alarak seçimlerden en güçlü parti olarak çıktı. Merz, istikrarlı bir hükümet kurmak için SPD ile koalisyon kurmayı hedeflediğini açıkladı.

AfD (Almanya için Alternatif Partisi): AfD, aldığı yüzde 20,8 oyla tarihindeki en iyi seçim sonucunu elde etti ve Federal Meclis’te en büyük muhalefet partisi oldu. Parti lideri Alice Weidel, CDU ile koalisyon görüşmelerine açık olduğunu belirtti. Ancak CDU, AfD ile herhangi bir iş birliğini kesin bir dille reddetti.

KAYBEDENLER

SPD (Sosyal Demokrat Parti): Oyların yalnızca yüzde 16,4’ünü alan SPD, 1949’dan bu yana en kötü seçim sonucunu aldı. Başbakan Olaf Scholz, koalisyon görüşmelerine katılmayacağını ve yeni hükümette yer almayacağını açıkladı.

FDP (Hür Demokrat Parti): FDP, yüzde 4,3 oy alarak Federal Meclis’e giremedi. Parti lideri Christian Lindner, büyük yenilginin ardından siyaseti bıraktığını duyurdu.

Yeşiller (Grüne): Çevreci Yeşiller Partisi, yüzde 11,6 oyla bir önceki seçime göre oy kaybı yaşadı. Ancak, hükümet kurma sürecinde potansiyel bir koalisyon ortağı olabilir.

BSW (Sahra Wagenknecht İttifakı): Yeni kurulan BSW partisi, yüzde 4,9 oy aldı ancak yüzde 5 barajını aşamadığı için Federal Meclis’e giremedi. Bu sonuç, partinin beklenen çıkışı gerçekleştiremediğini gösterdi.

OLASI KOALİSYON SENARYOLARI

1. Büyük Koalisyon (CDU/CSU ve SPD): CDU ve SPD, toplam 630 sandalyeden 329’unu kazanarak çoğunluğu elde etti. Almanya’da daha önce de uygulanan bu model, olası bir hükümet seçeneği olarak öne çıkıyor.

2. CDU/CSU ve AfD Koalisyonu: Matematiksel olarak mümkün olsa da, CDU/CSU ve Başbakan adayı Friedrich Merz, AfD ile iş birliğini kesinlikle reddetti.

HÜKÜMETİN NASIL ŞEKİLLENECEĞİ BELİRSİZ

Almanya’da hükümetin nasıl şekilleneceği halen belirsiz. CDU lideri Friedrich Merz, Paskalya’ya kadar yeni hükümeti kurmayı hedeflediğini açıkladı. Yapılacak koalisyon görüşmeleri, Almanya’nın önümüzdeki yıllardaki siyasi yönünü belirleyecek.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 89
  • Mehmet-Salih 2 ay önce Şikayet Et
    bu seçilen türk kökenli dediginiz milletvekilleri türk kökenli olsa ne yazar hepsi cem özdemir gibi, islam ve türk düşmanılar, bunlar sadece bedenlerini degil, ruhlarınıda satmak zorundalar, yoksa oralara gelemezler
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Doğru diyorsun çoğu türk düşmanı türkiyeden gelmiş ama türkiyeyi beğenmiyor
    Cevapla
  • bahri 2 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru, herkes de bunu böyle bilsin
    Cevapla
  • Krall 2 ay önce Şikayet Et
    Alman devleti hic turkiyeyi seven birbirlerini millet vekili yaparim?turkler siyasete girmeden onlar Turk dusmani pkk dibsiz kim varsa millet vekili yapior
    Cevapla
  • Muhammed Çelik 2 ay önce Şikayet Et
    Geçmişimiz Türk ama bugün Türk değiliz. Almanya’dan selamlar. İzzet ve şeref Allah’dan. Yalakalığın değeri yok.
    Cevapla
  • TÜRK 2 ay önce Şikayet Et
    Sizin gibi Türklere ihtiyacımız yok hamd ilsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'in göbeğinde "çöpten dağlar"! Utanç manzarası vatandaşı isyan ettirdi...
Motosikletliler otomobile çarptı, metrelerce havaya fırladılar