ABD askerleri 10 yıl sonra çekildi! Petrol sahalarını boşaltıyor!

Amerikan birlikleri 2015 yılından itibaren yerleştiği Suriye’nin kuzeyindeki üsleri boşaltıyor.

GİRİŞ 04.05.2025 06:07 GÜNCELLEME 04.05.2025 10:43
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

ABD ordusu, Koalisyon bünyesinde 2017 yılında ana karargâh olarak kullanmaya başladığı El Koniko ve Hak El-Omar üslerini dün öğle saatlerinde tamamen boşaltarak Haseke’ye çekti. Haseke’ye nakledilen askerler daha sonra El Kaim sınır kapısından Irak’a geçti. Gün içerisinde 50’den fazla tırın Irak’a geçtiği kaydedildi.

Her iki üsten kargo helikopterleri ile de malzeme ve asker taşındığı kaydedildi. Bölge aktivistlerinden Ahmed El-Hamila, Deir El Zor ve Rakka’da Amerikan askeri unsurunun kalmadığını söyledi.

Daha önce 24 irili ufaklı ABD üs ve geçici üs bölgesi olduğunu hatıratan El-Hamila bu sayının 7-8’e kadar indiğini ifade etti.

Çekilme işleminin iki gün önce başladığını bildiren El-Hamila şöyle konuştu:

Ülkenin en büyük iki petrol-gaz bölgesine Suriye güvenlik güçlerinin yerleşmesini bekliyoruz.  İsrail’in provokasyonu bu gelişmelerden bağımsız değil. PKK-YPG çekilmenin olmaması için her yolu denedi, çekilme güzergâhına mayın bile döşediler. Defalarca DEAŞ kartına başvurdular, başaramadılar. Bu kuyular Şam’ın ekonomik istikrarı kadar siyasi, askerî dengeler için de hayati önemde. Yolun sonuna gelen PKK-YPG’nin tek umudu İsrail. Ancak coğrafi şartlar İsrail’in Doğu’da etkin olmasına engel. Buradaki Türk askerî varlığı da İsrail’e hareket alanı tanımıyor. Bu çekilme Suriye için önemli dönüm noktası.

Bu arada Trump yönetiminin Pentagon’nun asker sayısını 500’e düşürmesini istediği kaydedildi. Saha kaynakları, PYD-YPG yönetimin gelişmelerden endişe duyduğunu ve özellikle Kamışlı, Seddadi, Rimeylan’da sembolik de olsa Amerikan birliklerinin kalmasını istediğini aktardı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Dede 1 saat önce Şikayet Et
    ABD 400 dönüm sürüyor Kuzey Irak'ta çekilme Yok
    Cevapla
  • Şems 1 saat önce Şikayet Et
    ABD girdiği her işgalden hezeyanlar ile çıkmıştır. Çöküşü de yakındır inşaallah.
    Cevapla
  • MiSaFiR 1 saat önce Şikayet Et
    Suriye'den Irak'a geçen ABD sevkiyatının, Türkmen Bölgelerine veya yakınlarına gidip gitmediğini TAKİP EDELİM !!!
    Cevapla
  • Ersever 1 saat önce Şikayet Et
    Onların gerekli planlarını yapmışlardır, orada israil menfaati dışında bir iş yapmazlar.
    Cevapla
  • , oflu 1 saat önce Şikayet Et
    , kurtulus irak ve suriyenin turkiye ile birlesmesi nokta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump bu cevabı beklemiyordu! Asker teklifine ret! Ülkemize giremezsiniz
Erdoğan'ın Kıbrıs sözleri Rumları şoka uğrattı! Tarihi mesajı böyle gördüler