Hint basınından flaş açıklama! Pakistan'a su akışı kesildi!
Hindistan basını, Yeni Delhi yönetiminin Chenab Nehri'nden Pakistan'a su akışını kestiğini duyurdu. Hindistan, , Cammu Keşmir'deki terör saldırısının ardından Pakistan ile 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'nı askıya almıştı.
Hint basınına göre Hindistan, Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı'ndan Pakistan'a su akışını durdurdu.
HİNDİSTAN’DAN YENİ HAMLE!
India Today gazetesinin haberine göre, Cammu Keşmir'deki terör saldırısının ardından Pakistan ile 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'nı askıya alan Hindistan'dan yeni bir hamle geldi.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynak, Hindistan'ın, Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı'ndan Pakistan'a su akışını durdurduğunu belirtti.
Hindistan'ın Jhelum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı'ndan da su akışını kesmeyi planladığı öne sürüldü.
PAHALGAM'DAKİ TERÖR SALDIRISI
Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan'da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Saldırıyı düzenleyenlerin "Pakistan'dan geldiği" suçlamasında bulunan Hindistan, "İndus Suları Anlaşması"nı askıya almış, Yeni Delhi'de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.İndus Nehri
Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan'ın İslamabad'daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, "İndus Suları Anlaşması"nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri "savaş nedeni" sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.
İNDUS PAKİSTAN İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Pakistanın İndus'a bağımlılığı kritik önem taşıyor. Ülkenin yıllık kullanılabilir yenilenebilir su kaynağının dörtte üçünden fazlası, neredeyse tamamı İndus'tan olmak üzere, sınırları dışından temin ediliyor. Her on Pakistanlıdan dokuzu İndus Havzası içinde yaşıyor. Karaçi ve Lahor gibi büyük şehirler içme suyunu nehirden ya da İndus'un yenilenmesini sağladığı yeraltı suyu akiferlerinden sağlıyor. Tarım, Pakistan' da su kullanımının yüzde 94'ünü oluşturmaktadır. GSYİH'nin yüzde 22,9'unu temsil eden, ihracatın yüzde 24,4'ünü oluşturan, kırsal nüfusun üçte ikisine geçim kaynağı sağlayan ve toplam işgücünün yüzde 37,4'ünü istihdam eden sektör, ekonominin bel kemiğini oluşturuyor. İndus suyu sistemi ülkenin mahsullerinin yüzde 90'ından fazlasını suluyor. Benzer şekilde Pakistan elektriğinin beşte birini hidroelektrikten elde ediyor. Ülkedeki 21 hidroelektrik santralinin her biri İndus Havzası'nda yer alıyor.
Ancak nehrin bu kadar kritik olmasına rağmen, Pakistan'ın su kıtlığına karşı direnç sağlayacak yönetim kapasitesi oldukça sınırlıdır. İndus Havzası'ndaki tüm rezervuarların toplam depolama kapasitesi, nehrin yıllık akışının %10'undan azına denk gelir. Bu oran, dünyadaki diğer ülke ve bölgelerin depolama kapasitelerinin çok altındadır.
-
46&61 TS 2 hafta önce Şikayet EtÇin'den doğup Hindistan'a devam eden nehir veya nehirler varsa Çin'de Hindistan'ın Pakistan'a yaptığını Hindistan'a yaparsa yeridir. Çin'in Pakistan'ın yanında olması çok önemli.Beğen Toplam 4 beğeni
-
emekli 2 hafta önce Şikayet Etbunlar kardeş sayılır din böldü pakistan bu savaş gerçekleşirse çok sıkıntı çeker nüfusu Hindi nin 4/1 nükleer Hintte fazla donanması Hindinin yarısı Hava yarısı kara kuvvetleri hindinin çok toprak hindiden az teknoloji özellikle yazılım lderler arasındaBeğen
-
Uygurlu 2 hafta önce Şikayet EtGazze içinde öyle söylendi. Silahtan vazgeçtik içecek suları yok. Pakistanlılar yiğittir. Hintliler korkaktır. Savaşı çok olan ya da silahı güçlü olan değil iman ve inanç kazanır.Beğen Toplam 2 beğeni
-
musa 2 hafta önce Şikayet Etbu tam israilin taktiği ortadoğuyu ne kadar karıştırırlarsa o kadar serbest hareket ederler ama bu kadar oynamak ters tepki tepecektir kontrolden çıkacaktırBeğen Toplam 2 beğeni
-
böl-sömür 2 hafta önce Şikayet EtSiyonistler 2li oynuyor. Heryerde.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Abc 2 hafta önce Şikayet EtÇok sıkıntı olursa Hindu barajları vurulur iş çözülürBeğen Toplam 11 beğeni