3 gün önce Başkan Erdoğan'la görüşmüşlerdi! Sudan'da tarihi gelişme!

İki yıl önce Sudan'da milli ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında devam eden çatışma yeni bir boyut kazandı. Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF), Sudan'da paralel bir hükümet kurulduğunu duyurdu.

GİRİŞ 16.04.2025 16:12 GÜNCELLEME 16.04.2025 17:34
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Sudan’da ordu ile savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından paralel bir hükümet kuruldu. RSF lideri Muhammed Hamdan Dagalo, iç savaşın ikinci yıldönümünde, Sudan'ın gerçek yüzünü yansıtan geniş bir koalisyondan oluşan "Barış ve Birlik Hükümeti'nin" kurulduğunu ifade ederek hükümetin "Sudan için gerçek geleceği inşa ettiğini" söyledi. Hükümetinin yalnızca RSF'nin kontrolündeki bölgelere değil, tüm ülkeye eğitim ve sağlık gibi temel hizmetler sağlayacağını belirten Dagalo, "Biz egemenlik değil, birlik istiyoruz. Hiçbir kabilenin, bölgenin veya dinin Sudan’ın tek sahibi olmadığına inanıyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da RSF ile müttefikleri, 5 Mart’ta yeni bir hükümet kurulmasını ve 8 bölgeye ayrılmış federal bir devlet oluşturulmasını öngören bir geçiş anayasası imzalamıştı. Tek bir ulusal ordu kurulmasını öngören anayasaya göre geçiş dönemi sonucunda seçim yapılmasına karar verilmişti.

İÇ SAVAŞ İKİNCİ YILINA GİRDİ

Sudan'da 15 Nisan 2023'te Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. İki yıldır süren çatışmalarda ülke genelinde yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 13 milyon kişi ise yerinden edildi.

LONDRA’DA SUDAN KONFERANSI DÜZENLENDİ

İngiltere’nin başkenti Londra'da dün Sudan’daki insani krize ilişkin üst düzey bir uluslararası konferans düzenlendi. İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği’nin ortak girişimiyle gerçekleştirilen konferansa Batı ülkeleri ve Sudan’a komşu ülkelerden temsilciler de katılırken, Sudan’daki iç savaşın taraflarından hiçbiri davet edilmedi. Konferansta AB ile üye ülkeler, krize müdahale amacıyla 522 milyon eurodan fazla yardım sözü verdi. İngiltere, ise Sudan’a 120 milyon sterlin tutarında ilave yardım taahhüdünde bulundu. Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo

TÜRKİYE-SUDAN İLİŞKİLERİNİN STRATEJİK BOYUTU

Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkiler, özellikle son yıllarda stratejik bir boyut kazandı. İki ülke arasındaki diplomatik ve ekonomik bağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aralık 2017'de Sudan'a yaptığı ziyaret sonrasında önemli ölçüde güçlendi. Bu ziyaret sırasında iki ülke, çeşitli alanlarda 22 anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladı ve ikili ilişkiler geniş bir hareketlilik kazandı.

Burhan'ın 12-13 Ağustos 2021'de Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açtı. Bu ziyaret, ilişkilerde yeniden bir yakınlaşmanın başlangıcı oldu. Bu ziyarette Burhan'a Maliye, Savunma, Tarım, Sağlık ve Yükseköğrenim Bakanları eşlik etti. Ziyaret, Sudan'daki geçiş döneminin önemli bir adımı olarak değerlendirildi ve ziyaret kapsamında tarım, enerji, savunma, finans ve medya alanlarını kapsayan 7 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.

TÜRKİYE'DEN SUDAN'A  DESTEK

Sudan'ın içinde bulunduğu bu savaş ortamında, Türkiye'nin Sudan halkına ve hükümetine verdiği destek ve insani yardımlar büyük önem taşıyor. Hartum'un HDK'den temizlenmesi operasyonunda Türkiye'nin Sudan'a sağladığı desteğin belirleyici bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bu destek, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin askeri ve güvenlik boyutunu da gözler önüne seriyor.

3 GÜN ÖNCE GÖRÜŞMÜŞLERDİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu için Türkiye’de bulunan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’la bir görüşme gerçekleştirmişti.

Görüşmede, Türkiye ile Sudan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Sudan arasındaki iş birliğinin her geçen gün gelişmesinden memnuniyet duyduğunu, çatışmaların sona ermesi sonrası da Sudan’ın yeniden inşası ve normalleşmesi için Türkiye’nin desteğini ortaya koyacağını, Sudan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasının Türkiye için önemli olduğunu belirtti.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de hazır bulundu.

KAYNAK: İHA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Sudan lı kardeşlerimiz BİRLİK OLUN, Türkiye ile BİRLİKTE OLUN. Sömürgecilerden UZAK DURUN.
    Cevapla
  • Sevakin adasi 2 hafta önce Şikayet Et
    Önceki hükümetin Osmanlı zamanından kalma sevakin adasındaki yerleşimi Türk donanmasına açma kararının arkasında yeni hükümette dursaydi kâfir batı güdümlü bu iç savaş hiç olmazdı. Kâfirin Sudandaki oyunuda daha hiç iç savaş olmadan barış içinde olurlardi
    Cevapla
  • Ali 2 hafta önce Şikayet Et
    İngilizler lanet olun Müslüman kanında boğulun inşallah
    Cevapla
  • C.c 2 hafta önce Şikayet Et
    Siyonist kanında bogulsunlar bence de. İngiliz Amerikan Fransız İsrail vs vs milliyet adı önemli değil.
    Cevapla
  • Yavuz 2 hafta önce Şikayet Et
    İngiliz kanında boğulsunlar bence
    Cevapla
  • mevhibe inal 2 hafta önce Şikayet Et
    Stratejik önemin, Doğal Kaynakların mı var? Anti Emperyalistler kötü, İşbirlikçiler iyi!. İngiltere Süveyş, İsrail Nil, Global Sömürgeciler Ticaret-Enerji yollarının peşinde olunca, Azınlık hakları, Diktatör-Korsan suçlamaları ile....Bölücülük, Terör, Kaos, Darbe, İç Savaş, İşgal kaçınılmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İmamoğlu cezaevinde ne söylediyse kendini vurdu... Akıllara durgunluk veren liste
Zeynep Ongun'dan çelişkili ifadeler: Reklam firmalarına milyonluk takı satışı yapıldı