Trump duyurdu! Pakistan'la Hindistan arasında ateşkes
ABD Başkanı Donald Trump, gece uzun süren görüşmeler neticesinde, Pakistan'la Hindistan arasında tam kapsamlı ateşkes anlaşması sağlandığını duyurdu. Ateşkes görüşmelerinde Türkiye'nin de önemli bir rol oynadığı ifade edildi.
ABD Başkanı Donald Trump, gece uzun süren görüşmeler neticesinde, Pakistan'la Hindistan arasında tam kapsamlı ateşkes anlaşması sağlandığını duyurdu.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "ABD arabuluculuğunda gece boyunca süren uzun görüşmelerin ardından, Hindistan ve Pakistan'ın tam ve acil ateşkes konusunda anlaştıklarını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Her iki ülkeyi de sağduyulu ve zekice davrandıkları için tebrik ederim. Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim!" ifadelerini kullandı.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 10, 2025
PAKİSTAN VE HİNDİSTAN'DAN AÇIKLAMA
Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar, X hesabından yaptığı açıklamada, "Pakistan ve Hindistan, derhal yürürlüğe girecek bir ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. Pakistan, egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden ödün vermeden, bölgede her zaman barış ve güvenlik için çaba göstermiştir!" dedi.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı da anlaşmanın sağlandığını doğrulayarak, ateşkesin 1 saat önce yürürlüğe girdiğini kaydetti.
Pakistan and India have agreed to a ceasefire with immediate effect. Pakistan has always strived for peace and security in the region, without compromising on its sovereignty and territorial integrity!
— Ishaq Dar (@MIshaqDar50) May 10, 2025
"TÜRKİYE VE SUUDİ ARABISTAN ÖNEMLİ ROL OYNADI"
Pakistan Dışişleri Bakanı İshaq Dar da yaptığı açıklamada, ateşkesi teyit etti. Bakan Dar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Pakistan ve Hindistan derhal yürürlüğe girecek bir ateşkes konusunda anlaştı. Pakistan, egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden ödün vermeden, bölgede her zaman barış ve güvenlik için çaba göstermiştir!" ifadelerini kullandı. Dar, Pakistan medyasından Geo News'e yaptığı açıklamada ise Türkiye ve Suudi Arabistan'ın ateşkesin kolaylaştırılmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti. Ateşkes anlaşmasına yönelik aktif diplomasi çabalarına 30'dan fazla ülkenin katıldığını belirten Dar, söz konusu ülkelere teşekkür etti. Dar, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun çabalarını da takdir etti. Dar, "Pakistan, egemenliğinden ödün vermeden her zaman bölgesel barış için çalışmıştır" dedi. Hindistan ile yapılan anlaşmanın tam teşekküllü bir ateşkes olduğunu vurgulayan Dar, anlaşmanın ardından Hindistan ve Pakistan'ın askeri kanalları ve telefon hatlarını aktif hale getirdiğini söyledi.
ABD DEVREYE GİRMİŞTİ
Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İshak Dar, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bu sabah görüşme yapmıştı. Rubio ile görüşmesinin ardından konuşan Dar, Hindistan'ın çatışmaları sonlandırması halinde Pakistan'ın da benzer adımı atacağını söyleyerek, "Onlar (Hindistan) durursa biz de dururuz. Yıkım ve fonların boşa harcanmasını istemiyoruz. Hiçbir ülkenin hegemonyası olmadan barış istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Dar, iki ülke arasında gerilimin düşürülmesine ilişkin ABD'li Bakan'a "topun artık Hindistan'ın kucağında olduğu" mesajını verdiğini kaydetmişti.
NE OLMUŞTU?
Hindistan, 22 Nisan'da Cemmu Keşmir'deki turistik Pahalgam bölgesinde 26 sivilin öldürüldüğü terör saldırısından Pakistan'ı sorumlu tutmuş, misilleme olarak Pakistan toprakları ve Pakistan'ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları gerçekleştirmişti. Hint ordusu, Pakistan'ın askeri tesislerinin hedef alınmadığını, "terör altyapısı" olduğu iddiasıyla BM Güvenlik Konseyi'nin terör listesinde yer alan silahlı gruplar Leşker-i Tayyibe'nin bir kolu olan "Direniş Cephesi (TRF)" ve Ceyş-i Muhammed'e ait 9 noktayı vurduğunu açıklamıştı. Pakistan yönetimi ise, saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, onlarca kişinin öldüğünü duyurmuştu. Hindistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Pakistan'ın misillemelerinde can kayıpları yaşandığı kaydedilmişti.
-
Hasan Adıyaman 1 ay önce Şikayet EtKılıç kalkan dönemi tarih olmuş, teknoloji üstün geldi,Beğen
-
Koraltan 1 ay önce Şikayet Et6 savaş uçağı, 2 askeri üs, 77 siha pakistan iyi perfomans yapmış, acaba 77 sihayı hangi sistem düşürdü. Bu sihalar radar görüntüsü küçük uçaklar, bir şekilde vurursun ama nasıl takip ettin. Müthiş bir iş doğrusu, hindistanda iran gibk fos çıktı.Beğen
-
Turco 1 ay önce Şikayet EtTrump sen neyi başardın lan. İnsanlar savaşmak istemediği için durdular. Hindistan ve Pakistan'ın duyarlılığı. Yoksa sizlere kalsa milyonlarca ölü olmadan durdurmazdınız. 15 bin kilometreden kesin sesinizi karışmayın bu coğrafyaya.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Turco 1 ay önce Şikayet EtABD ve Trump'ın hiçbir şey başardığı yok. Zaten Pakistan'ı test edenler başta bu siyonistler. Her olumlu gelişmenin üstüne yatmaya çalışıp siyasi puan kazanma çabası var. Kabak tadı verdi artık sizin bu sakil tavırlarınızBeğen
-
Gültepeli,BjK 1 ay önce Şikayet EtÇakallarda paylanmak istiyorr ulann israittt etnikk katliamm yapıyorr abdee yılann soylarııBeğen Toplam 1 beğeni